söndag 20 oktober 2013

Helt apropå - Hästar

Det går att få många roliga och mer eller mindre småtokiga idéer när man tar itu med diskberget efter en lång dag på jobbet. Därför introducerar jag nu ett inslag på bloggen:


Varje söndag kommer jag få ett tema från min sambo baserat på en aktuell händelse och ska fritt associera detta och ge boktips. Micke kommer inleda varje inlägg med en liten förklaring till varifrån temat kommer. 

Veckans tema: Hästar

Fredrik Reinfeldt kallade sig härom veckan för en stridshingst. Helt apropå det kom jag osökt att tänka på hästskildringar. Vilka är dina bästa tips på böcker som på något sätt skildrar hästar? - Micke
Jag är verkligen ingen hästmänniska. De är stora och farliga. Jag läser därför inte särskilt många hästböcker. Det finns dock några stycken där hästar har en viktig roll som jag läst och håller kär. Fyra av fem är barnböcker, det kanske säger en hel del... So here we go!


1. Deborah Savage - Spring som vinden (1999)
En favorit från barndomen. En julklapp till ett fjortonårigt jag. Boken handlar om femtonåriga Theodora som drömmer om de vackra och kraftfulla hästarna från tävlingsstallet i närheten. Men Theo är flicka och i början av 1900-talet får inte flickor arbeta i stallet utan ska hålla sig lugna och fina inomhus. Men Theo kommer på ett sätt att arbeta i stallet i alla fall, namnet Theo är en ledtråd. Spring som vinden handlar måhända om kärleken till hästar men det är också en skildring av en tjej som vågar trotsa de dåvarande idealen för att uppfylla sina drömmar.


2. Astrid Lindgren - Bröderna Lejonhjärta (1973)
Grim och Fjalar, behöver jag egentligen skriva mer? Bröderna Lejonhjärta är en äventyrssaga med alla ingredienser. Hästarna spelar en stor roll och Skorpan blir ju överlycklig när han hittar dem i sitt stall.



3. Lisbeth Pahnhe - Britta och Silver
Serien om Britta och welshponnyn Silver gavs ut mellan 1966 och 1978. Jag fick första boken för många år sedan och trots min avoghet mot hästar har jag både läst och läst om. För några år sedan fick jag för mig att köpa in så jag hade alla 14 böcker i serien. Böckerna handlar om en vanlig svensk tjej på en vanlig svensk ridskola. Lisbeths tanke var dessutom att de skulle lära läsaren om hästar och ridning. Det jag vet om hästar och ridning, det har jag nästan uteslutande lärt mig av Lisbeth, Britta och Silver.


4. Jan Guillou - Vägen till Jerusalem (1998)
Arn har definitivt en speciell relation med stridshästen Chamsiin. Hästar på den tiden användes mest för transport och som arbetsredskap och det ansågs mycket märkligt att Arn älskade sin häst och såg honom som sin vän. Förvisso bara ett smalt spår i boken men relationen spelar ändå en viktig roll.


5. Lin Hallberg - Vem är du Johanna? (2011)
Lin Hallberg är kanske mest känd för sina Sigge-böcker men hon har även gett ut några böcker för ungdomar. Vem är du Johanna? är en av dem. Det är en djup och gripande historia om Johanna som är född på Island men som nu bor i Sverige med sin mamma. Pappan på Island har hon ingen kontakt med. När ridskolehästen Kasper måste avlivas går något i Johanna sönder och hon tappar greppet om tillvaron. Till slut skickar hennes mamma iväg henne till pappan på Island då Johannas farmor dessutom är svårt sjuk... Johannas resa blir lång och slingrande och innehåller inga enkla lösningar. En sorglig bok som är väl värd att läsa.

Bubblare:
Laura Ingalls Wilder - Gyllene år (1943)
Klart jag tar alla chanser jag får att lyfta upp mina favoriter och det här inlägget doftar nostalgi. Egentligen hade jag kunnat välja flera av Lauras böcker eftersom hästar har stor betydelse för Almanzo och sedermera också för Laura själv. En bra bok om hästar helt enkelt:)

Hur går dina associeringar till veckans tema? 

2 kommentarer:

  1. Vilket fint och trevligt inlägg, och vilken jättebra idé att köra temainlägg på det här sättet! Själv var jag ett hästtokigt barn och läste i princip bara hästböcker upp till ca 13 års ålder, därefter blev min läsning mer varierad. Jag avgudade Vitnos-böckerna, Britta och Silver, Svarta hingsten, Fullblodsserien från Pollux och kanske allra mest Windy-böckerna, om den vita, vilda ledarhingsten. Åh, nu gjorde du mig nostalgisk. :)
    /Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Nostalgisk är härligt att vara ibland! Nu inväntar jag med spänning vad mitt tema blir denna veckan, har inte en susning...

      Radera