tisdag 1 april 2014

Läs ett år - Vattnet i mars

Titel: Vattnet i mars
Författare: Mikael Fant
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2013-03
Sidor: 400
Inbunden: Bokus
Pocket: Adlibris | Bokus

Oj, hur ska man bäst beskriva Vattnet i mars? Denna ovanligt poetiska, finstämda och brutala skildring av en familjs sönderfall och sammanhållning berör och fascinerar. Det går snabbt som rinnande vatten att läsa men vissa textstycken, händelser, biter sig fast och håller sig kvar.

Inga, en fru/mamma/svärmor/mormor är död, borta. Kvar står en splittrad familj, var och en står familjemedlemmarna på sin kant men tillsammans bildar de ändå en slags gemenskap. I åtta kapitel som tillsammans spänner över ett år får vi följa åtta av dem, se hur de handskas med Ingas bortgång, med sina liv och hur de hör ihop med varandra. Alltihop fint sammanknutet av Jonna, barnbarn till Inga, som får inleda och avrunda berättelsen.

Maken Edvin som har svårt att acceptera sin frus bortgång och därför håller kvar henne, kör runt på "henne" i en tom rullstol, pratar och tycker sig få svar. Mellandottern Agneta vinner en stor tävling som dock väcker upprörda känslor hos alla i hennes närhet. Svärsonen Raimo som minst sagt har skumma affärer för sig, Vi får också komma de andra döttrarna, Eva och Maja nära, liksom Evas son Fredrik, Agnetas make Jesper och så Alex vars roll till en början känns svävande men sedan får sin logiska förklaring.

Språket förändras beroende på vem det är som berättar, det personifierar berättarrösten, lägger till extra nivåer i handlingen. Man märker av ålder, klasstillhörighet och livserfarenhet såväl som känslor och intressen. Svårast att komma in i var Evas kapitel, det inleddes med att vi fick följa med på en av hennes föreläsningar i genusvetenskap där såväl bakåtblickar, tankar och heta blickar från en av eleverna bryter in.

Även om karaktärerna basar över sitt kapitel är de inte ensamma. In och ut i de olika berättelserna färdas de olika karaktärerna; samband och tillhörighet reds ut, dras isär, krossas och bildas. Vem som är stark och vem som är svag kanske inte är som man först tror. Mikael Fant är otroligt duktig på att bygga upp en stämning och även om det till en början står oklart varför just dessa nedslag görs i de olika personernas liv knyts sakta trådarna ihop. Det är smart, skickligt och gripande och framför allt, svårt att lägga ifrån sig!

Jag blir definitivt nyfiken på att läsa Mikael Fants debutroman Grundläggande genetik och hoppas på att vi snart får se mer av denne poetiske svenske författare.

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 4/5
Berättarteknik: 5/5

Egentligen var tanken att jag skulle läsa Fyra dagar i mars av Jens Christian Grøndahl den här månaden men efter 150 sidor och dubbla antalet gäspningar gav jag upp. Det är jag tacksam för idag!

3 kommentarer:

  1. Tackar för väldigt fin recension! :) Jag skulle nog plockat en halv var på handling och berättarteknik och lagt poängen på karaktärerna istället - jag menar om inte mina får full pott, så vilka? ;) !
    Kram!
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karaktärerna fick nog snarare en 4,5:a, Eva var lite för tråkig så det drog ner betygen från en femma :) Men tack själv för en fint skriven bok!

      Radera
  2. Den låter väldigt intressant!

    SvaraRadera