måndag 14 april 2014

Fina lästips till unga läsare: Jakten på böcker och samurajsvärd

Titel: Syskonen Tilly: Bibliotekskuppen
Författare: Lisa Hyder
Förlag: Opal
Utgiven: 2014-03
Sidor: 76
Adlibris | Bokus

Bibliotekskuppen är en helt genial bok för unga läsare (typ 6-9 år). Den uppmuntrar verkligen till läsande av böcker och är härligt nördig. Syskonen Lottie, Axel och Oliver Tilly går på internatskolan Fjärilshaga. Snart är det dock dags för sportlov och då ska de ut och campa med föräldrarna. Det stora problemet är att under sportlovet kommer nya boken om William Storm, Drakryttaren ut. En bokserie alla tre syskonen älskar. Ute i skogen finns det ingen bokaffär och den elake skolkamraten Frank hotar med att efter lovet återigen avslöja vad som händer i boken - en bokälskares värsta mardröm.

Den här gången smider dock Lottie en klurig plan. Det är nämligen så att skolans rektor är släkt med författaren och redan nu så finns fyra exemplar av nya boken inlåsta i skolans bibliotek - redo att ställas ut efter lovet. Och även om biblioteket är ständigt övervakat och rektorn har samlat in alla nycklar till förrådet där böckerna står har Lottie kommit på hur de ska kunna ta sig in och läsa böckerna - för att sedan obemärkt ta sig ut och låtsas som ingenting. Det är svårt, nästintill omöjligt så ska syskonen klara av det?

Hur smart är det inte att skriva en bok om bokälskande ungar som med hjälp av den livliga fantasi och uppfinningsrikedom de fått av att läsa böcker listar ut hur de ska få läsa sin efterlängtade bok?! Att bråken med den tuffe killen på skolan ligger i att berätta eller inte berätta slutet på boken. Syskonen Tilly: Bibliotekskuppen är så himla bra och jag kommer satsa stenhårt på att få mina små biblioteksbesökare att läsa den. Funkar även prima för högläsning!

Titel: Samurajens förbannelse
Författare: Henrietta Wich
Förlag: Opal
Utgiven: 2014-03
Sidor: 71
Serie: De osynliga 4 #2
Adlibris | Bokus

De tre killarna Anton, Ben och Max och hunden Watson kan göra sig osynliga med hjälp av tre föremål de fått av sin morfar. Tillsammans har de startat detektivbyrån "De osynliga fyra" och hjälper till att lösa brott. Den här gången blir ett samuraj-svärd stulet rakt framför ögonen på dem. Men vem är tjuven? Kan det ha något att göra med den samuraj-film som håller på att spelas in i stan?

Samurajens förbannelse är en lagom lättläst bok till barn i åldrarna 6-9 år. En deckargåta, ett försvunnet samurajsvärd och osynlighetsföremål är spännande saker som lockar till läsning. I slutet finns även lite fakta med om hur det går till när man letar efter fingeravtryck. Alexander Ruxs illustrationer passar fint in till texten. Det är en fin bok och jag hoppas att den kommer hitta sin väg till sina läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar