torsdag 17 april 2014

Sommarens utgivning: unga vuxna

Det finns en hel del intressanta unga vuxna-titlar på svenska att se fram emot under sommarmånaderna. Här är några jag ser fram emot lite extra.


Tahereh Mafi – Sätt mig i brand! (B. Wahlströms)
Äntligen kommer den avslutande delen om Juliette, Warner och Adam. Kommer Återetablissemanget att krossas? det är många frågor jag vill ha svar på. Jag har läst övriga två delar på svenska och har velat göra detsamma med denna, men det har varit en pina att vänta på översättningen!

Ruta Sepetys – Färgen på drömmar (B.Wahlströms)
17-åriga Josie är dotter till en prostituerad och är uppvuxen på bordellen i new Orleans. Josie drömmer dock om en annan framtid, långt bort från staden och bordellen. Jobbet på en bokhandel räcker inte, hon vill studera på universitetet.
Ruta Sepetys Strimmor av hopp var otroligt gripande så jag ser fram emot att få läsa mer av henne!

Neil Gaiman – Oceanen vid vägens slut (Bonnier Carlsen)
Neil Gaiman hör till en av de författare jag alltid velat läsa men ändå aldrig gjort det.
Den inledande beskrivningen av boken räcker för att väcka min nyfikenhet.
"Neil Gaimans senaste roman är ett koncist mästerverk i det lilla formatet. Minnets trådar drar oss in i ett sedan länge glömt händelseförlopp där en liten pojke stod öga mot öga med förgörande ondska och fann den vackraste vänskap man kan önska."Mats Wahl – Ryttarna (Natur&Kultur)
En svensk framtidsdystopi, det räcker egentligen för att locka mig till läsning. Att den sedan är skriven av en av de mest pålitliga barn- och ungdomsförfattarna i Sverige, handlar om ett Sverige 50 år in i framtiden där en miljökatastrof gjort större delen av södra Sverige obeboelig och att det är en ung, tuff tjej i centrum gör att jag vill läsa NU!

Sarah Dessen – Allt och lite till (Rabén&Sjögren)
Ingen sommar utan en Dessen-bok! Sarah Dessen brukar lyckas med konsttycket att kombinera fluff-fluff och fjärilar i magen med tyngre ämnen såsom att växa som person, bli vuxen. allt och lite till verkar inte vara något undantag då den utspelar sig sommaren efter high school. Emaline har den perfekta pojkvännen i Luke och ett tryggt liv i småstaden Colby. Hon börjar dock undra om allt är så perfekt och om hon är nöjd med att fortsätta livet på samma sätt. En spännande New York-kille som kommer för att filma i Colby gör att allt ställs på sin spets...

James Dashner – Mazerunner: I dödens labyrint (Semic)
Lagom till att filmen The Maze Runner går upp på biograferna kommer översättningen på den första boken i serien ut på svenska. Jag vet inte hur många recensioner jag läst om den här serien men många är de och överlag otroligt positiva. En kille vaknar upp i en hiss och minns ingenting förurom sitt namn, Thomas. När hissdörrarna öppnas möter han en stor grupp tonårskillar, samtliga har fått sina minnen raderade. De befinner sig på ett område som är omringat av höga stenväggar. Det enda de vet är att varje morgon öppnas dörrar in till enorm labyrint, fylld med dödliga faror och varje kväll stängs dörrarna igen och under natten flyttas väggarna i labyrinten.
Så öppnas hissdörrarna igen och tn tjej kliver ut, Teresa. Den första tjejen som kommit och hon verkar känna Thomas... Åhh, måste köpa och läsa boxen i sommar!!!

Andra böcker jag vill läsa:
Josephine Bornebusch – Född fenomenal (Bonnier Carlsen)
Moa Eriksson Sandberg – Välkommen till LA, baby! (Rabén&Sjögren)
Ransom Riggs - Spökstaden (Rabén&Sjögren)

2 kommentarer:

  1. Jag kommer att läsa Oceanen.., Sött mig i brand och Maze runner! :)

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig om Maze Runner: Boxen måste vekligen inhandlas!
    Ser ut att bli en del riktigt bra böcker som kommer i sommar för övrigt :)

    SvaraRadera