onsdag 9 april 2014

Rainbow Rowell - Eleanor & Park

Titel: Eleanor & Park
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Berghs (Rec-ex, tusen tack!)
Utgiven: 2014-03
Sidor: 329
Adlibris | Bokus

Det var med Eleonor & Park min kärlek till Rainbow Rowell inleddes förra året. Jag blev bokstavligt talat överlycklig när jag hörde att Berghs skulle ge ut boken för svenska för det innebär att jag kan sälja in den till betydligt fler läsare. Och det här är en bok väl värd att läsa!

Handlingen tar sin början i Omaha 1986 och handlar om den första trevande kärleken. Eleanor är lite för storvuxen, osäker och gör sitt bästa för att överleva sin styvfars skräckvälde hemma. Park är en tyst kille som inte heller känner att han passar in. Hans halvkoreanska arv gör att han sticker ut och han finner sin tillflykt i skränig punkrock och serietidningar. 

När Eleanor en dag stiger på Parks skolbuss lägger alla genast märke till henne. Med sina för stora, hopplock av kläder, enorma röda hårsvall och generösa kroppsformer sticker hon ut och ingen vill dela sittplats med henne. Park lider ned henne och drar till sist ner henne på platsen bredvid honom. Till en början delar de plats under pinsam tystnad men så märker Park att Eleanor läser med i hans serietidningar...

Eleanor & Park fångar Rainbow Rowell den där pirriga känslan av att bli förälskad för första gången. Att långsamt treva efter den andras hand, uppleva det som att man har en miljon nervtrådar precis under huden. Att upptäcka små egenheter hos den andre när den inte märker att den är iakttagen. 


Ja, Eleonor & Park väcker fjärilarna till liv i magen. Det finns dock saker som varken Eleanor eller Park kan styra över. Övriga elever har utsett Eleanor till hackkyckling, hennes utseende väcker mycket upprksamhet och resulterar i många öknamn. Hennes osäkerhet och inåtvändhet gör också att Parks mamma ogillar henne. Värst är dock Eleanors hemförhållanden. Hon tvingas dela rum med sina fyra småsyskon och familjen har knappt några pengar alls. Eleanor tvingas skynda hem efter skolan för att hinna bada i det dörrlösa badrummet innan hennes styvfar kommer hem. Styvpappan, Ricky, är ett riktigt svin. Ett år tidigare kastade han ut Eleanor och hon har precis fått flytta hem igen. Men varje sekund måste hon passa sig för hans lynne är extremt osäkert och han kan när som helst explodera. 

Jag brukar alltid tycka det är lite läskigt att läsa översättningar av mina favoritböcker, för tyvärr är det inte alltid de funkar så bra. Men, och det är ett stort MEN, Carla Wiberg har gjort ett kanonjobb med översättningen av Eleonor & Park. Hon har lyckats behålla det som är så unikt med Rainbow Rowells språk och har förvaltat det otroligt väl. Ett riktigt kanonjobb helt enkelt!

Jsg måste också få ge ett plus till att Betghs behållit det underbara omslaget. Jag älskar de pastelliga färgerna och den stilrena illustrationen. Inbindningen är också suverän, mjukt och härligt band som är följsamt och minimerar risken för brutna ryggar, me like!

Riktigt goda nyheter är att DreamWorks Studios härom veckan köpte filmrättigheterna till boken. Som producent har de utsett Carla Hacken som var studio executive till filmerna Walk the line och The devil wears Prada. Och eftersom de vill att filmen ska vara som boken är det Rainbow Rowell själv som kommer skriva manus, tjoho! Vi lär dock få vänta på filmen ett tag, inspelningarna beräknas starta först nästa år.

Betyg: 
Handling: 5/5
Karaktärer: 5/5
Språk: 5/5
Författarteknik: 5/5
När jag läste boken första gången gav jag den en fyra, nu är det en självklar femma!

8 kommentarer:

 1. Från Carla Wiberg: man tackar varmt för komplimangen! Har även översatt Tuck Everlasting som står på din lista, samt så gott som alla Robert Cormiers böcker utom just Chokladkriget. den jag tycker är bäst heter Fade (Bleknaren), rekommenderas Mycket varmt. och du som gillar barnböcker MÅSTE läsa (fast det har du nog redan gjort) Bjarne Reuters fantastiska, andlöst actionspäckade, gapskrattskomiska men samtidigt djupt tänkvärda Prins Faisals ring. HC Andersen möter Indiana Jones ... Jan Hansson som var rektor på en skola då skrev i bokklubbstidningen att det här är en sån bok som man får stanna hemma från skolan för att läsa -- och det fick han äta upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lästipsen! Var många jag faktiskt inte hade läst.

   Radera
 2. Jag som precis bestämt mig för att det här är en bok jag inte kommer att läsa, blir liksom lite nyfiken (igen) på den! Kanske värd att ge den en chans, bara för att själv bli lite fånigt förälskad! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den är garanterat läsvärd, så läs, LÄS! =)

   Radera
 3. Nu blev jag också sugen på att läsa om den här.. Och jag hoppas så att filmen kommer att bli av, och att karaktärerna får se ut som dom ska. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Eleonor framför allt måste få vara den där lite udda, mulliga tjejen med knallrött hår, annars går det inte hem hos mig!

   Radera
 4. Du har absolut inspirerat mig att läsa den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, har du inte läst så har du något fint framför dig =)

   Radera