tisdag 8 april 2014

Top Ten Tuesday - unika böcker

Vad gör en bok unik? Den frågan tåls att fundera på. Är det sättet den skrivits på, handlingen eller berättelsen bakom som avgör? Frågeställningen kommer från veckans topp tio lista och har i mitt tycke inga direkta svar. Även om jag tyckte en bok var unik när jag läste den kanske jag tycker annorlunda nu. Jag ger det ett försök i alla fall, som vanligt helt utan inbördes ordning. 

Top Ten Most Unique Books I've Read. 

1. Julie Osaka - Vi kom över havet
Har tidigare inte stött på en bok helt skriven i vi-form så denna är både unik och otroligt vacker. Den berättar också en historia som få hört talas om, vad som hände efter Pearl Harbor med japanerna som bodde i USA. 

2. David Levithan - The Lover's Dictionary
Kärlekshistorier finns det gott om men att lägga upp den som en ordbok är mer ovanligt. Levithan fann vägen till mitt hjärta. 

3. Isaac Marion - Warm Bodies
En zombie som berättarröst måste väl ändå klassas in som unik! Om inte det räcker kan vi alltid lägga till att han inleder en romans med en levande tjej...

4. Ruta Sepetys - Strimmor av hopp
Även det som hände i öst under Andra världskriget har tystats ner. Rita Sepetys berättar med sitt verklighetsnära uttryck vad som hände de litauer som fördes bort till fångläger i Sibirien. Spännande och gripande!

5. Jay Asher - Tretton skäl varför
Hannah har tagit livet av sig och ingen vet varför. Men så får en kille ett paket fyllt med kassettband och på fem berättar Hannah om sitt liv. Fantastisk, oväntad och sorglig historia och definitivt unik!

6. Rainbow Rowell - Fangirl
Följer inte traditionella college-böcker, lite mörkare, lite mer verklighet. Och desdutom en bok om fangirls och boknörderi. Jag älskar det här!99

7. Brian Selznick - En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret & Underverk
Hugo Cabrets berättelse skildras här till hälften i text, den andra halvan i bilder. I Underverk finns två huvudpersoner. Den ena får vi följa i ord, den andra personens historia berättad helt och håller i bilder. Helt underbara böcker jag varmt kan rekommendera!

8. Laini Taylor - Mörk ängel
Änglar och demoner som du aldrig mött dem förr, helt enkelt, unikt berättat av Laini Taylor. Kan verkligen inte bestämma mig för vad jag tycker om boken!

9. J. K. Rowling - Harry Potter-serien
Behövs det ens en förklaring? Få böcker har fångat gammal som ung såsom Harry Potter har gjort. 

10. Stephenie Meyer - The Host
En unik bok om aliens övertagande av vår planet. Älskar dialogen mellan Melenie och Wanda!

3 kommentarer:

  1. Harry Potter fick vara med hos mig också :)

    SvaraRadera
  2. Vi kom över havet har jag tänkt att jag ska läsa ganska snart, så det bådar ju gott :) Och Fangirl blir jag bara mer och mer sugen på.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst nån av de böcker du radar upp (nej, inte Harry Potter heller), så det här var massor av tips!

    SvaraRadera