måndag 3 mars 2014

Jean-Philippe Blondel - (Re)play!

Titel: (Re)play!
Författare: Jean-Philippe Blondel
Förlag: Opal
Utgiven: 2013-03
Sidor: 118
Adlibris | Bokus | cdon

Böcker om gymnasiekillar och vänskap är vi inte allt för bortskämda med så det här är ett glädjande tillskott. Benjamin och Mathieu träffas på gymnasiet och blir genast bästa vänner för livet. Båda gillar musik och de startar ett band tillsammans. Allt är frid och fröjd tills Clara börjar i bandet och båda killarna blir störtförälskade. Clara väljer Mathieu vilket gör att Benjamin bryter kontakten med de andra. Bandet splittras. Men så ska en känd rocklegend komma till skolan och han vill lyssna på några skolband. Ska vännerna kanske kunna hitta tillbaka till varandra igen. För allt verkar inte vara som man först kan tro. För visst ser Mathieu också helt förstörd och ensam ut?

(Re)play! är en rapp berättelse om vänskap och musik. Ett och annat frö kan säkert sås till att skriva egna låttexter för skolbibliotekarien Francis kommer med ett och annat bra tips. För Benjamin tröttnar på att spela covers, han vill skriva sina egna låtar och han verkar ha gåvan att kunna göra det. Det är Benjamin som är bokens berättare. Återberättandet blir lite märkligt - jag har framför allt väldigt svårt med tempusbytet. Jag förstår att tillbakablickarna berättas i dåtid men det som sker i nuet varieras mellan till exempel "Clement lutade sig mot mig" som i första kapitlet och "Jag irrar från det ena rummet till det andra." i ett annat kapitel. Förvirrande!

Jag uppskattar att fokuset ligger på vänskap och musiken och att kärlek och tjejer får komma i andra hand. Att boken är relativt kort är faktiskt också en bonus, för målgruppen tenderar att höra till de mer lässvaga och då är stora tjocka böcker avskräckande. I det stora hela är (Re)play! en helt okej berättelse och jag hoppas att den når fram till sina läsare.

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 3/5
Språk: 3/5
Berättarteknik: 2/5

1 kommentar: