söndag 9 mars 2014

Heather Swain - Josie Griffin is not a vampire

Titel: Josie Griffin is not a vampire
Författare: Heather Swain
Förlag: Speak
Utgiven: 2012-09

Tänk dig att du kommer på din pojkvän att vara otrogen med din bästa vän och att du därför slår sönder framrutan på hans veteranbil. Att du därför döms till samhällstjänst och att gå på anger management. Och tänk dig att de andra som också är där för att lära sig kontrollera sig att hantera sin ilska börjar prata om förvandlingar, magi och äta blod. Det är precis vad som händer Josie Griffin.

Josie Griffin is not a vampire är en otroligt rolig bok. Den driver med hela paranormal-genren samtidigt som den har ett visst djup. Josie är en helt vanlig tjej som alltid haft högsta betyg i alla ämnen, varit cheerleader och gjort frivilligarbete. Men pojkvännens otrohet fick henne att spåra ut och för att kontrollera all ilska hon känner blir hon alltså dömd att gå på gruppterapi, så kallad anger management. Hon väntade sig kanske inte att hamna i en grupp för vanartiga vampyrer, varulvar, älvor och grekiska gudar... eller att få frågan vad hon är för något...

Har ni hört talas om werepire? Inte jag eller de andra i gruppen heller men det är precis vad Josie säger att hon är, en blandning mellan vampyr och varulv. Tyvärr har korsningen gjort att hon helt saknar magiska eller övernaturliga förmågor. Hon låter så säker på sin sak att ingen ifrågasätter henne, säger hon att hon är en werepire, då är hon väl en werepire då. Josies nya vänner tar sig an henne och plötsligt befinner hon sig i en härva av tjejer som försvinner, kärlekszombier, vampyrmammor som tycker hon ser smaskens ut och en expojkvän som tror sig vara en demonjägare. Det är aktion, det är humor, det är kärlek - alltihop mixat i en stor mixerskål.

Det finns så mycket roligt i Heather Swains berättelse, så många skrattframkallande detaljer som gjorde att mina medresenärer i bussen kastade undrande blickar på mig där jag satt och fnissade. Du möter till exempel Helios som är en grekisk gud i rakt nedgående led. Vars familjebekymmer består i att något av alla hans hundratals syskon blir attackerad av Minotauros. Som trots sin styrka är en rejäl fegis och som gömmer sig bakom en stol när två av de andra muckar gräl med varandra. Som har svårt att kontrollera ljuskällor när han tappar humöret... Fantastiskt roligt när det sätts i rätt sammanhang.

Det här är boken för dig som tröttnat på böcker som följer gängse mall. Josie Griffin är en tuff tjej som vågar följa sin egen väg - även om det kan bli lite tokigt ibland. Hon är självständig, orädd och framförallt - arg. Som det står på bokens framsida: A bad breakup can really mess with a girl.

Betyg:

1 kommentar:

  1. Den kan jag nog gilla, men jag kanske borde läst någon av de moderna vampyrromanerna först för att förstå tvisten...

    SvaraRadera