onsdag 15 januari 2014

Kristina Ohlsson - Silverpojken

Titel: Silverpojken
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Lilla Piratförlaget (Rec-ex, tack så jättemycket!)
Utgiven: 2014-01
Sidor: 267
Adlibris | Bokus | cdon

Beskrivning: Vintern har kommit till Åhus och det var länge sedan snön och isen la sig så tidigt. Därför är det inte konstigt att Aladdin blir nyfiken när han ser en mystisk pojke klädd i bara kortbyxor och en stickad tröja. Aladdin försöker prata med honom, men får inget svar. Pojken bara försvinner utan ett ord, och utan att lämna några spår i snön. Vem är pojken och varför är det bara Aladdin som ser honom? Kommer han från flyktingbåten nere i hamnen? Den som plötsligt bara dök upp en dag och sedan blev kvar. Eller kan pojken ha något samband med berättelsen som Silverpojken - han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret?

Tillsammans med Billie och Simona som vi också lär känna i Glasbarnen försöker Aladdin lösa mysteriet.

Egna noteringar: Åh så mycket bra böcker som väntar barn i slukaråldern i vår. Först ut är Silverpojken som är en fristående fortsättning på förra årets succé Glasbarnen, som tilldelades Barnens Romanpris 2013. Och vilken fortsättning sen!

I Glasbarnen får vi följa Billie när hon först flyttar till Åhus. I Silverpojken däremot flyttas fokuset över till Aladdin som med sina föräldrar nu tvingats flyttat ifrån sin husbåt och sitt hus och flyttat in i vattentornet där deras restaurang "Turken i tornet" ligger. Jag tycker det ligger något magiskt i att familjen bor i ett vattentorn, även om det såklart är tragiskt att de tvingas flytta dit på grund av dålig ekonomi.

Här någonstans ligger Kristina Ohlssons styrka. För inte nog med att hon ger oss en spännande och mysrysig spökhistoria och deckargåta, hon beskriver familjelivet och omvärlden så bra. Aladdin och hans familj är en riktig kärnfamilj, Billie tycker hans föräldrar alltid ser så kära ut. Men i Åhus precis som i resten av landet kan ekonomin bli dålig och få allt att kärva. Samhället beskrivs främst genom flyktingbåten med alla flyktingar som lägger till. Vilka är människorna ombord? Varifrån kommer de och vart ska de ta vägen? Frågor som många barn har och som här uppmärksammas, men som något i bakgrunden - utanför själva ramhistorien.

Jag har faktiskt inte läst Kristina Ohlssons vuxendeckare men jag börja känna att det är dags, för vilken mästarinna hon är på att bygga upp spänning! Den här kommer jag rekommendera till många barn under året!

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar