lördag 11 januari 2014

Debbie Macomber - A Merry Little Christmas

Titel: A merry little christmas
Författare: Debbie Macomber
Förlag: Harlequin Mira
Utgiven: 2012-08
Sidor: 379

Beskrivning: A merry little christmas är en samlingsvolym bestående av två böcker; 1225 Christmas Tree Lane och 5-B Poppy Lane som bägge utspelar sig i Cedar Cove. 

I den första möter vi Beth Morehouse som äger en julgransodling. När nu julafton bara är någon dag bort förbereder hon sig på ett lugnt firande med de bägge döttrarna. Inte i sin vildaste fantasi trodde hon julen skulle innebära 10 herrelösa valpar på förstukvisten att hitta hem till innan sin och döttrarnas skidresa den 26 december. Dessutom har döttrarna bjudit in sin pappa, Beths stiliga exman, att fira jul med dem. Döttrarna hoppas på att återförena föräldrarna igen. De hade inte räknat med faderns nya, unga och blonda flickvän som stiger ur bilens passagerarsäte...

I 5-B Poppy Lane möter vi Helen Shelton som minns tillbaka hur barnbarnet Ruth träffade sin marinsoldat Paul och tog med honom hem till Helen. Helen såg omedelbart likheter till en man hon en gång kände och kände att det nog var dags att berätta om vad som egentligen hände under kriget i Europa. En gripande och sorglig historia. 

Egna noteringar: Det tog lite längre tid än beräknat att komma in i och läsa ut den här boken men när jag väl började fastnade jag direkt. Debbie Macomber skriver fina berättelser om människor, i sann Harlequin-anda. 

Jag köpte boken på the Bookdepositorys 25h sale där en ny bok presenterades i halvtimmen. Omslaget lockade mig och jag läste inte på så noga innan jag slog till. När jag skulle läsa upptäckte jag att 1225 Christmas Tree Lane är del 12 i serien om invånarna i Cedar Cove. 

Även om boken går läsa fristående hade jag tjänat på att läsa de andra 11 delarna först. Boken innehåller namedropping utan dess like och i kapitel inflikade här och där får vi följa hur de andra invånarna i Cedar Cove förbereder sig inför julafton. När jag inte har de tidigare böckernas berättelser i bagaget blir det otroligt svårt att hålla isär alla karaktärer. 

5-B Poppy Lane däremot är mer fristående och bokens stora vinning. Även om också den är Harlequin-söt (absolut inget ont menat med det) har den ett djup och jag fällde en och annan tår under läsningen. Tur att det var relativt tomt på bussen hem från jobbet... Farmor Helens berättelse är otroligt sorglig och jag beundrar verkligen hennes ork och mod att leva vidare efter några tuffa år under kriget. Det är också Helens historia som gör boken läsvärd. 

Måste bara få nämna omslaget, hur fint är inte det? Det glittrar och gnistrar och är härligt pastelligt. Över huvud taget älskar jag Debbie Macombers omslag, de är som små tavlor!


Jag uppskattar verkligen att läsa böcker utgivna av Harlequin lite då och då. Ibland är det så skönt att läsa en bok där man vet att utgången är lycklig. Vägen dit kan variera stort men utgången är nästan alltid densamma. En fundering jag dock har när jag läser sådana här böcker är om det verkligen går så fort i verkligheten som i dessa böcker. Personerna träffas, attraheras av varandra, det blir fnurror/de stöter på hinder men i slutändan blir det frierier och giftemål, allt inom ramen för några månader till ett år. Skiljer sig amerikansk kultur så mycket från vår?

Betyg:
Handling: 3/5
Karaktärer: 3/5
Språk: 4/5
Berättarteknik: 3/5
1 kommentar:

  1. Jag har oerhört svårt för harlequin stilen så då undviker jag de där böckerna!

    SvaraRadera