fredag 8 maj 2015

Anne Cassidy - En andra chans


I juni kommer Anne Cassidy ut med en ny bok, Se dig inte om. Jag fastnade direkt för beskrivningen men eftersom det är en uppföljare till En andra chans från 2007 tyckte jag att det var bäst att jag läste den först.

Tre flickor går en dag ner till vattnet. Bara två av dem kommer tillbaka…

Alice Tully, då Jennifer Jones, hade inte fyllt elva år den där dagen sex år tidigare när hon slog ihjäl sin jämngamla kompis. Nu försöker hon komma tillbaka ut i verkliga livet igen efter sitt fängelsestraff. Hon har jobb, kompisar och en pojkvän som hon avgudar. Men hennes hemlighet finns alltid med henne, och när plötsligt en privatdetektiv dyker upp på caféet där Alice jobbar riskerar allt att komma upp till ytan igen och förstöra hennes nya tillvaro.

"Han var motbjudande och ja, han letade verkligen efter JJ. Det han inte visste var att han hade hittat henne.” 

I boken varvar Anne Cassidy nutid med tillbakablickar på Alices liv. På händelserna nere vid vattnet och allt det som ledde fram till dem. Det är mörkt och dystert och långt ifrån trevlig läsning. Alice hade verkligen ingen lätt uppväxt, att säga att det försvarar det hon gjorde är att säga för mycket, men det är kanske förståeligt att hon är skadat gods.

Det jag inte förstår är att hon ”släpps från fängelset”. Hon är alltså sjutton år, har varit där i sex hela år, allt sedan hon var elva. Sätts verkligen barn i fängelse i Storbritannien? Det låter så himla otroligt. Jag var tvungen att googla på det, och faktiskt, enligt denna artikel i Svenska Dagbladet satt inte mindre än 93 barn i fängelse i Storbritannien 2011. Barn är straffmyndiga redan vid tio års ålder, det påverkar såklart det hela en hel del. Otäckt dock, inte sant? Jag kan ju inte tro att ett barn kan utvecklas och bli socialt anpassat till samhället om det redan vid så ung ålder ska placeras på en sådan institution. Men den debatten ska jag kanske inte ta här.

Jag tyckte inte om bokens berättarteknik. Jag störde mig ganska mycket på meningsuppbyggnad och berättarperspektiv. Samtidigt är det spännande, Alice är så påverkad av händelserna i det förflutna och det är inte lätt att börja leva som vanligt efter en trasslig uppväxt och många år i fängelse. kanske är det därför Alice inte helt ger ett sympatiskt intryck. Sättet hon tänker och agerar på kan nämligen störa mig en hel del.

Nej, En andra chans blev ingen ny favorit. Det var medelmåttig läsning som var okej för stunden men inte så mycket mer. Jag tar med mig att jag lärde mig mer om straffålder på barn i andra länder, det slutade faktiskt med att jag satt och googlade och läste en lång stund. Jag känner också att boken la en grund för Se dig inte om som jag ändå tänker läsa när den kommer i juni, jag blev trots allt nyfiken på att veta mer om Alices framtida öden.

Titel: En andra chans
Författare: Anne Cassidy
Förlag: Tiden
Utgiven: 2007-06
Sidor: 302

1 kommentar:

  1. Hej jag söker med ljus och lykta efter denna bok. Undrar ödmjukt om du har den och skulle vilja sälja den till mig? Kommer bli en uppskattad julklapp till min dotter. Mvh Sanna

    SvaraRadera