onsdag 21 januari 2015

Patrik Lundberg - Gul utanpå


Många i bloggvärlden har pratat om den, skrivit väl om den och tipsat om den, Patrik Lundbergs självbiografiska berättelse om sitt sökande efter en egen identitet, om jakten på svar. Jag kom mig aldrig för att läsa Gul utanpå när den kom ut 2013 men av en slump började jag bläddra i den på jobbet innan jul och den fick följa med hem i ryggsäcken.

Patrik Lundberg adopterades från Korea 1983, han var bara 9 månader när han kom hit och hamnade i småstadsidyllen Sölvesborg. Han växte upp som vilken svensk som helst med ett stort undantag, han såg inte svensk ut och detta fick han alltid höra. Han hade inga minnen av sitt födelseland och tänkte väl kanske inte så mycket på det. Ett samtal på fyllan under studietiden kom att förändra en hel del för bara några dagar senare har han ansökt om - och fått beviljat - ett halvårs utbytesstudier vid ett universitet i Korea.

I Gul utanpå får vi följa med Patrik på hans resa till Korea och alla de intryck resan ger honom. Det är ärligt skrivet och närgånget. Han utelämnar inte mycket och ibland blir det lite för mycket, jag funderar mycket på hur rätt det är att utelämna så mycket information om personerna i sin närhet. Om moderns ensamhet och alkoholism, om äktenskapet med pappan som sprack, om kompisar och personer han möter på vägen. Jag förstår att det är en del av berättelsen om Patriks liv och en del av hans ursprung men när får de chansen att berätta sin synvinkel. Kanske spelar mina egna journalistikstudier in här, den där lärdomen att inte skriva kontroversiella saker om någon utan att låta denna komma till tals.

Det märks såklart att Patrik Lundberg är van vid att skriva och formulera sig. Texten har ett fint flyt och språket är genomarbetat. Jag låter mig fascineras av resan till Korea och om hur livet blev under det halvår Patrik var där. Miljön målas upp på ett sånt sätt att jag kan se det framför mig, om bilderna i mitt huvud överensstämmer med verkligheten kan jag förstås inte veta. Det måste ha varit en så stor kontrast att komma dit, alla seder och traditioner som är så totalt olika.

Det finns dock ett par saker som jag störde mig på under läsning. Det ständiga upprepandet om supandet/fylleriet blev lite tjatigt, likaså behovet att ideligen nämna sexuell tillfredsställelse eller avsaknaden av den. Det tillför ingenting till boken i mina ögon, hos mig passerar det gränsen där det personliga blir privat.

Gul utanpå är en viktig bok. Det är en bok att sätta i händer på alla de ungdomar som själva känner sig vilsna, som inte har en självklar identitet. Det finns en hel del adoptivbarn i Sverige idag, både unga och gamla. Jag kan aldrig sätta mig in i den situationen fullt ut. Jag är född i Sverige och har i min släktforskning kunnat följa mina rötter bak till 1600-talet. Jag har en helt annan grund att stå på i mitt identitetssökande än den som saknar det biologiska. Det biologiska arvet är långt i från allt men jag kan ändå förstå sökandet efter det.

Titel: Gul utanpå
Författare: Patrik Lundberg
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgiven: 2013-01
Sidor: 220
Inbunden: Adlibris | Bokus
Pocket: Adlibris | Bokus

4 kommentarer:

 1. Hej! Du blev min bokvän till den nya bokbytescirkeln. Jättekul tycker jag!
  Nu har jag lite frågor till dig.
  * Vilken är din favoritgenre?
  * Föredrar du kaffe eller te?
  * Vad har du för favoritgodis?
  * Vilka serier (som du ej äger) är du allra mest nyfiken på att läsa just nu?
  * Har du några favoritförfattare?

  Det var nog allt!
  Kram på dig!
  Hälsningar din bokvän! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det blev tvärt om från förra bytet:)
   Svar på frågor:
   - svårt, gillar många genrer men contemporary och dystopier är favoriter just nu
   - älskar te!
   - äter främst mörk choklad, gott och lyxigt:)
   - Slatered (Howard), unwind (Shusterman) & Gallagher girls har jag varit nyfiken på ett tag
   - Rainbow Rowell, Veronica Roth och Morgan Matson skriver grymt bra, hade gärna upptäckt fler författare i samma stil!

   Vill du jag mailar adress?
   Kram

   Radera
  2. Ja, maila din adress till adressen som står på min blogg.

   Radera
 2. Jag har av olika anledningar satt mig in i adoptionsverksamheten och adopterades verklighet, så det här låter som en bok för mig!

  SvaraRadera