fredag 9 januari 2015

My true love gave to me - twelve holiday stories


Som jag väntade på att det skulle bli jul så jag skulle få läsa My true love gave to me! Det är ett under att jag lyckades vänta så pass länge på att läsa denna efterlängtade novellsamling så jag är mäkta stolt över mig själv. Tolv dagars sammanhängande semester hade jag över jul, tolv noveller innehåller novellsamlingen. Jag kunde inte låta en sådan slump passera obemärkt förbi, det blev helt enkelt en novell per dag (i praktiken blev det förvisso två eller tre någon dag då inte alla dagar tillät någon lästid...)

I My true love gave to me har tolv välkända YA-författare gått samman och skrivit varsin berättelse som utspelar sig i juletid på olika platser runt om i världen på verkliga såväl som fiktiva platser. Det enda gemensamma novellerna emellan är just julen, annars möter vi många olika traditioner och händelser. En härlig blandning helt enkelt. I sann novellanda, här kommer en snabbgenomgång om vad jag tyckte:

Midnights av Rainbow Rowell


Det var icke förvånande Rainbow Rowells deltagande som fick upp mina ögon för novellsamlingen från första början. Därför var jag lite rädd för att läsa hennes novell så sparade den nästan till sist. Vi får träffa Mags, det är nyårsafton 2014, snart tolvslaget och hon gömmer sig i mörkret utanför festlokalen där hon firar. För att få reda på varför får vi följa med på en tillbakablick genom tidigare års nyårsaftnar. 

Midnights är en fin och mysig berättelse om vänskap och kärlek och jag hade inte behövt vara orolig. Rainbows fantastiska språk lyser starkt även här. En av mina favoritnoveller i samlingen.

The lady and the fox av Kelly Link


En märklig berättelse där mycket hängde i luften. Jag tror jag inte helt förstod alla drag. En tjej firar julen hos sin gudmor varje år eftersom tjejens mamma sitter i fängelse i Thailand. I trädgården hittar hon varje år en man som står och tittar in genom fönstret, men ingen annan verkar se honom och han dyker bara upp när det snöar. En märklig novell som sagt, men fin ändå. Jag har inte läst något av Kelly Link men hennes Pretty Monsters finns på min TBR-lista.

Angels in the snow av Matt de la Peña


Shy är kvar i New York över julhelgen eftersom han inte har råd med biljetten hem till familjen. Istället passar han sin chefs katt och bor i dennes lägenhet. Problemet är att chefen hade glömt ta ut kontanter och betalar först efter jul och nu har inte Shy pengar till mat. Inte för att kontanter hade gjort något, ute är det snöstorm och han är i stort sett insnöad i lägenhetskomplexet. Plötsligt knackar det på dörren, Haley en trappa upp behöver hjälp då hennes dusch slutat fungera - funkar den hos Shy måntro? 

Matt de la Peñas novell var snabbläst och han lyckades behålla mitt intresse genom hela novellen. Jag fick ingen direkt julkänsla av berättelsen men avsaknaden av superjul var ingenting jag tänkte på. Det här är en berättelse om vänskap, att skämmas för sin ofrivilliga situation och att våga visa vem man är. 

Polaris is where you'll find me av Jenny Han


Jag är van vid Jenny Han's somriga berättelser, hur skulle det funka att läsa en berättelse som utspelar sig i snö och mörker? Oväntat bra skulle det visa sig. 

Tomten har en adoptivdotter som bor hos honom på Nordpolen, en människa som visar sig komma från Korea. Oväntat, japp? Funkar det? Ja, faktiskt! Men det är faktiskt inte så enkelt för Natalie att vara ensam människa bland alla nissar. Framför allt inte när hon är kär i en...

Högst oväntat att hitta en novell som utspelar sig på Nordpolen men Polaris is where you'll find me visar att även Nordpolen funkar som skådeplats när det är Jenny Han som har hållit i pennan.

It's a yuletide miracle, Charlie Brown av Stephenie Perkins


Marigold behöver egentligen ingen julgran. Hon har inte råd och ska sanningen fram har hon och modern ingen plats för den i sin lägenhet. Men vad ska man göra när julgransförsäljaren har den mest perfekta rösten man hört? En röst man behöver få låna, en röst som mycket väl kan vara ens biljett till ett bättre liv och ett jobb man alltid drömt om.

Nej, jag har fortfarande inte läst Anna and the french kiss av Stephenie Perkins men det kommer jag råda bot på snarast för jag blev dunderförälskad i hennes sätt att skriva. Det här var definitivt en av samlingens starkaste noveller och jag vill bara läsa mer. Jag hade gärna läst berättelsen om Marigold och North i en fullängdsbok. Skriv mer, Stephenie Perkins, jag läser gärna!

Your temporary santa av David Levithan


Huvudpersonen i Your temporary santa ställer upp som jultomte till sin pojkväns familj. Det borde inte vara så svårt för familjen ska ju sova när han kommer dit. Eller ja, han ska såklart knacka försiktigt på yngsta lillasysterns dörr så hon kan vakna och få bekräftat att tomten finns. 

En fin och varm berättelse om familjer, saknad och kärlek. David Levithan levererar som alltid en fin berättelse med et underbart språk. Också en av mina favoriter.

Krampuslauf av Holly Black


Jag försöker verkligen tycka om Holly Black men det finns alltid något där som får mig att få tvetydiga känslor. Så är även fallet här. Var försiktig med vad du önskar dig, kan novellen sammanfattas med, hur den annars ska gå att sammanfatta vet jag inte. Novellen är lite för lång och händelselös för att jag ska gilla.

Krampuslauf är tydligen en jultradition i alpina länder där Krampus är en av tomtens följeslagare. Se där, då har man lärt sig något nytt idag igen.

What the hell have you done, Sophie Roth? av Gayle Forman


Författaren till If I stay har också bidragit till novellsamlingen med denna fina lilla novell. "What the hell have you done, Sophie Roth" är vad Sophie brukar fråga sig själv när saker och beslut går omistligt fel runt om kring henne. Att gå på körkonsert är ett sådant beslut. Sophie som inte ens är kristen utan jude och egentligen borde fira Hanukkah istället.

Gayle har skrivit en mysig berättelse med mycket värme. Det handlar mycket om att man inte ska ha förutfattade meningar, allt är kanske inte vad det utgör sig för att vara. Det kan vara mycket bättre.

Beer buckets and baby Jesus av Myra McEntire


Ännu en författare jag inte läst något av men som jag blev riktigt nyfiken på eftersom jag gillade hennes sätt att skriva.

Stans svarta får får en ny chans efter att ha eldat upp kyrkans lada, där kyrkan förvarade all rekvisita till det årliga julspelet. Prästen ordnar så att han istället för fängelse får komma och göra samhällstjänst för att få ihop julspelet ändå, att ställa in är inte ett alternativ. Och så är det den där tjejen. Hon som är orsaken till allting. Och som råkar ha huvudrollen i julspelet...

Yes, det är lite förutsägbart, trodde jag. Men så blev jag förvånad igen. Kul vändning!

Welcome to Christmas, CA av Kiersten White


Tänk att man kan få lite dåligt samvete av att läsa en novellsamling. För även Kiesten White finns ju sedan länge representerad i min TBR-hylla där böckerna bara längtar efter att bli lästa. Sannolikheten är stor att det blir snart, för Kiersten skriver bra!

Tänk att döpa en stad/samhälle till Christmas, då är det ju jul året runt. Klart är också att staden/samhällets enda restaurang ska vara glättigt juldekorerad året runt. Maria jobbar där, men är väl inte direkt glad över den hemska, juliga uniform hon räknas klä på sig. Eller att hon inte får någon lön utan tvingas klara sig på dricksen, nackdelen när det är modern och styvpappan som driver restaurangen. Så börjar en ny kock och inget blir sig likt.

Jag har inte googlat, men jag tvivlar på att det finns ett samhälle i Sverige som heter Jul, någon som vet med säkerhet? En fin novell i alla fall, som gjorde mig varm i hjärtat.

Star of Bethlehem av Ally Carter


Vad vore en YA-samling utan en klassisk "byta plats med varann"-berättelse. I det här fallet byter huvudkaraktären flygbiljett med isländska utbytesstudenten Hulda. Vem hon själv är däremot en hemlighet. Hon hamnar i alla fall Oklahoma, in the middle of nowhere, och det passar henne utmärkt. Men hur länge ska hon kunna hålla sin hemlighet just hemlig?

Kanske lite klyschig novell, men vad gör väl det? Är det inte sådant man vill läsa ibland? Jag vet att jag vill det, i alla fall! 

The girl who woke the Dreamer av Laini Taylor


När det är Laini Taylor som ligger bakom något så kan man räkna med att det blir mystik och märkliga fenomen, det vet vem som helst som har läst hennes Mörk ängel och Blod och stjärnstoft. Den här novellen är inget undantag. Den är suggestiv och sagolik och handlar om krafter som sedan länge ligger och slumrar. Tills en dag en flicka väcker dem/den/honom(?) till liv igen med sin bedjan om hjälp. Det är juletid och under dagarna tolv ska män enligt tradition lämna en gåva till sin älskade de vill tillbringa livet med. Och vissa män accepterar inte ett nej.

Jag blev inte stormförtjust i den här novellen, tyckte den var lite knepig helt enkelt.

Sammanfattning


Tolv noveller, tolv berättelser med julig anknytning. Alla var inte superbra men de som var bra räddade helt klart upp det hela. Boken är utläst, ledigheten slut och det är dags att lämna julen 2014/2015 bakom sig. Dags att börja hålla span efter nästa års julläsning med andra ord!

Bara ett ord om bokens omslag. Jag blev från början extremt förälskad i det amerikanska omslaget med skridskoåkare på. Jag trodde att det skulle bli svårt att slå. Så kommer brittiska förlaget och ger ut ett härligt pastelligt omslag med ljusslinga på och där sidorna är knallrosa. Superläckert. Beslutsångesten blev total! Hur det slutade? Jag köpte det amerikanska till mig men för att få klappa lite på det andra omslaget så köpte jag det också och gav bort boken till en kär vän! Jag hoppas att hon tyckte lika mycket om läsningen som jag gjorde!

Titel: My true love gave to me: twelve holiday stories
Författare: Holly Black, Ally Carter, Matt de la Peña, Gayle Forman, Jenny Han, David Levithan, Kelly Link, Myra McEntire, Stephenie Perkins, Rainbow Rowell, Laini Taylor & Kiersten White
Förlag: St. Martin's Griffin
Utgiven: 2014-10
Sidor: 321
Amerikanskt omslag: Adlibris | Bokus
Brittiskt omslag: Adlibris | Bokus

1 kommentar:

  1. Gud, vad sugen jag blir på att läsa den här! Måste komma ihåg att köpa den till jul senare i år :)

    SvaraRadera