onsdag 7 januari 2015

Gillian Flynn - Gone girl


I höstas såg jag ett lockande inlägg i en lokal köp- och säljgrupp på Facebook. Medlemmar söktes till att starta upp en bokcirkel i min stad. Jag var inte sen att joina och som första bok föll valet på Gone girl, denna omskrivna och i bloggsammanhang älskade thriller med det omtalade men hemliga twist som skulle göra den så speciell. Boken som dessutom blivit film. Jag gick in i projektet "läsa Gone girl" men mild optimism, kanske skulle detta vara boken som väckte mitt sedan länge slumrande intresse för deckare och thrillers till liv igen.

På deras femte bröllopsdag försvinner Nick's fru Amy spårlöst. Deras hem visar tecken på våldsam strid och grannar vittnar om ett kraftfullt gräl kvällen innan. Misstankarna faller snart på Nick som bedyrar sin oskuld. Han ger sig själv in i detektivarbetet och försöker spåra rätt på sin fru. Parallellt med hans berättelse får vi läsa utdrag från Amy's dagbok, anteckningar som lämnar en allt annat än fin bild av maken Nick. Frågan är vart Amy tagit vägen och om Nick är så oskyldig som han själv bedyrar.

Tyvärr missade jag bokcirkelträffen där vi skulle diskutera boken. Bilen strulade och då jag dessutom var tokförkyld orkade jag inte ta mig in till centrum på annat sätt. Så synd, för den här boken behöver diskuteras i grupp. Om jag gillade den? Nej, faktiskt inte det minsta. Jag tycker att den var svår att komma in i och inte en enda karaktär var särdeles sympatisk. Faktiskt fick jag inte några som helst varma känslor för någon karaktär. Nu behöver det inte betyda något, vissa karaktärer är inte till för att tycka om men i det här fallet var det väsentligt. Sista hundra sidorna eller nått sånt satt jag mest och sa högt "det här är så sjukt!" Ja, twisten är sjukt oväntad och vänder på hela steken men den gör inte att jag gillar boken mer.

Just den totala bristen på sympati till samtliga karaktärer gjorde det svårt för mig att gilla boken. Jag tilltalades inte heller av handlingen utan tyckte den var rätt trist, ursäkta min uppriktighet. Språket var det inget som helst fel på, det var delvis att det flöt på bra som gjorde att jag kunde läsa till punkt. Jag läste boken på originalspråk så kan inte uttala mig om eventuell översättning dock. 

Nej, jag förstår faktiskt inte alls hur boken kunnat bli en sådan succé. Visst, vändningen var totalt oväntad, jag förstår att twister är omtyckta men nej, på mig funkar det inte alls. Eftersom jag trots allt lyckades läsa ut boken ger jag den inte totalt bottenbetyg men det är en väldigt svag två jag tilldelar den. Glad att ha lyckats läsa ut den och glad över att kunna lägga den till handlingen.

Nästa bokcirkelbok är To kill a Mpckingbird/Dödssynden, en bok jag har betydligt högre förväntningar på. Fortsättning följer...

Titel: Gone girl
Författare: Gillian Flynn
Förlag: Phoenix
Utgiven: 2012-11
Sidor: 463

2 kommentarer:

  1. Jag gillade inte heller boken, tycker den är sjukt överskattad.

    SvaraRadera
  2. Jag gillade absolut inte boken heller, det tog mig flera månader att ta lyssna klart på den och det är inget bra betyg. Funderar på att se filmen och se ifall jag tycker den är bättre.

    SvaraRadera