måndag 23 februari 2015

Petter Lidbeck - Men finns ändå


Petter Lidbeck är kanske mest känd för sin deckarserie Tre tjejer, spännande och välskrivna böcker för barn runt 9-12 år. Han är vad jag skulle kalla en pålitlig barnboksförfattare. Senaste boken ut är Men finns ändå som beskrivs som en thriller för ovan nämna åldersgrupp. 

Men finns ändå handlar om 11-åriga Bianca som precis fått reda på något som förändrar hennes liv totalt. Precis som alla andra kvinnor i sin släkt kan Bianca göra sig osynlig vilket givetvis är en jättehäftig upptäckt. Bianca måste dock lova att absolut inte berätta detta för någon, då kan farliga saker hända. Det finns människor där ute som skulle kunna döda för att ta reda på Biancas hemlighet. Men det är såklart inte lätt att vara elva år med en otroligt ovanlig förmåga. Så plötsligt står Bianca där på scenen på skolans talangjakt, under premissen att hon kan göra sig själv osynlig. Då händer det som absolut inte får hända!

Själva osynligheten är faktiskt väldigt trovärdig. Bianca och hennes mamma och mormor kan göra sig osynliga, försvinna, men de finns där ändå. Skulle någon gå emot dem skulle de märka att det finns en materia där, det är inte så att de blir till luft när de blir osynliga, bara oerhört väl kamouflerade. En kul grej är att de inte kan vara osynliga i kombination med vatten, då fräser det och de blir synliga igen. Inte alltid så bra, för regn eller fumliga kompisar kan man inte styra över...

Det här är en actionfylld berättelse som tar oss ända över till USA och Vita huset. Det är också en historia där allting inte är vad det först utger sig för att vara. Handlingen känns lite väl tunn emellanåt och jag hade gärna sett en fördjupning av vissa delar i berättelsen men överlag är det här en bra och spännande bok för mellanåldern. Hade gärna sett en fortsättning, för det här kan locka många läsare.

Titel: Men finns ändå
Författare: Petter Lidbeck
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: 2015-01
Sidor: 151

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar