fredag 6 februari 2015

Bokbloggsjeka 6-9 feb 2015 - RIktigt bra barnböcker

Det var ett bra tag sedan jag var med och bokbloggsjerkade hos Annika men den här veckan kunde jag inte låta bli att delta. Den här gången är det ett ämne jag kan, väck mig mitt i natten och jag kan rabbla bra barnböcker. För det är just det frågan handlar om.

Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?


Jag delar helt enkelt upp det i två kategorier, 6-9 år och 9-12, på bibliotekariespråk blir det lika med Hcf och Hcg. Själv tycker jag gränserna är lite flytande men det blir lättare för min hjärna att tänka på det sättet. Hann kika in och se frågan i morse så passade på att ta lite bilder på böckerna på lunchrasten.

6-9 år



Bröderna Grimms sagor gavs ut i oktober förra året och innehåller 15 vackert illustrerade berättelser från bröderna Grimms sagoskatt. Jättefin att bläddra i och med ett språk som är anpassat för den yngre läsaren. Jag tycker den är jättemysig!

Ett väldigt bra litet djur av Emi Gunér handlar om en kille som snart ska fylla åtta. Hans stora dröm är att få ett eget husdjur, men hans föräldrar är inte direkt med på noterna. Tillsammans med sin bästis försöker Simon komma på en plan för att glömma sin djurlängtan. Till slut beslutar de sig för att skramla ihop till en köttätande växt! För det kan ju inte räknas som ett djur?! Det här är en både rolig och charmig berättelse som passar perfekt när barnet lärt sig läsa på egen hand.


Herr Fågelbo i huset bredvid är en lättläst berättelse om Elmo och hans syster. Familjen ska flytta för att få plats med mormor som ska flytta in hos dem. Elmo och systern tycker familjen ska välja det stora huset med den djungelliknande trädgården men föräldrarna väljer det tråkiga grannhuset med den prydliga trädgården. Tur att de i alla fall kan leka i djungeln. Tills en mystisk man flyttar in vill säga...

En mördarkatts dagbok är utan tvekan förra årets roligaste och mest dråpliga bok för unga läsare. Katten Tuffy skriver dagbok om en vecka i hans liv. Han fångar fåglar och möss men människorna tycks inte förstå att han gör det. Men hallå, han är en katt! Och fågeln flög så nära. Den nästan satte sig på hans tass. Tuffy hade kunnat bli skadad! Droppen hos familjen kommer när Tuffy släpar in grannes stora, feta, vita kanin genom kattluckan. Död! 


Jag gillar verkligen Rabén & Sjögrens satsning på "Läsa själv"-böcker. Det är böcker som innehåller lite mer text än de allra enklaste börja läsa-böckerna men som än du inte är så textkompakta som en kapitelbok. Mittemellan-böcker helt enkelt. Förra året gavs bland annat dessa två underbaringar om granaporna ut. Granapor är "små, barriga saker med runda, ludna huvuden och öron som kantareller" och i första boken hittar Trollet och Dennis dem sovandes i sina docksängar. Problemet är att granaporna blivit skrämda, och skrämda granapor glömmer bort precis allt. Vilka de är, var de tycker om och vad de äter till exempel...

Två söta berättelser där fantasi och verklighet blandas på allra bästa sätt. Annalena Hedman heter författaren.


Förra året kom andra delen i serien om Loka och monstren, Loka och monsterspegeln. Så här skrev jag om denna fantastiska lilla bok då:

"En av mina favoriter förra året för unga läsare var Lokas monsterglasögon. Inte nog med att det handlar om att få glasögon - det innebär också något positivt i att Loka då börjar se en massa monster hon inte hade en aning om fanns. I hissen, i trafikljusen, i papperskorgen.

I Loka och monsterspegeln fyller Loka år och mormor och morfar kommer på besök. Med sig har de bland annat en antik fickspegel i present men vad är det som dyker upp i spegeln? Loka ser inte enbart sig själv utan även ett monster som framträder mer och mer. Men... monster har ju ingen spegelbild! Någonting är väldigt fel och Loka bestämmer sig för att ta reda på vad.

Det här är en bok jag önskar fanns när jag var liten. En fin och stundom småläskig berättelse ramas in av underbara och färgglada illustrationer av Lisa Moroni själv. En bok att fnissa åt och sträckläsa, studera bildernas detaljrikedom och jämföra med egna fantasin. En välbehövligt tillskott helt enkelt bland de relativt få böcker för de som befinner sig mellan börja läsa och lite tjockare kapitelböcker.


En bubblare är bra att ha och i det här fallet blir det Boken om Mademoiselle Oiseau. En av de finaste Hcf-böckerna som gavs ut förra året. Tyvärr verkar den inte helt tilltala åldersgruppen utan hör till kategorin "barnböcker för vuxna" men den är SÅ fin!

9-12 år


Min recension om I morgon är allt som vanligt går att läsa här. Den handlar om Lilian vars mamma dricker alldeles för mycket. Det är svårt att inte bli berörd av Lilian och hennes liv. Boken är inte så lång med sina 115 sidor men den lämnar ändå spår efter sig. Bokens lärdom känns viktig, att vissa hemligheter gör sig bättre när man delar med sig av dem. Klumpen i bröstet känns inte lika stor då.

Det lilla huset på prärien måste ju nämnas bara för att den kom ut med sitt nya, otroligt vackra omslag. Hoppas det lockar en ny generation att läsa denna underbara serie!

Jag gillar inte hästar, jag är mest livrädd för dessa stora varelser. Det är Juni också. Det är bara det att hennes bästa kompis vill börja rida och eftersom Juni testat typ alla andra fritidsintressen utan resultat (allt har slutat med katastrof) övertalar hon sina föräldrar att få prova. Självklart kan det bara gå på ett sätt. En tokrolig bok som funkar att läsa även om läsaren inte är hästtokig. Själv skrattar jag högt för Junis tankar om hästar liknar mina till punkt och pricka. Det är ju läskiga varelser ju! 


Mårten Melin gjorde det igen. Läs min recension om novellerna i Liksom helt magiskt här.

Petrus Dahlins Hjärtlös är en läskig berättelse, rentav lite obehaglig att läsa. Perfekt för läsare som tycker om Angerborns böcker. Maia flyttar till New York med sina föräldrar till lägenheten där hennes amerikanska pappa är uppvuxen. Föräldrarna är väldigt upptagna så Maia är ensam mest hela tiden. Men lägenheten kanske inte är så tom som den verkar. Läskigt som sagt, men riktigt bra och välskrivet!


Böckerna om Tom Gates är perfekt för de barn som redan läst alla Dagbok för alla mina fans och som vill ha mer i samma stil. Det är roliga lättlästa böcker med mycket illustrationer och galna upptåg. I mars kommer del 2 i serien ut på svenska, yay! Böckerna har sålts i en miljon exemplar i England och blivit översatta till 31 språk, det säger en del det.

Kanske ihop, bok nummer två om Majken kom också ut förra året och ingen kan väl ha missat att jag älskar Johanna Lindbäcks böcker?! Min recension hittar du här.


Sist men absolut inte minst betydelsefull. Silverpojken är en riktigt bra uppföljare till Glasbarnen som ju vann Barnens romanpris 2013. Nu är det Aladdin som är huvudperson men Billie och Simona dyker också upp för att hjälpa till att lösa mysteriet om en mystisk pojke. Läs min recension av boken här.

7 kommentarer:

  1. Oj va bra tips, måste förmedla det till inköpsansvarig på något vis.

    SvaraRadera
  2. Oj vilken skattkista du slängde fram här. Måste börja följa din blogg känner jag :-)

    SvaraRadera
  3. Det fanns flera bra tips här! En mördarkatts dagbok kan nog passa riktigt bra här och den finns dessutom på vårt lilla bibliotek.

    SvaraRadera