Författare: Maria Nygren
Utgiven: 2013
Sidor: 394
Språk: svenska
Beskrivning: När Blenda börjar i en ny skola, mitt under höstterminen i nian, ser hon chansen att förändras. Hon vill sluta vara en enstöring och hamna i centrum. Hon drömmer om att få vara den som bestämmer, den alla ser upp till.
Hedvig har allt det Blenda drömmer om, på ytan i alla fall. Hon är tillsammans med klassens snyggaste kille, alla vill vara hennes vän och följer hennes minsta vink. Men varför bär hon konstant med sig sin sminkväska, vad är det hon absolut inte kan visa?
LSD, eller Lena-Stina som hon egentligen heter, är trött på att leva. Varje dag när hon kommer hem från skolan skriver hon ett avskedsbrev till sina föräldrar, sedan river hon det i småbitar och kör ett tvättprogram med pappersstrimlorna och betraktar hur bläcket sakta löses upp.
Penny är den ständiga kopian, följeslagare till Hedvig. Hon är så upptagen med att vara till lags och passa in att hon sedan länge glömt bort vem hon är.
Allt börjar med ett projektarbete där Blenda, LSD och Penny ska beskriva Hitlers väg till makten. Blenda får plötsligt en idé om hur hon ska störta Hedvig från platsen som skolans drottning en gång för alla och låta alla få sin röst hörd. Även om det Hitler sa var fel, var sättet han sa det ett vinnande koncept! Med sig på tåget får hon LSD och Penny som bägge är less på sina situationer.
Det som från början är en kamp för allas rätt att bestämma spårar snart ur totalt. Blenda blir maktblind och spelar ett allt slugare spel. Går det att stoppa henne innan något går allvarligt fel?
Egna noteringar: Fjärde riket är ett av höstens intressantaste boksläpp. Maria Nygren är djärv då hon använder sig av Hitlers sätt att propagera och placerar det i en svensk kontext, på en högstadieskola på 2000-talet. Genom att göra det bygger hon inte enbart upp en intrig utan visar också på hur det kunde komma sig att Hitler trots sina idéer kunde bli så populär. En berättelse om en skola i Sverige blir med andra ord även en slags historieskildring.
Kapitlen är fördelade jämt över de fyra tjejerna och deras respektive berättelse vävs samman till en helhet som är både skrämmande och djupt tragisk. Inledningsvis tycker jag synd om Blenda som kommer ny till skolan och genast förpassas som lägst i hierarkin. Men sakta växer en helt annan bild fram. Hon studerar noggrant Hitlers tillvägagångssätt över när han kom till makten, bortförklarar misstag med att Hitler faktiskt också misslyckades och att han genom ihärdighet till slut lyckades vinna folkets förtroende. Blenda är skicklig i det hon gör och hon är helt hänsynslös i sitt tillvägagångssätt. Hon lyckas peka på både Pennys och LSDs svaga punkter för att få med dem på att störta Hedvig, och de faller för det, om och om igen.
Penny känner sig sviken av Hedvig och Blenda eldar under hennes vrede vilket får Penny att bli rejält hämndinriktad. LSD å andra sidan är så tacksam att hon får uppmärksamhet och vänlighet riktad mot sig att hon går med på saker även om hon innerst inne känner att det är fel.
Hedvig ger inte upp tronen lättvindigt. Hon tar också till fula grepp för att behålla sin ställning och en maktkamp med allt hårdare tag utspelar sig.
Maria Nygren har skrivit en berättelse full av grupptryck och manipulering. Tyvärr tror jag att det ser ut så här på många högstadieskolor idag, om än inte i lika extrem utsträckning. Jag läste någonstans att idén till boken väcktes efter händelserna på Utøya och att Maria ville skildra hur någon helhjärtat kan tro att det den gör är rätt när verkligheten visar på det totalt motsatta och hur omgivningen kan låta det fortgå. Jag tycker att Maria har lyckats. Blenda tror verkligen på det hon gör och ser inte det felaktiga i att hon skadar andra människor på vägen. Målet är det viktigaste och inte hur vägen dit ser ut. Genom att manipulera människorna runt om kring sig lyckas Blenda dessutom få det att se ut som det är enda lösningen och därför gör de bara tafatta försök till att ändra utfallet.
Fjärde riket är ett viktigt tillskott i vår svenska bokkanon. Jag hoppas att många lärare kommer att använda boken i sitt arbete då den väcker många tankar om grupptryck och vad som är rätt och fel, samtidigt som den skildrar hur viktigt det talade ordet är i kampen om makt och att vinna förtroende. Rätt valda ond kan både hjälpa och stjälpa och skillnaden däremellan är hårfin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar