tisdag 20 maj 2014

Ruta Sepetys - Färgen på drömmar

Titel: Färgen på drömmar
Författare: Ruta Sepetys
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2014-05
Sidor: 349
Adlibris | Bokus

Ruta Sepetys svepte undan fötterna på mig när jag för några år sedan läste Strimmor av hopp som handlar om en ung litauisk tjej som tillsammans med sin familj blir bortförd till ett kallt, ogästvänligt fångläger i Sibirien. Hon ger där en unik och hjärtskärande inblick i en okänd del av världshistorien - om vad som drabbade tusentals Baltiska familjer på 40-talet under Stalins regim. Nu har en ny efterlängtad roman av Sepetys blivit översatt till svenska.

I Färgen på drömmar har vi förflyttat oss till 50-talets New Orleans där bordellmammorna tjänar storkovan i de franska kvarteren. Där lever sjuttonåriga Josie och drömmer sig bort. Hon bor i en liten lägenhet ovanpå en bokhandel där hon mot husrum arbetar som bokhandelsbiträde. Det har hon gjort sedan hon var tolv och inte längre klarade av att bo tillsammans med sin prostituerade, själviska mor. Modern träffar hon nu på det bordell dit Josie promenerar på morgnarna för att städa upp efter nattens aktiviteter. Bordellets ägare Willie har tagit Josie under sina vingar och gör sitt bästa för att skydda henne från franska kvarterens alla faror. Att det sen innebär en liten pistol fastspänd på ena benet under kjolen och lärdomen om hur man använder den och betydligt kraftigare saker må vara hänt.

Det kan inte ha varit enkelt att vara en horas dotter i 50-talets New Orleans. Josie har hela sin uppväxt fått möta jämngamla och vuxnas fördomar och hört deras viskningar bakom hennes rygg. Genom litteraturen drömmer hon sig bort och hoppas på att en dag ha råd att lämna staden för att studera på ett college långt därifrån. Drömmar som dock kan vara svåra att falla in när man har en mamma som gör allt för att dra en ner i smutsen, en mamma som har skumma affärer för sig med gangstrar och maffian, som dessutom blir inblandad i ett mystiskt dödsfall...

Precis som i Strimmor av hopp ger Ruta Sepetys här liv till en brokig och fascinerande skara människor; Den levnadsstarka Josie som besitter en inre kraft, längtan bort från staden ger henne en enorm drivkraft. Hennes otroligt själviska, egoistiska mamma som ger mig rysningar i hela kroppen, fast inte lika många som den gangster till karl hon håller ihop med. Bordellmamman Willie som är en färgstark karaktär som ger liv till boken. Chauffören Cokie som med sin värme och kärlek betyder så mycket för Josie. I bokhandeln finns ägarens son Patrick, han som Josie har skapat ett eget språk med för att kunna slå vad om vilken slags litteratur kunderna är på jakt efter. Jag får inte heller glömma att nämna blomsterförsäljaren Jesse som trots sin ständiga rad av beundrarinnor alltid har tid att kasta några ord med Josie. Eller alla de prostituerade kvinnorna på bordellet som har blivit som ett gäng mostrar för henne.

Ja, karaktärslistan kan göras lång, för de känns alla som en familj till mig,alla de små egenheter de blivit tillskrivna ger dem liv och låter dem hoppa ur min uppslagna bok. Det om något kännetecknar väl en bra bok?

Jag imponeras av Sepetys detaljrika skildringar från New Orleans. Det märks att hon är påläst och har gjort en grundlig research. Även om det är fiktion har jag fått insikt i hur det kan ha varit att leva i de franska kvarteren. Att inte mer har skrivit om att växa upp där? Det kan inte vara ovanligt att de prostituerade fick barn, med tanke på deras yrke. Vart tog alla barnen vägen? Blev de automatiskt indragna i samma bransch?

Jag berörs av Josies öde och blir imponerad av hennes vilja att göra något åt sin situation. Hon har inte valt den enkla vägen och gått i sin mors fotspår. Jag älskar också att hon jobbar i en bokhandel och pratar om och refererar till  böcker. Det slår an på en särskild plats i mitt hjärta. 

Färgarna på drömmar är en fin och hoppingivande bok om en mörk tid i New Orleans' historia. Nu håller jag tummarna för att det inte dröjer allt för länge innan det kommer en ny bok från Ruta Sepetys för fortsätter det såhär kommer hon bli en av de stora!

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 5/5
Språk: 4/5
Berättarteknik: 4/5

1 kommentar:

  1. Att kunna skapa så många trovärdiga karaktärer, det är för mig tecken på en bra författare, låter som en intressant bok!

    SvaraRadera