söndag 1 mars 2015

David Levithan - Världens viktigaste kyss

Det är det enda vi begär av er. Var något mer än stoft.
Jag blev rekommenderad att läsa Världens viktigaste kyss av en kollega med orden att det här var en av de bästa böckerna hon någonsin hade läst. Starka ord och ord som hade kunnat leda till att boken blev en rejäl besvikelse för mig. Vilken bok kan liksom leva upp till det betyget? Uppenbarligen den här, den kommer i all fall bra nära.

Jag har alltid varit förtjust i unika berättarröster, de där rösterna som en inte kan glömma utan som lever kvar i bakhuvudet långt efter det att boken är utläst och satt i bokhyllan. Jag tänker till exempel på den unisona berättarrösten i Vi kom över havet som gav mig rysningar längs ryggraden. Berättarrösten/erna i Världens viktigaste kyss liknar den tidigare nämnda väldigt mycket. Här berättas historien av de homosexuella män som dog av aids under 80-talat. Tillbakablickar från den tiden varvas med skildringar av huvudhändelsen i nutid, där två unga killar bestämmer sig för att slå världsrekord i att kyssas. Under mer än 32 timmar måste deras läppar konstant röra vid varandras, och de måste stå upp enbart med stöd från den andre.

Harry och Craig har båda sina skäl till kyssen och för sina egna strider, kämpar med sina inre demoner. Kring dem samlas familj och vänner men även dem som vill dem illa, som ser kyssen som något vulgärt och ont. Där finns också andra unga män som kämpar med sin sexualitet och sina förhållande. Neil och Peter som umgås varje dag och blåhårige Avery och rosahårige Avery som precis träffats och ska ut på sin första dejt. Här finns också Cooper vars hela liv just fallit sönder.

Allt berättas som sagt av de män som inte finns kvar för att se händelsen, de som fick kämpa sina krig i det dolda, de som fick offra allt - till och med sina liv - för att få en chans till att vara den de ville vara. Det är en stark berättelse, den ger mig rysningar och tårar i ögonen men lämnar mig ändå med en smula känsla av hopp. Även om det går otroligt långsamt förändras ändå situationen för den man som väljer att vara med en annan man. Deras kärlek är, i alla fall på många platser, inte fullt lika förbjuden längre.

Det är väldigt svårt att läsa Världens viktigaste kyss och inte bli berörd. Den är dessutom skriven på ett helt fantastiskt språk. David Levithan har verkligen sitt eget sätt att skriva, han kan få fram så mycket med väldigt få ord. Han hittar alltid rätt i det stora virrvarr av ord som finns att välja mellan, kopplar försiktigt ihop dem och får till det till meningar som träffar precis rätt. Översättningen är genomförd med bravur av Helena Hansson som lyckats få till alla skiftningar i språket.

Världens viktigaste kyss borde läsas av alla, gammal som ung. Inför som kurslitteratur i skolan, köp hem till bokhyllan, ladda upp med en drös diskussionsfrågor och sätt igång och läs, nu!

Titel: Världens viktigaste kyss
Författare: David Levithan
Förlag: Gilla böcker
Utgiven: 2014-09
Sidor: 197
Adlibris | Bokus

1 kommentar:

  1. Det här är en av mina favoriter från förra året. Så makalöst bra!

    SvaraRadera