tisdag 24 mars 2015

Becca Fitzpatrick - Black Ice


Ibland förvånar jag mig själv. Jag har, hör och häpna, läst en thriller! Igen, ifall jag nu räknar även Gone Girl som thriller. Uppenbarligen föredrar jag dessutom böcker vars svenska titel är identisk med originaltiteln.

Black Ice är skriven av Becca Fitzpatrick, som kanske är mest känd för sin Hush, Hush-Saga, eller Fallen ängel som serien heter på svenska. En serie jag faktiskt inte är särskilt förtjust i. Jag läste Hush, Hush - den står faktiskt till och med i min bokhylla - men tyckte inte tillräckligt mycket om för att läsa fortsättningen. Nu har i alla fall Becca kommit med en ny bok helt utan övernaturliga inslag. Gillar jag då detta bättre? Jo, men jag tror det.

Black Ice handlar om Britt Pfeiffer som har hårdtränat inför en vandring i Klippiga bergen tillsammans med bästa vännen Korbie. Korbie känner kanske inte riktigt till alla detaljer om HUR långt de ska gå, hon tänker sig kanske små korta turer kring sin familjs hus uppe i bergen... Britt är kanske inte heller särskilt sugen på att vandra men hon gör det för att då får hon kanske uppmärksamhet från Korbies brorsa igen. Han som övergav Britt för många månader sen nu.

På vägen upp till huset överraskas tjejerna av ett oväder som gör att de inte kan fortsätta köra. De söker skydd i en stuga där två killar befinner sig. Killar som inte är helt förtjusta över tjejernas uppdykande. Det framgår nämligen ganska snart att killarna är på flykt undan polisen. Nu vill de ha Britts hjälp att ta sig ner från berget, vägrar hon är hon lika med död. Skräckslagen går Britt med på att hjälpa killarna. Skräckslagen, men även förbryllad - hon känner sig nämligen väldigt attraherad av en av killarna...

Jag gillar Britt, även om hon egentligen är väldigt mesig och kör med dubbla budskap. Hon blir abrupt dumpad av en kille som behandlar henne som skit. Reser hon sig och går vidare? Nej,hon bestämmer sig för att hon ska ha tillbaka honom. Hon kan välja vilket sätt som helst men väljer att träna sig i toppform för att kunna bege sig ut i vildmarken och vandra - då kommer ju hans intresse att vakna deluxe! Jo men visst tjejen, smart tänkt... Men Britt växer i boken och jag gillar den utveckling hon genomgår i boken. Hon får lära sig att fatta sina egna beslut och det tycker jag är en av bokens starka sidor. Britts kompis Korbie är ett kapitel för sig. Jag fattar inte varför hon umgås med den tjejen för elakare, mer egoistisk kompis får en leta efter. Samtidigt behöver jag ju ha någon person att störa mig på i en bok för att tycka mer om andra så det får väl bli Korbie den här gången.

Black Ice är en spännande berättelse med många bottnar. Den är välskriven och översättningen av Carina Jansson flyter på fint och naturligt utan ord jag hakar upp mig på. Tyvärr tycker jag att handlingen är lite för klyschig och förutsägbar. Jag hade löst bokens gåta långt innan Britt hade kommit fram till det, det var helt enkelt lite för uppenbart. Med det inte sagt att boken är spännande för det är den. Den har moment som gör att jag ryser till lite och vissa vändningar fick mig att haja till. Spännande men förutsägbart - Black Ice var till trots ett stort lyft i mina ögon från Hush, Hush och jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av Becca Fitzpatrick.

Titel: Black Ice
Författare: Becca Fitzpatrick
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2015-01
Sidor: 317
AdlibrisBokus

2 kommentarer:

 1. Funderade på att läsa Hush Hush (då på svenska) och undrar varför du tycker den var sådär?
  //En desperat tjej som följer andras åsikter för att slippa läsa onödiga böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det gått bra många år sen jag läste den (läste den 2009) så minns inte helt men tror helt enkelt inte att själva storyn med fallna änglar passade min smak. Gav den en tvåa i betyg då.

   Radera