lördag 13 december 2014

Tre lättlästa ungdomsböcker

Det var det där med lättläst. Jag kämpar för att lära mig uppskatta även dessa böcker, inte så mycket för min egen skull utan för att kunna boktipsa om dem på ett bra sätt. Här är i alla fall tre av årets nyheter på lättlästfronten. Den första är väl ytterst passande idag, då det är på Lucia boken utspelar sig,
Titel: Lucialinnet
Författare: Emma Frey-Skött (Tack Emma för rec-exet!)
Förlag: Nypon förlag
Utgiven: 2014-08
Sidor: 45

Det är snart dags för Lucia och klassen har omröstning om vem som ska få bli dagens huvudperson. Kanske är det onödigt att ha en omröstning, alla vet ju ändå att det kommer bli Dora som blir Lucia. Men på två av lapparna står det Ebba och klassen viker sig dubbla av skratt. Inte kan svett-Ebba vara Lucia. Siri skrattar också, men det känns inte helt rätt. När hon berättar om händelsen för sin moster blir mostern arg och säger att det är minst lika illa att skratta med som att vara den som är pådrivande. Det är dags för Siri att välja sida.

Emma Frey-Skött tar upp ett ämne som tyvärr speglar verkligheten allt för väl, jag tror att liknande händelser har ägt rum runt om i Sverige bara den senaste veckan. Boken är enkelt skriven, Lix 14, men har ett djupt innehåll. Det känns som att den kan vara ett bra diskussionsunderlag i skolan när man ska prata om mobbning, även om verkligheten kanske inte är lika enkel som den framgår i boken. Lucialinnet belyser väldigt bra att alla har ett ansvar när det kommer till mobbning, även lärarna och de som bara ser på. Trots få sidor och korta meningar väcker boken till eftertanke och det uppskattar jag.

Titel: Vildfågel
Författare: Jane Eagland
Förlag: Argasso
Utgiven: 2014-04
Sidor: 93

Vildfågel är en av vårens titlar från Argasso. I centrum står Anna som har bott i ett slott på en ö utanför det skotska fastlandet i hela sitt liv. De enda andra människor hon träffat är sin far, hans assistent Max och två tjänare. Under en storm spolas en pojke upp på land och allt förändras. Plötsligt är Anna medveten om en värld utanför den egna ön.

Trots få sidor och liten textmängd bygger Jane Eagland upp en spännande berättelse. Allt är inte svart eller vitt utan läsaren ges tillfälle att själv spekulera i vad som kommer att hända. Jag gissade helt fel och blev överraskad av slutet som för övrigt var väldigt öppet och inbjuder till en fortsättning. Om inte från författaren så för läsaren att fantisera fram.

Titel: Fångad
Författare: Mary Chapman
Förlag: Hegas
Utgiven: 2014-03
Sidor: 64

Säg parallella världar och jag blir genast nyfiken. I Fångad går syskonen Grace, Adam och Ruby vilse i dimman när de ska följa efter sin mamma till en bensinstation. Plötsligt befinner de sig i en parallell värld. En värld som liknar vår men som är läskigt annorlunda. En stor naturkatastrof, en översvämning, har tagit död på allt levande. Alla utom David, en kille i deras egen ålder som har överlevt. Det är en skrämmande värld och barnen vill därifrån så fort de bara går, men hur ska de hitta tillbaka?

Postapokalyptisk spänning i lättläst format, kan det vara något? Jag tycker det blir aningens simpelt. Själva idén är bra men återigen upplever jag att formatet är hämmande för fantasin, det saknas helt enkelt detaljer. Kan dock funka för unga läsare som kämpar med läsningen.

Fångad klassas som Hegas-nivå 4, vilket innebär enstaka svåra ord och lite högre krav när det kommer till ordförråd och grammatik. En högre svårighetsgrad än Lucialinnet med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar