tisdag 14 oktober 2014

Top Ten Tuesday - 10 litterära platser jag vill besöka


Den här veckans Top Ten var alltför kul för att motstå. Jag älskar att resa, men det finns ju tyvärr gränser för hur mycket plånbok och semesterdagar tillåter mig att åka iväg. Som bokälskare har jag ju dock det stora fördelen att jag kan resa bort när jag så önskar, om än bara i min fantasi. Det är just detta veckans lista handlar om, platser jag besökt i bokens värld men som jag nu vill besöka i verkligheten. Här kommer tio av dessa.

Ten Places Books Have Made Me Want To Visit (whether fictional or real)

1. Hogwards
En given etta idag såklart. Tänk vad häftigt det hade fått vara att uppleva detta magiska ställe på riktigt. Få springa runt i korridorerna, leta sig uppför de rörliga trapporna, gå upp i Uggletornet (en stor dröm!), spendera många timmar i biblioteket och prata nätterna igenom i sovsalarna. Åh, varför finns det inte på riktigt för?!

2. De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad
Jag kom inte särskilt långt i Vindens skugga tyvärr men de glömda böckernas gravkammare blev jag ändå sjukt sugen på att få uppleva. Tänk vad häftigt det hade varit!

3. Amsterdam
Jag har varit där med Augustus och Hazel, besökt Anne Frank och vandrat runt vid kanalerna. Men jag vill se det med egna ögon!

4. Mumindalen
Hur man man inte vilja spendera en sommar i Mumindalen. Eller en murrig höst eller kall vinter. Alla årstider tycks ha sin charm och dalens invånare är ju helt underbara. Allt tycks kunna hända och det gillar jag.

5. Irland
Marian Keyes böcker har fått mig galet sugen på att besöka den gröna ön. Även i Ps jag älskar dig beskrivs ön på ett underbart sätt och Norah Roberts ger även hon fantastiska skildringar av Irland. EN dag ska jag dit på riktigt!

6. New York
Jag älskar ju YA contemporary-böcker och då är det näst intill omöjligt att undvika en fascination för New York, staden som aldrig sover. Jag vill besöka bokhandeln i Dash and Lilys utmaningsbok, katedralen där  the shadowhunters bor i The mortal instruments, titta på konst, fastna med snygg kille i hiss i skyskrapa, dricka cosmopolitans och... jag kan fortsätta HUR LÄNGE som helst.

7. Australien
Kanske lite väl stor plats men har svårt att välja något specifikt område. En period slukade jag verkligen Tamara McKinleys böcker, mycket på grund av alla vackra miljöer som skildrades. Att jag redan tidigare hade en fascination för landet efter att tvångsmässigt ha följt Doktorn kan komma på tv kan ha med saken att göra förstås.

8. Pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i SpanienBlev verkligen supersugen på att vandra leden när jag läste Camilla Davidssons Under vintergatans alla stjärnor. Hon får det att framstå som oerhört vackert men också psykiskt tilltalande. Kanske kommer jag faktiskt iväg någon dag, det hade varit en sann upplevelse!

9. Vietnam
Förvisso utspelar sig större delen av Ru och Mãn utanför Vietnam men jag blir ändå väldigt sugen på att få uppleva kulturen på plats.

10. Kuba
Jag visste typ ingenting om Kuba innan jag läste Drömhjärta. Nu går jag omkring med en dröm att en gång få uppleva denna diktaturstat. Tänk vilken makt litteraturen har!

Pust, det här var inte lätt. En av mina absoluta favoritgenrer är ju dystopier och de världarna/platserna kan jag faktiskt hålla mig ifrån, Jag vill inte riskera att bli utvald och tävla i Hungerspelens Panem, dö innan jag fyller 21 i Wither eller bli av med min själ i The Host. Tur att jag bara behöver besöka vissa platser i fantasins värld ändå!

5 kommentarer:

 1. Visst är det en förmån att kunna uppleva platser genom böcker, men att se dem på riktigt slår ju allt :)

  SvaraRadera
 2. Åh, jag glömde helt bort Amsterdam. Självklart vill jag följa i Hazel & Augustus fotspår. Ville även ha med Australien och New York på min lista, men de fick liksom inte plats. :)

  SvaraRadera
 3. Vietnam är jag sugen på!
  Den där gravkammaren vet jag inte. Upplevde den nästan som lite obehaglig trots alla böcker...

  SvaraRadera
 4. De bortglömda böckernas gravkammare, där hade jag nog trivts :)

  SvaraRadera
 5. 1-8 kan jag nog hålla med om :)

  SvaraRadera