torsdag 27 september 2012

Nr. 11: Den utvalde - Lois Lowry

I väntan på midnatt och nya iPhonesläppet (nördigt, I know, men eftersom min älskade iPhone blev stulen för en månad sen är längtan efter en ny extremt stor) tänkte jag passa på att skriva några rader om Lois Lowrys Den utvalde som jag äntligen tagit mig igenom.

Jag vet egentligen inte varför det har tagit sådan tid att läsa den här boken. Den är inte på något sätt dålig och med sina 176 sidor i pocketformat är den inte ens särskilt lång. Trots det kom jag aldrig riktigt in i läsningen.

Den utvalde verkar på ytan vara en utopisk framtidsbeskrivning, en berättelse om en framtid där människor lever i fred med varandra, där ingen fattigdom eller brottslighet existerar. Allt är ordnat enligt alla konstens regler. Ganska snart visar det sig dock att samhället snarare är uppbyggd på en lögn.

Den snart tolvårige Jonas förbereder sig inför den årliga ceremonin där samhällets tolvåringar ska lämna barndomen och tilldelas sitt framtida yrke, sin livsuppgift. I år händer dock något mycket ovanligt. Jonas blir tilldelad uppgiften att bli den nya minnesbevararen, ett mycket respekt-givande uppdrag. Det visar sig snart att minnesbevararen är den som sitter inne på alla minnen från alla tider, både positiva och negativa. Allt från hur en kälkfärd i fallande snö känns till krig och ond bråd död - minnen som är som bortblåsta för alla andra.

I samtal med den tidigare minnesbevararen, nu kallad Givaren, börjar Jonas sakta undra om allt verkligen är som det ska i samhället. Ska Jonas vara den enda som har riktiga känslor, den ende som ser färger och hör musik? Något verkar vara fasansfullt fel!

På ett sätt kan jag förstå att Den utvalde tar sig in på Listan, det är en intressant berättelse och när den kom ut 1993 var den unik av sitt slag. Men idag, 2012, har flera liknande utopier blivit utgivna. Man kan till exempel jämföra med Ally Condies Matchad (2012)  som på många sätt påminner om Den utvalde (för övrigt också med på Listan). I Matchad är människorna kontrollerade av samhället, får sina mediciner, det bestäms vad de ska göra och vem de ska gifta sig med. Jag föredrar nog Matchad i det här läget, men frågan är hur objektiv jag är. I en jämförelse av två liknande scenarier, oavsett om det handlar om böcker med liknande handling eller en bok/filmatiserad bok, brukar det jag först läser/ser vara det som gillas mest.

För att sammanfatta tycker jag att Den utvalde är en bitvis spännande roman som målar upp ett skrämmande framtidsscenarier som jag verkligen hoppas inte kommer förverkligas, aldrig någonsin. Jag läste mig till att en fristående fortsättning på boken har getts ut på engelska men den finns inte översatt till svenska. Det skulle vara intressant att få reda på den klassiska frågan - vad hände sen?

1 kommentar:

  1. Åh jag visste inte ens att den här fanns på svenska! Tack för tipset!

    SvaraRadera