onsdag 13 augusti 2014

Kristina McBride - One moment


Running.
We were running.
Almost there.
But the thunder of my feet crashed through something in my consciousness.
And I knew.
It was like I hit an invisible wall. One that did not exist for Joey,
I had been so close to flying.
Then, suddenly - I stopped.

Sommarens mest hjärtskärande läsning måste utan tvivel bli Kristina McBrides One moment, en berättelse om en tragisk olyckshändelse, minnesförlust, kärlek, svartsjuka och hemligheter. Ett sommarlov, det sista inför senior year. Det är tänkt att vara den bästa, med sol, bad vid the Jumping Rocks och äntligen tänker Maggie göra "det" med pojkvännen sedan ett och ett halvt år tillbaka, Joey. 

Gänget håller som vanligt ihop, Maggie och Joey, Adam, Pete, Shannon och Tanna. Maggie är den enda som fortfarande inte hoppat från klippan ner i vattnet, men nu har hon tröttnat på att bli hånad, tröttnat på tjatet så nu ska hon ta sig an utmaningen. Tillsammans med Joey kan hon klara det. Men plötsligt, mitt i språnget inser hon något och stannar upp. Sedan blir allt svart och hon hör bara skriken. Hon är som förfrusen uppe på klippan och kan inte minnas någonting, där nere finns Joey - död. 

Kristina McBride håller verkligen inte igen när hon i bokens inledning ger oss bokens förutsättning. Språket är otroligt målande, känslorna går att ta på och jag vill bara finna svaret på frågan som väcks - vad var det som hände? Varför tvärnitade plötsligt Maggie, för det var inte rädslan för att hoppa som fick henne att hastigt stanna upp. Sommaren som följer kämpar Maggie med att återfå minnena från stunden med Joey på klippan. Joey - meningen med hennes liv och gängets stora solstråle, den allting kretsar mot. Men med minnena återkommer också frågorna. Varför betedde Joey sig så mystiskt på festen dagen innan olyckan? Och vart tog han vägen efter att ha kört henne hem? 

Jag hade inte förväntat mig att One moment skulle vara så pass mörk som den ändå var. När Maggie trasslar upp sina minnen kommer en helt annan bild av den fantastiske Joey upp, en bild som inte alls är lika vacker och fin. Jag sörjer med Maggie som inte får behålla bilden av sin perfekte pojkvän, han tar den med sig i graven. Maggie är en trovärdig berättarröst. Det är spännande att följa berättelsen genom hennes ögon, minnesförlusten tillför något till berättelsen, att hon kämpar för att minnas. Att hon långsamt kommer till insikt, att bilden klarnar. Förvisso klarnar bilder fortare för mig än vad det gör för henne, men det gör inte så mycket.

One moment är en vacker bok, McBride skriver så fint, så talande och karaktärerna blir levande. Det är kärlekspirr och hjärtesorg, en spänning som går att ta på och ett kompisgäng som sakta faller i bitar när gruppens självutvalde ledare försvinner. Halsen snörps ihop och tårarna hotar att rinna över - boken är helt enkelt omöjlig att lägga ifrån sig!

Jag blir riktigt sugen på att läsa Kristina McBrides debutbok The tension of opposites som gavs ut 2010 och kommer garanterat hålla utsikt efter nästa bok med arbetsnamnet A million times goodnight som beräknas komma nästa år och beskrivs som en blandning av Sliding doors och John Hughes.

Titel: One moment
Författare: Kristina McBride
Förlag: Egmont USA
Utgiven: 2012-06 (mitt ex 2013-07)
Sidor: 261
Adlibris | Bokus

Betyg:

2 kommentarer:

  1. Blev lite nyfiken nu. Härligt omslag om inte annat :)

    SvaraRadera
  2. Gud, så nyfiken jag blir! Jag får lägga in den här på att läsa-listan :) Tack för tipset.

    SvaraRadera