fredag 12 september 2014

Suzy Zail - Hanna Mendels chans


På söndag är det val i Sverige. Ett främlingsfientligt parti "tävlar" just nu om att bli landets tredje största parti. Bara tanken får mig att bli illamående och klumpen i magen växer sig starkare för varje dag. Tyvärr är därför Suzy Zails berättelse om Hanna Mendel fortfarande lika aktuell, och så viktig!

Femtonåriga Hanna har en stor dröm, att bli konsertpianist. Hon spelar ofta och hon spelar bra, antagningsbrevet till musikkonservatoriet är hennes viktigaste värdehandling. Så bestämmer en man och hans gelikar att Hanna och hennes familj har fel tro. Området de bor i stängslas in och livet blir oändligt mycket svårare. Men det ska bli värre. För dagen kommer då familjen förs i boskapsvagnar till Auschwitz Birkenau. 

Alla hittar sina knep för att överleva. För Hanna blir det musiken. För en dag kallas hon till provspelning. Kommendanten behöver en ny pianist att underhålla honom och hans vänner. På plats på provspelningen finns också kommendantens son som kommer att påverka Hannas liv mer än hon nånsin kunde ana. 

Hanna Mendels chans är en påhittad berättelse som lika gärna kunnat vara sann. Liknande livsöden fanns förmodligen i Hitlers läger. Suzy Zail är själv dotter till en man som överlevde de hemska koncentrationslägren (hans berättelse återfinns i Suzys bok The tatooed flower). Det är gripande och ömt, och boken går inte att lägga ifrån sig. Jag låg vaken till halv två på morgonen för att läsa ut boken, jag var bara tvungen att få veta hur det gick för Hanna och hennes familj. Det hette "jag ska bara läsa klart kapitlet" rätt många gånger den natten...

Suzy skriver bra och Kersti Wittbom har gjort ett fint jobb med översättningen. Jag blir berörd och Hanna kryper in under huden på mig. Hon bär med sig sin dröm om att bli en stor konsertpianist, trots att hon befinner sig i ett läge där varje dag är en kamp om liv och död. Det är ett tecken på inre styrka.

Det finns personer i boken vars agerande förvånar mig och som bibehåller spänningen i handlingen. Tyvärr kan jag inte gå in på detaljer, det blir för avslöjande men det är oväntat och det inger hopp. Och den känslan tycker jag om att bära med mig!

Jag har alltid berörts av skildringar från koncentrationslägren, det är många livsöden - påhittade såväl som från verkliga livet - jag bär med mig och tänker på ibland. Suzy Zails berättelse om en flicka vid namn Hanna är en av de bättre.

På söndag är det val i Sverige. Det är du och jag som kan påverka utgången, som kan bestämma att historien inte får upprepa sig. Så gör din röst hörd. Om inte för din egen skull så för dem som fått offra sitt liv i det förflutna och för dem som drömmer om en framtid. Glöm inte att gå och rösta!

Titel: Hanna Mendels chans
Författare: Suzy Zail
Förlag: Berghs (tack för rec-ex!)
Utgiven: 2014-09
Sidor: 283
Adlibris | Bokus

Betyg: 

2 kommentarer:

  1. Den låter intressant, och viktig i den värld vi lever i nu. Jag mår illa när jag tänker på söndagen och det troliga resultatet... Hoppas hoppas att F! tar sig in och gör så att SD INTE blir vågmästare...

    SvaraRadera
  2. Den bästa boken jag har läst hittills!!! Många tårar med många spännande ögonblick också.

    SvaraRadera