torsdag 10 juli 2014

Jennifer E. Smith - The geography of you and me

Titel: The geography of you and me
Författare: Jennifer E. Smith
Förlag: Poppy (e-bok från Netgalley)
Utgiven: 2014-04
Sidor: 337
Adlibris | Bokus

Solen fortsätter att gassa över Roslagen och förgyller min semester. Igår var jag på utflykt till Vaxholm där vi tog oss ut till Kastellet, idag är planen sol, bad och läsning på stranden med en vän. För att citera Tomas Ledin: "ljusblåa dagar, svävar förbi"... Sommarväder förtjänar sommarläsning. Dit hör definitivt The geography of you and me.

Det är värmebölja i New York, luften är dallrande het. Lucy befinner sig i en hiss på väg upp till familjens lägenhet på 24:e våningen. I hissen finns också Owen som bor i husets källare tillsammans med sin pappa. Plötsligt stannar hissen mitt emellan två våningsplan och det blir kolsvart. Strömmen har försvunnit i hela staden. Trots att de blir räddade relativt snabbt har stunden i hissen skapat ett band mellan Lucy och Owen. De tillbringar natten vandrande runt i en förvandlad stad och fascineras av den stjärnhimmel som plötsligt är synlig.

Men allt varar inte för evigt och snart är strömmen tillbaka, likaså verkligheten. Lucy flyttar till Storbritannien med sina föräldrar, Owen åker västerut med sin pappa. Men bandet mellan Lucy och Owen finns kvar och trots att bägge befinner sig på resande fot håller de kontakten genom vykort, enstaka e-mail och telefonsamtal. Frågan är om de kommer träffas igen...

Jennifer E. Smith är författaren med de fantastiska boktitlarna. The Statistical Probability of Love at First Sight (finns översatt till svnska med titeln Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet), This is What Happy Looks Like och nu The geography of you and me. Omslagen är också sjukt snygga i mina ögon. Blev riktigt glad när jag fick ett recensionsexemplar av här boken från Netgalley - en av mina favoritställen på nätet nu för tiden.

Att Jennifer E. Smith skriver bra går inte att förneka. Jag känner som att jag är med Owen och Lucy i det överhettade New York, i mörkret i den avstannade hissen. Lucy och Owen är sympatiska karaktärer som jag redan från början hoppas att det ska gå bra för! Precis som i The Statistical Probability... skildras det verklig livet, trots en lite sockrad yta är det ingen sockersöt kärlekshistoria vi får ta del av. Både Lucy och Owen har sina lass att bära. Lucy bor i en lyxlägenhet med god ekonomi men hon är ensam då de äldre bröderna börjat på college och föräldrarna reser land och rike runt utan att någonsin fråga om hon vill följa med. Owen lever ensam med sin far, men frågan är vem som tar hand om vem och vad har egentligen hänt med hans mamma? Större delen av boken befinner sig Owen och Lucy inte ens i närheten av varandra, ändå påverkar de varandras liv. Vissa band kanske är svårare än andra att bryta?

Amerikansk contemporary för unga vuxna är precis lagom tung läsning för sommartrötta hjärnor. The geography of you and me skulle definitivt funka på svenska marknaden, det är sånt här som lånas på bibblan, så kanske något för de svenska förlagen att spana in?

Betyg: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar