onsdag 21 november 2012

28. Ful - Scott Westerfeld

Tally har länge drömt om sin sextonde födelsedag. Då ska hon äntligen få bli vacker. Hon lever i en värld där alla över 16 år opereras till oigenkännlighet för att bli perfekta. Det normala, så som vi ser det idag, är fult. Ungdomarna kallas för fulingar i allmänhet och ger varandra smeknamn så som Spinkis, Vindöga och så vidare.

Sedan Tallys bäste vän Peris fått sin operation och försvunnit till Snyggstaden känner Tally sig ensam och går bara och väntar på att få följa efter. Efter en förbjuden utflykt till Snyggstaden träffar hon Shay, en tjej som liksom hon ännu inte blivit snygg. De upptäcker att de är likasinnade och ett starkt vänskapsband växer fram dem emellan. Men till skillnad från Tally är Shay inte alls så säker på att hon vill bli snygg. Hon är rätt så nöjd med sig själv precis så som hon ser ut nu. och så, bara en vecka innan de båda ska fylla sexton berättar Shay för Tally om en plats som heter Smoke, dit flera ungdomar rymt innan de fyller sexton för att slippa operationen. Shay vill ge sig av dit, och hon vill att Tally ska följa med.

Scott Westerfelds "Uglies"-serie speglar ännu en dystopisk framtidsvärld som kontrolleras av ett "elakt" styre. Tally är en härlig huvudperson och det känns ännu fräscht med en kvinnlig hjältinna. Ful och de två andra böckerna i trilogin, Ful eller snygg? och De rätta, är skrivna med stor fantasi och jag gillar verkligen vissa av uttrycken, så som att det är bubbligt eller isigt.

Men en flytt till ny lägenhet inom räckhåll fastnar jag mest i inredningtidningar och böcker just nu men efter en spontanbeställning från bokus väntar en härlig hög på mig här hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar