Sidor

söndag 29 december 2013

Katarina Bivald - Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Titel: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Författare: Katarina Bivald
Förlag: Forum
Utgiven: 2013-08
Sidor: 395 
Adlibris | Bokus | cdon

Beskrivning: 28-årige Sara är från Huddinge. Hon har precis blivit av med sitt jobb på bokhandeln där hon jobbat ända sedan skoltiden och vänner är något hon mest läser om i alla älskade böcker. När hennes 65-årige brev-och bokvän Amy Harris bjuder henne att hälsa på i småstaden Broken Wheels i Iowa, USA, bestämmer hon sig för att tacka ja. Boken börjar när Sara stigit av bussen i grannstaden Hope och förgäves väntar på att bli upphämtad. Det visar sig att Amy är död, och begravningen håller som bäst på när Sara anländer.

Turister är inte vanliga i sömniga staden Broken Wheels och Sara blir välkomnad på bästa möjliga sätt. Hon får, som planerat, bo i Amys hus, får absolut inte betala för sig i affären eller på puben och ortens tillfrisknande alkoholist George blir utsedd till hennes chaufför. Sara vill inte stå i tacksamhetsskuld så när hon hittar Amys fantastiska bokhyllor bestämmer hon sig för att öppna en liten bokhandel för att där sälja böckerna och sprida läsningen till invånarna i staden. 

Både Sara och staden lever upp och för första gången får Sara uppleva hur det känns att ha verkliga vänner. Även andra känslor börja spira i det lilla staden... Frågan är bara, vad händer när Saras visum går ut och hon måste åka hem till Sverige igen?

Egna noteringar: Eftersom boken var en ren övning och jag bara skrev för min egen glädjes skull, så fyllde jag den med alla de saker jag själv tycker om i böcker: amerikanska småstäder, konstiga original, kantstötta människor, tuffa kvinnor, böcker och så kärlek, förstås."

Med bara några ord sammanfattar Katarina Bivald själv sin bok i senaste numret av Books & Dreams. Det är träffsäkert, det hon skriver. Boken uppfyller på sätt och vis alla de klichéer man kan tänka sig när det kommer till feel good-romaner med bonusen att den är fullproppad med kärlek till böcker och att huvudpersonen är en 28-årig tjej från Sverige på vift i en liten småstad i Iowa, USA.

Läsarna i Broken Wheels rekommenderar är full av boknörderi. Jag nickade igenkännande på flertalet ställen och fnissade högt på andra.  Ett kapitel går till exempel under namnet Vad finns i ett namn? och handlar om hur Sara omarrangerar böckerna i hyllorna i bokhandeln för att försöka locka till läsning. "Deckare", "skönlitteratur" och "fakta" låter kanske lite torftigt för den oinvigde men vad sägs om "Sex, våld och vapen", "Småstadsliv", "Inga onödiga ord" (korta böcker under 200 sidor) och slutligen "För fredagskvällar och lata söndagar i sängen"? Jag skulle helt klart bli inspirerad av att handla i en sån affär och på att omarrangera på bibblan)! 

De stora kategorierna kompletterades dessutom med mindre skyltar med kommentarer som "Garanterat pålitlig författare!" Jag skrattade igenkännande över placeringen av Dan Brown då motiveringen lyder "Han var så pålitlig att man fick exakt samma historia varje gång", vilket i stort sett är ordagrant med vad min sambo sagt om Browns böcker. (Jag erkänner, har inte läst dem själv.)

Mellan varven varvas nutid med brev som Amy skrivit till Sara. Även om de innehåller berättelser om de olika invånarna i staden och på så sätt låter oss lära känna den lite mer hakar jag upp mig på dem. Bland annat stör jag mig på att de är på svenska märkligt nog, att till och med boktitlarna är på svenska, medan jag inte på samma sätt hakar upp mig på detta i brödtexten. Kan ju inte skylla på översättningen när boken är svensk och har ingen bättre lösning själv men nja, jag är inte överdrivet förtjust i breven. 

Karaktärerna lämnar mig lite oberörd men de är ändå inte dåligt beskrivna. Sara beskrivs som ytterst alldaglig men vinner på sitt brinnande intresse för böcker, Tom försöker mest stå ut med livet och skramla ihop de slantar som behövs för att överleva, George kämpar mot alkoholsuget och försöker komma över saknaden efter den dotter exfrun tog med sig när hon drog. Alla invånare i stan har sina berättelser och bekymmer att bekämpa och tillsammans utgör de en helhet som lämnar ett varmt avtryck.

Vill du läsa en varm, rolig och boknördig historia som varvar kärlek med vänskap och småstadstokigheter är det här boken för dig!

Betyg: Velade mellan stark trea och en fyra men kärleken till böcker väger ändå över!
Handling: 4/5
Karaktärer: 3/5
Språk: 4/5
Berättarteknik: 3/5


9 kommentarer:

 1. Åh denna måste jag läsa:) Har tydligen lyckats missa den på någon vänster.

  SvaraRadera
 2. Den låter nördigt rolig! Skrattar oxå åt beskrivningen av Dan Brown och skulle vilja tillägga att han skriver samma dåliga bok varje gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja själv har jag aldrig känt mig sugen på att läsa böckerna ens en gång...

   Radera
 3. Denna är på väg hem till mig! Längtar efter att få läsa den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. härligt! Då har du lite mysig läsning framför dig:)

   Radera
 4. Det låter som en väldigt mysig bok :) Borde nog spana in den.

  SvaraRadera
 5. Jag blev inte så förtjust i den som jag trodde jag skulle bli... Det där med svenska/engelska retade jag mig oxå på, men inte så mycket breven (även om jag undrade om böckerna som skickades mellan dem var på engelska eller svenska...) utan att Sara emellanåt mumlade saker för sig själv och andra ändå förstod henne. jag tänker om att jag är ute på mitt livs första resa och vill mumla nått som andra egentligen inte ska höra., så kanske jag mumlar på svenska?...

  SvaraRadera
 6. *skrattar* Jag kan inte låta bli att fnissa med Frejas kommentar; jag hade också otroligt svårt att finna Sara trovärdig - ens lite. Inte för att boken utger sig att vara en biografi eller så, men många av misstagen känns så... amatörmässiga.. Jag trivdes absolut med boken - som en förströelse - men inte alls mer. Förmodligen var det för att det var så mycket småsaker som jag hakade upp mig på.

  Kram

  SvaraRadera