Sidor

onsdag 31 december 2014

Kiera Cass - The Selection


De sista skälvande timmarna på året kommer jag tillbringa i hemmets ljuva vrå tillsammans med sambon. Efter över en vecka med nära och kära ska det bli mysigt att bara vara vi två ett tag. Men först tänkte jag publicera årets sista recension, för att kunna pricka av en sista punkt i Boktyckes läsutmaning 2014. Den 55 av 65, med det känner jag mig faktiskt jättenöjd!

The Selection är första delen i serien med samma namn. En serie jag läst om på bokblogg efter bokblogg, jag har förälskat mig i omslagen med de vackra klänningarna och när sedan min kompis berättade att hon legat vaken hela natten för att läsa klart den kände jag att nu var det dags att läsa! Det kändes som utmärkt julläsning och det hade jag ju rätt i. Men jag gjorde ett stort misstag, jag tog bara med mig denna första del i serie hem till föräldrarna. Gah på den abstinensen när jag läst klart sista sidan.

Det här är en bok som är svår att genrebestämma. Den utspelar sig i en dystopisk miljö utan att fokuset för den skull ligger där. Det kan närmast beskrivas som en framtida "The Bachelor". America Singer och 34 andra tjejer i landet Illéa har efter ansökan blivit utvalda att tävla om prins Maxons gunst. Segraren, "The one", kommer bli hans fru och landets nästa drottning. Att vara i ett slags harem med 34 andra tjejer i samma ålder är inte lätt för America. Framför allt eftersom hon egentligen inte vill vara där...

Jag gillade det här! Jag uppskattar att America inte är särskilt våpig utan vågar vara sig själv och köra sitt race. Att hon inte låter andra trycka ner henne för att hon tillhör ett lägre kast än dem. Hon hade skinn på näsan utan att vara onödigt tuff och det är en bra kombination. När man hör förklaringen "en dystopisk dokusåpa á la The Bachelor" blir man kanske lite skeptisk men det funkar faktiskt helt okej i bokform. Jag är fortfarande otroligt less på böcker med kärlekstrianglar och det är väl det som gör mig lite besviken med den här boken men jag hoppas på bättring i seriens fortsättning. (Snälla, avslöja inte om jag hoppas förgäves nu!)

En perfekt bok för några lediga dagar är det i alla fall, och lyckligtvis är jag ledig i 4 dagar till och målsättningen är faktiskt att plöja den här lilla serien. Läste att det kommer komma en del 4 under året som kommer, spännande.

Titel: The Selection
Författare: Kiera Cass
Förlag: Harper Collins Children's Books
Utgiven: 2012-06
Serie: The Selection #1
Sidor: 272
Häftad: AdlibrisBokus

Läs ett år: Den sista dagen i december

Ännu ett år har passerat. Det är dags att sätta punkt för år 2014, dags att välkomna 2015 till våra liv. Därmed är det också dags att sätta punkt för utmaningen ”Läs ett år”. Under tolv månader har jag och ett gäng med andra bokbloggare under ledning av Ulrika på Västmanländskans bokblogg varje månad läst en bok med månadens namn i titeln. Det har varit ett varierat utbud bland oss, ibland har jag läst samma månadsbok som någon annan, ibland har jag gått mina egna vägar. Ibland har det varit krystat, ibland har det varit riktigt urusla böcker, ibland ren succé. Decembers bidrag kvalar in någonstans i mitten.


Det kan vara så att jag läste Mariette Glodecks Röda vita rosen när den kom 2005, det är inte alls omöjligt. Det finns ett visst litet stråk av igenkänning när jag läser den. Helt säker är jag dock inte. Därför blev det också den jag inledde med att läsa. Inte för att den har något med december att göra, den utspelar sig under en midsommarhelg med tillbakablickar till åren som gått men för att Den sista dagen i december är en fristående fortsättning på den. I böckerna möter vi ett och samma kompisgäng, i den första boken är de i 25-årsåldern, i den andra fyller somliga 30. Vi möter Milla, tjejen som tycks ha svårt att vara ensam, som avverkar kille på kille. Efter ett långt förhållande med Måns övergår hon direkt till Jens, som dessutom är bästa polare till Måns sen barnsben. Något som gjort att Jens och Måns inte pratat på ett år. Nu är de alla tre på väg ut till en ö i Stockholms skärgård för att fira midsommar. Dit åker även Pepsi ”med titanskruv i foten och en dotter i plånboken” som häller i sig sprit lite för lätt och hans bundsförvant Teddy, Frida med sin enorma skivsamling och fantastiska röst men med stans sämsta självförtroende och så Tove som bjudit in dem alla till firandet. Tove som man egentligen inte får veta så mycket om. På midsommarnatten får gänget för sig att leka Röda Vita rosen, en lek som kan göra rätt ont när det är vuxna som leker den. Som kan ställa till med rätt mycket kaos.

Fem år och en bok senare, kommer det en bröllopsinbjudan på posten. En i gänget ska gifta sig. En annan har vunnit en grammis och tillbringat året i en turnébuss. En har satt livet på paus och jobbar fortfarande bakom en bardisk medan en annan tagit över sin pappas framgångsrika firma. Vad har egentligen hänt med gänget, håller de fortfarande ihop? Gamla intriger kan blossa upp igen, framför allt om man åker på en ödesdiger möhippekryssning till Åland tillsammans…

Efter mycket engelsk och översatt litteratur under hösten var det riktigt skönt att plöja igenom två svenska romaner, helt utan några knussligheter. Jag blev kanske inte helt förtjust i det övertydliga språket, alla djupgående beskrivningar, men det fanns ändå ett skönt flyt som gjorde att bägge böckerna slukades på bara en dag. Att ligga nerbäddad i förkylning är aldrig särskilt kul men nog ger det till tid till både kvalitativ och kvantitativ läsning alltid. Djupgående beskrivningar ja, Glodeck ger många sådana. Som här i inledningen av Röda vita rosen:

Också Måns bär systemkassar i händerna. På axeln har han en stor gammal trunk från Nike, en sån där riktigt ärrad veteran som sett det mesta. I väskan ligger förutom kläder och tandborste också ett par flak öl. Nu är Måns i och för sig rätt stark även om det inte är det första intryck man får när man ser honom. Men tyngden ligger ändå på den absoluta smärtgränsen, så han koncentrerar sig helt på att gå.
Just det här med evinnerliga beskrivningar av första intryck, av förklaringar till beteenden och skeenden är lite segläst faktiskt, men ändå ingen orsak till att sluta läsa. Jag upplever det inte lika tydligt i Den sista dagen i december, kanske har de minskat där, kanske har jag helt enkelt vant mig. Faktum är att jag faktiskt tycker om böckerna. Det känns som en trovärdig skildring av ett kompisgäng på väg ut i det vuxna livet. Vadå kan man tänka, de är väl vuxna redan i bok ett? De är ju typ 25. Fast ärligt, hur vuxen var man då egentligen? Själv skulle jag precis lämna studietiden bakom mig, skaffa jobb, hitta lägenhet och finna ”vuxenvänner”. Ni vet sådana man får på den plats där man hamnar, inte studievänner som sprids som vinden och som man trots fagra löften kanske träffar max någon gång vartannat år sådär. Inget negativt menat, studievänner är oftast vänner för livet, men på lite avstånd sådär, livet har fört en till olika platser.

Mariette Glodecks duologi är berättelsen om gänget som växer upp tillsammans, som har en gemensam historia. Ett gäng vars medlemmar vuxit upp. Det är de som kommit lite på glid, som försöker få ordning på sina liv. De präktiga som tappar fotfästet. Det handlar om livet, och det är ju i grund och botten ganska fint, livet alltså.

Titel: Röda vita rosen
Författare: Mariette Glodeck
Förlag: Månpocket
Utgiven: 2005-08
Sidor: 415

Titel: Den sista dagen i december
Författare: Mariette Glodeck
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2012-09
Sidor: 330

tisdag 30 december 2014

Sarah Rees Brennan - Outtalat


Det är härligt med julledigt men att umgås med tjocka släkten lämnar inte mycket tid till att skriva blogginlägg. Men här kommer en snabb recension av en efterlängtad bok. 

Det har varit mycket väntan på böcker i år. Jag trodde aldrig att Outtalat skulle komma in till bibblan, det bara drog ut mer och mer på tiden. Så kom den äntligen och jag plöjde den snabbt. 

Outtalat handlar om Kami Glass som i hela sitt liv har bott i det lilla samhället Sorry-in-the-Vale. Stan övervakas av slottet Aurimere men det har varit övergivet i hela Kanis liv. Nu ryktas det att den mystiska familjen Lynburn är tillbaka - till allas stora oro och förtret. Kami är mest nyfiken och försöker skriva en artikel om familjen och ryktena som omger dem i sin nystartade skoltidning. 

Kami har dessutom en hemlighet. I hela sitt liv har hon hört en röst i sitt huvud, Jared, som hon pratat med. Plötsligt visar det sig att han kanske inte är så inbillad...

Jag har läst en massa om Outtalad/Unspoken på bokbloggar och blev riktigt nyfiken då alla tyckts älska Sarah Rees Brennans värld och berättelse om Kami och The Lynburns. Och visst, det här är en bra bok! Det är extremt rappa dialoger med hög fnissfaktor, jag skrattade högt ett antal gånger. Det är också spännande med sammankopplade sinnen och magi. Trots det saknar jag något, jag vet inte vad. Det blir lite långtråkigt och händelselöst mellan varven. Inte så jag blir allvarligt störd av det dock. 


Kami, hennes kompisar Angela och Holly, och kusinerna Jared och Ash Lynburn är alla helt fantastiska karaktärer och jag blir helförtjust i dem. De gör lite dumma beslut som får mig sucka högt men i stort är de bokens stora behållning. 

Titel: Outtalat
Författare: Sarah Rees Brennan
Förlag: Modernista
Utgiven: 2014-11
Serie: Lyngburn Legacy-trilogin #1
Sidor: 333

lördag 27 december 2014

Sonya Sones - Vad mina vänner inte vet

Pust. Ligger utslagen i soffan hemma hos föräldrarna efter dag med full aktivitet. Hela familjen har varit samlad så har blivit mycket lek och bus med syskonbarnen, mycket mat och mycket prat, precis som det ska vara. Men nu är jag trött! Perfekt tid för en recension med andra ord.

Böcker på vers, kan det vara nånting att ha måntro? Jag måste erkänna att jag inte var helt övertygad. Men i Boktyckes läsutmaning fanns det med en punkt om att läsa en bok på vers och jag tänkte att jag kunde ge det en chans. Lämpligt nog fanns både Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet inne på bibblan så lånade med hem. Omslagen är för övrigt som snyggast ihop då de bildar en gemensam bild. Coolt tänkt!

Sophie Stein borde vara upp över öronen kär i sin pojkvän Dylan. Hon borde kunna dela allt med bästa vännerna Rachel och Grace. Men aldrig att hon skulle kunna berätta att hon tänker fina tankar om Murphy, killen på skolan vars namn blivit ett negativt klingande namn bland skolans elever. Aldrig att det skulle vara accepterat att hon, Sophie, skulle bli kär i en sådan ful looser. Men det blir hon ju... 

Första boken utspelar sig från Sophies perspektiv. I bok två är det Murphy som får berätta. Det var ovant att läsa på vers eller prosalyrik som det också kallas. Det är kort och konsist utan att för den delen bli känslokallt och innehållslöst. Det blir i sin korthet faktiskt ganska gripande. 


När det gäller innehållet gillar jag även det. Det blir en del oväntade vändningar och så och det tilltalar mig. Sen tycker jag eleverna på skolan och Sophies vänner är jäkligt elaka. Hur kan de ens tänka som de tänker och agera så som de agerar mot Murphy? 

Böcker på vers kanske inte kommer bli standard i min läsning men det är faktiskt inte helt omöjligt att jag kommer läsa fler i samma stil. 

Titel: Vad mina vänner inte vet
Författare: Sonya Sones
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2010-02
Sidor: 272
Adlibris | Bokus

Titel: Vad min flickvän inte vet
Författare: Sonya Sones
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2010-02
Sidor: 368
Adlibris | Bokus

fredag 26 december 2014

Rick Riordan - The lightning thief


Percy Jackson. Det känns som att jag är sist ut med att lära känna den killen. Det har liksom aldrig blivit av att läsa, däremot hade jag faktiskt sett första filmen. Det kan också förklara varför jag blev lite förvirrad av boken för visst är Percy äldre än 12 i filmerna? 

Percy Jackson har inte haft en lätt start på livet. Dyslexin och ADHDn ställer till det för honom och han blir ständigt utslängd från de privatskolor han går. Hemma är ingen höjdare att vara då mamman gift om sig med en riktig idiot som helst hade sett att Percy inte existerade. Percys pappa försvann redan innan Percy var född och mamman vill helst inte prata om det. Så under en skolutflykt blir Percy attackerad av sin mattelärare som förvandlas till ett monster. Ett monster han dödar med hjälp av en penna som förvandlas till ett svärd. Förvirrande? Jo, det tycker i alla fall Percy då ingen runt om honom ens vill känna till en mattelärare med det namnet. 

En rad händelser tar i alla fall Percy till Half Blood Camp, ett sommarläger för Half bloods, barn till Olympiens gudar. Percy är nämligen ett han också. Men vem är hans far? Och hur ska det gå med det uppdrag han tilldelas?

The lightning thief är actionfylld spänning från början till slut. Jag känner helt klart att jag tjänar på att kunna min grekiska mytologi för det är många väsen därifrån som dyker upp. Gudar, monster och hjältar dyker ideligen upp, spännande för en som älskade Hjältar och monster på himlavalvet. 

Tyvärr blir jag inte helt överväldigad av boken. Det är bra skrivet, det är inte problemet. Historien i sig är också lyckad, jag uppskattar alltid böcker man kan lära sig saker från. Ett av mina problem kan vara att jag har sett filmen först, jag vet helt enkelt vad som kommer att ske. Men jag vet inte, jag hittar helt enkelt inte gnistan. Den där som får mig att direkt vilja fortsätta med nästa bok. The lightning thief blir med andra ord en helt okej upplevelse men samtidigt ganska medioker. Vi får se om jag tar mig tiden och läser några fler böcker i serien innan jag helt ger upp. 

Jag försöker in i det sista bocka av punkter i årets utmaningar. The lightning thief passar faktiskt in på två! Inte fel, inte fel. :)

Titel: The Lightning Thief
Författare: Rick Riordan
Förlag: Penguins
Utgiven: 2005
Serie: Percy Jackson and the Olympians #1
Sidor: 375

tisdag 23 december 2014

Huntley Fitzpatrick - My life next door


En av årets för mig nya författare, Huntley Fitzpatrick, påminner lite om Sarah Dessen till sättet att skriva men även med bokens innehåll. Duktig ung tjej på väg att bli vuxen träffar lite stökigare kille, tjejens mamma blir upprörd och förbjuder dem att umgås. Typ, ni kan konceptet. 

I My life next door träffar Samantha Reed plötsligt en dag Jase, ett av grannbarnen Garrett som hon betraktat i smyg sedan de flyttade in många år tidigare. Träffar och träffar förresten, Jase kommer uppklättrandes längs spaljén upp till taket utanför Sam’s sovrumsfönster där hon brukar sitta. De båda ungdomarna blir sakta förälskade, något Sam måste hålla dolt för sin kontrollerande mamma. Inte särskilt svårt visar det sig då mamman har fullt upp med omvalet till senator och med flörten med en yngre man i sin stab. Så händer något som förändrar allt, något som gör att Sam måste fatta ett omöjligt beslut.

My life next door är en fin bok, jag gillar handlingen, karaktärerna – Clay och mamman undantaget såklart – och språket. Det är precis sådär amerikansk YA som jag vill ha med. Det finns dock vissa saker jag börjar tröttna lite på. Den amerikanska kyska synen på sex till exempel. Visst, det är inte riktigt lika extremt i den här boken, herregud vad jag fnissade när två karaktärer gemensamt bestämde sig för att det nog var dags (men de skulle INTE bestämma tid och plats, ehh?! Gör man det för första gången?) och tillsammans åker till en affär för att köpa kondomer. För säkert ska det vara, såklart!

Det här ”together for life”-syndromet är också lite för extremt i de flesta YA contemporary jag läser. Det här att du träffar ditt livs kärlek som 16-åring och självklart kommer ni vara tillsammans för resten av livet. Kanske inte helt verklighetstroget om jag får säga det själv. Johanna Lindbäck kommenterar det så bra i ett inlägg för några veckor sedan på Bokhora, precis så tänker jag också.

Jag kan absolut tänka mig att läsa mer av Huntley Fitzpatrick. Hennes senaste bok, What I thought was true låter väldigt lockande, men jag tror den får vänta till sommaren. Det här är nämligen sommarläsning när den är som bäst, inte helt passande för den mörkare delen av året. Om man inte längtar till sommar och värme såklart, då funkar det perfekt!

Titel: My life next door
Författare: Huntley Fitzpatrick
Förlag: Speak
Utgiven: 2013-06
Sidor: 394
Adlibris | Bokus

måndag 22 december 2014

Julenkät

Den har figurerat både här och där, julenkäten. Jag har vad jag sett inte blivit taggad någonstans men jag vill svara ändå så då gör jag det :)

Julgranen innehåller såklart både ugglor och bokiga stjärnor. Precis som det ska vara.

1. Julen närmar sig med stormsteg. Vilka/vilken bok önskar du dig i julklapp i år?Oj, i år önskar jag ju mig ingenting mer än en lugn och skön jul och en härlig efterföljande ledighet. Jag jobbar imorrn med och sen är jag ledig och jobbar först 5/1, underbart! Klappar har jag avsagt mig, sen vet jag att det kommer bli ett par små paket ändå men tvivlar starkt på att det kommer innehålla någon bok, tyvärr.

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer
Jag är fortfarande stormförälskad i Johan Egerkrans Nordiska väsen och den är perfekt att ge till alla hem som ännu inte har den. En fin uppslagsbok i nordisk folktro är aldrig fel att ha i hyllan.

Boken om Mademoiselle Oiseau är perfekt till ung som gammal att försvinna in i: Paris, magi och massa katter, bättre blir det inte.

Till tonåringen skulle jag ge valfri bok av Rainbow Rowell. Antingen Eleanor & Park som finns översatt till svenska eller Fangirl (som kommer på svenska i mars, stort jubel!!!). Till den vuxne som läser engelskspråkig litteratur, främst feel good-romaner, sitter Attachments och Landline som en smäck!

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?Jag har sparat på mig en alldeles för stor hög, precis som vanligt. Jag har sparat den efterlängtade My true love gave to me, köpt Att falla med snön från Harlequin och lånat hem En röd liten fågel i juletid från bibblan. Utöver det tänkte jag försöka pricka av ett par punkter till från Boktyckes läsutmaning 2014. Jag inser att alla punkter är övermäktigt men några till ska jag väl klara av.

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
Alltså, jag älskar sällskapsspel och inget julbord utan grönkålssallad, bara för att ha det sagt. Sen kommer jag spendera julen och efterföljande ledighet tillsammans med min närmsta familj. De känner mig och vet att jag inte överlever utan mina böcker. Jag tror inte det ska vara några problem att dyka ner i en bok. Sen är förmodligen sannolikheten att det blir mer läst efter nyår när jag bara ska gå hemma och drösa än innan när jag är nere i Småland hos familjen i mellandagarna.

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?Nej, förra året läste jag Alice Munro under julledigheten. Det var nog första gången ever typ. Modiano är jag totalt ointresserad av och den som läste min recension av Att föda ett barn igår inser att det nog inte blir någon Kristina Sandberg heller. Tyvärr föll böckerna om Maj mig inte i smaken, även om jag förstår varför andra gillar dem.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?Jag vill gärna lästa någon julig YA i juletid men det är inget krav. Snö får dock gärna förekomma, får jag det inte i verkliga livet kan jag väl få drömma mig bort i alla fall. Fast, idag har det faktiskt kommit snö ute också, yay!

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?Hushållstillbehör. Det är användbart, praktiskt och så men hur kul är det att få i julklapp? Det är dessutom ingen personlig gåva utan kommer ju användas lika mycket av sambon.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?Min sagolika ischoklad som enbart består av 70% mörk choklad och kokosolja är sagolik, men risken är ju att det blir chokladfläckar i boken - INTE bra! Men antingen det eller en skinkmacka tror jag.

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?Det är kanske inte någon fantastisk läsupplevelse som så men jag håller mina barndoms julaftonsmorgnar varmt om hjärtat. Då anordnade mina föräldrar skattjakt efter frukost där olika ledtrådar till slut ledde till skatten som var ett seriemagasin till oss var, typ 91:an, Lilla Fridolf eller dylikt som vi sedan kunde ligga och läsa medan föräldrarna förberedde buffén.

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?Nej, men jag skulle vilja ha det. Typ läsa En julsaga skulle vara fint.

Har så svårt att förstå att det är dan före dan före dopparedagen och att just den dagen dessutom nu är slut. Dags att sova för sista dagen på jobbet. Jag har laddat upp för julfika med kollegan innan vi öppnar för allmänheten, känns som det skulle kunna bli en trevlig tradition!

söndag 21 december 2014

Kristina Sandberg - Att föda ett barn


För länge sen nu läste vi Att föda ett barn av Kristina Sandberg på bibblobokcirkeln. Sen hade vi turen att ha bokat in henne som författarbesök till biblioteket dagen efter August-pris-nomineringen. Megaaktuellt med andra ord. Inte heller helt fel att få fördjupa sig rejält om Maj på alla sätt.

Att föda ett barn är första delen i trilogin om hemmafrun Maj där hon inte 21 år fyllda blir gravid och tvingas gifta sig med den betydligt äldre Tomas som dessutom är från en högre samhällsklass. Förutom att hon inte älskar honom (hon kan ju inte släppa sin förra kärlek som inte längre ville ha henne) känner hon sig inte välkommen av Tomas stora familj, framför allt modern. Boken skulle kunna kallas för diskbänksrealism, det är en skildring av Majs vardag som hemmafru, hennes tankar och funderingar. Det handlar om hennes noja för att lukta illa och för kroppsvätskor och hennes städmani - det måste ju vara rent! Hennes rädsla för det växande barnet i magen är också väldigt påtaglig, hon är inte bekväm i det. 

Serien om Maj har blivit mycket omskriven och hyllad. Själv har jag svårt att hålla med, tyvärr tilltalar det inte mig. För mig blir det lite för mycket fokus på kroppsvätskor och ältande och eftersom jag själv hatar att städa och feja har jag svårt att stå ut med allt fejande. Den inre monologen Maj har med sig själv hela tiden är dessutom otroligt jobbig att läsa och jag irriterar mig till tusen på Maj. Förmodligen tycker personer i Majs närhet att hon är rätt trevlig, de ser ju knte alla tankar hon har, de vi får ta del av. 

Som bild av hur livet kunde se ut för en hemmafru på 30-talet är dock boken en bra källa. Kristina Sandberg är otroligt påläst om epoken och det märks! Tänk att för inte så värst länge sedan (typ 80 år sen) var det fortfarande otroligt skämmigt att bli med barn om du inte var gift och många äktenskap ingicks på grund av "olyckor", inte kärlek. En anledning vi idag mest skakar på huvudet åt. Stackars Maj blir fast med den åldrande Tomas (nästan 40, herregud, lastgammalt ju!) som har sina egna inre demoner. Ett svagt sinne och lite för förtjust i spriten är han, inte helt att lita på. Jag undrar om hon inte fått det bättre själv. Fast det förstås, sin egen familj har hon ingen hjälp av alls...

Lite här och där i berättelsen lämnar vi Maj och svävar ut lite i periferin, berättaren tar plötsligt plats och blir synlig. Detta är något jag tyckte var väldigt märkligt under läsningen och som vi diskuterade på vår bokcirkelträff. Därför passade jag på att fråga Kristina Sandberg om det och jag fick en jättebra förklaring. Vissa saker hade inte gått att ha på annat sätt. Maj skulle till exempel aldrig komma på tanken att berätta detaljer från sin förlossning. På 30-talet var detta inget man pratade om. För trovärdighetens skull fick helt enkelt berättaren ta över.

Jag tror inte det blir någon fortsättning om Maj för min del, men det är ändå intressant att fått lära känna henne trots att jag inte kan påstå mig tycka om henne så värst mycket. Men det är okej, man måste inte tycka om Maj. Det har Kristina Sandverg själv sagt! 


Titel: Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Serie: Romanen om Maj #1
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2010-09
Sidor: 488
Adlibris | Bokus

Betyg:

torsdag 18 december 2014

Läs ett år: Sent i november


Det svaga suset av regn och rinnande vatten hade inte förändrat sig, 
det hade samma milda ton av ensamhet och fulländning.
Men vad brydde han sig om regnet så länge han inte kunde göra en visa som handlade om regn.

Sent i november började vi läsa boken med samma namn. Vi ja, för när det kommer till Tove Jansson innebär det högläsning för mig och sambon. Toves böcker förtjänas att läsas högt och Mumin är lite vår grej, Mickes och min. Dessvärre har kalendrarna, som alltid så här års, varit fullbokade så det dröjde till december innan vi hann läsa ut boken. Passande när även boken sträcker sig en bra bit in i december.

Sent i november är den sista boken i serien om Mumintrollen och Mumindalen. Här och var vaknar det ett sug hos boende runt dalen att de vill eller behöver besöka Muminfamiljen. En och en söker de sig till dalen och väl där inser de att hela familjen är som bortblåsta. De finns ingenstans. De sex figurerna; Filifjonkan, homsan Toft, Hemulen, Snusmumriken, Onkelskruttet och Mymlan är helt och hållet hänvisade till varandra. Till en början ser var och en enbart till sitt eget bästa men så sakta börjar de inse att det är betydligt enklare att vara ensamma tillsammans.

Tove Jansson är i en klass för sig. Sidorna fylls med underfundigheter och jag slås ofta av att "ja just det, precis så är det!". Det är egentligen synd och skam att böckerna har hamnat på bibliotekens barnavdelningar och klassas som barnböcker för det är den vuxne läsaren som får ut mest av böckerna. 

Han var hemskt gammal och hade lätt för att glömma. En mörk höstmorgon vaknade han och hade glömt vad han hette. Det är lite melankoliskt att glömma de andras namn men bara skönt att kunna glömma sitt eget.

Muminfigurer som tidigare mest funnits i utkanten av böckerna får i Sent i november ta plats och introducera sig ordentligt. Det är trevliga bekantskaper. Även om de flesta kommer in i berättelsen som otroligt egoistiska personer så växer de faktiskt och utvecklas under bokens gång. Det är fina tankar Tove Jansson delar med sig av. 

Vi avslutade hösten med att läsa Tove Jansson i bibblobokcirkeln och samtalen om litteraturen och människan Tove fick mig att återigen bli nyfiken på personen bakom berättelserna om Muminvärlden. På läslistan har därför Tove Jansson: arbeta och älska hamnat då flera i cirkeln hade läst och kunde rekommendera just denna biografi. En person att förundra sig över, en värld helt sin egen. Mumintrollen och dess dal är helt klart värd att upptäcka och återupptäcka.

Titel: Sent i november
Författare: Tove Jansson
Förlag: Alfabeta
Utgiven: 2010 (1970)
Sidor: 170

tisdag 16 december 2014

Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg - 8 saker du aldrig skulle våga


Det här är boken om fyra tjejer som är less på att samma gamla trista, tråkiga tjejer. De har aldrig varit ihop med någon, ingen av dem har haft sex eller ens hånglat med någon. En kväll i Kays kolonistuga bestämmer sig tjejerna, Jamila, Lisa, Vick och Kay för att skriva ett manifest. Manifestet går ut på att de ska utmana varandra att genomföra olika utmaningar, ingen får backa ur, ingen får berätta något för någon utanför gruppen. Först handlar det mest om pinsamma saker som att smyga in i killarnas omklädningsrum och sno snyggaste killens kalsonger eller att gå till skolan i kjol - utan trosor under! Andra omgången blir det plötsligt allvarligt.

Jag har tyckt om författarna var och en för sig så jag hade höga förväntningar på deras gemensamma skrivande och det visar sig fungera riktigt bra. Jag plockade upp boken eftersom jag tyckte det lät som en mysig tjejbok för tonåringar men oj vad fel jag hade. Visst är inledningen lättsam, rent fnissig, men sedan blir det riktigt mörkt. Det här är en bok om alla de krav som unga tjejer har på sig idag, om ojämlikheten mellan killar och tjejer, om nätgrooming. För det som börjar med pinsamheter blir snart till ren katastrof och det går riktigt illa! 

Jag kan bara säga "Heja!". Det behövs fler böcker som den här. Böcker som ifrågasätter könsnormerna om att tjejer ska vara snälla, tjejiga och sexiga men inte sticka ut och att killar får göra vad dem vill. Böcker som tar upp det allvarliga i vad som sker på nätet, att vem som helst kan dölja sig bakom ett alias. Men också böcker som lyfter det viktiga i vänskap och att stå upp för varandra, finnas där trots att det blir tufft mellan varven.

8 saker du aldrig skulle våga är en viktig bok som bör läsas av många tjejer. Det är inte heller helt fel för föräldrar att läsa för den är en väldigt bra samtidsskildring, hur livet ter sig för unga av idag. Den har sina fel och brister som de flesta böcker - det var ett tag sen jag läste så minns inte detaljer men minns att jag störde mig på språket lite här och där till exempel - men den är helt klart läsvärd!

Titel: 8 saker du aldrig skulle våga
Författare: Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Gilla böcker
Utgiven: 2014
Sidor: 244
Adlibris | Bokus

lördag 13 december 2014

Tre lättlästa ungdomsböcker

Det var det där med lättläst. Jag kämpar för att lära mig uppskatta även dessa böcker, inte så mycket för min egen skull utan för att kunna boktipsa om dem på ett bra sätt. Här är i alla fall tre av årets nyheter på lättlästfronten. Den första är väl ytterst passande idag, då det är på Lucia boken utspelar sig,
Titel: Lucialinnet
Författare: Emma Frey-Skött (Tack Emma för rec-exet!)
Förlag: Nypon förlag
Utgiven: 2014-08
Sidor: 45

Det är snart dags för Lucia och klassen har omröstning om vem som ska få bli dagens huvudperson. Kanske är det onödigt att ha en omröstning, alla vet ju ändå att det kommer bli Dora som blir Lucia. Men på två av lapparna står det Ebba och klassen viker sig dubbla av skratt. Inte kan svett-Ebba vara Lucia. Siri skrattar också, men det känns inte helt rätt. När hon berättar om händelsen för sin moster blir mostern arg och säger att det är minst lika illa att skratta med som att vara den som är pådrivande. Det är dags för Siri att välja sida.

Emma Frey-Skött tar upp ett ämne som tyvärr speglar verkligheten allt för väl, jag tror att liknande händelser har ägt rum runt om i Sverige bara den senaste veckan. Boken är enkelt skriven, Lix 14, men har ett djupt innehåll. Det känns som att den kan vara ett bra diskussionsunderlag i skolan när man ska prata om mobbning, även om verkligheten kanske inte är lika enkel som den framgår i boken. Lucialinnet belyser väldigt bra att alla har ett ansvar när det kommer till mobbning, även lärarna och de som bara ser på. Trots få sidor och korta meningar väcker boken till eftertanke och det uppskattar jag.

Titel: Vildfågel
Författare: Jane Eagland
Förlag: Argasso
Utgiven: 2014-04
Sidor: 93

Vildfågel är en av vårens titlar från Argasso. I centrum står Anna som har bott i ett slott på en ö utanför det skotska fastlandet i hela sitt liv. De enda andra människor hon träffat är sin far, hans assistent Max och två tjänare. Under en storm spolas en pojke upp på land och allt förändras. Plötsligt är Anna medveten om en värld utanför den egna ön.

Trots få sidor och liten textmängd bygger Jane Eagland upp en spännande berättelse. Allt är inte svart eller vitt utan läsaren ges tillfälle att själv spekulera i vad som kommer att hända. Jag gissade helt fel och blev överraskad av slutet som för övrigt var väldigt öppet och inbjuder till en fortsättning. Om inte från författaren så för läsaren att fantisera fram.

Titel: Fångad
Författare: Mary Chapman
Förlag: Hegas
Utgiven: 2014-03
Sidor: 64

Säg parallella världar och jag blir genast nyfiken. I Fångad går syskonen Grace, Adam och Ruby vilse i dimman när de ska följa efter sin mamma till en bensinstation. Plötsligt befinner de sig i en parallell värld. En värld som liknar vår men som är läskigt annorlunda. En stor naturkatastrof, en översvämning, har tagit död på allt levande. Alla utom David, en kille i deras egen ålder som har överlevt. Det är en skrämmande värld och barnen vill därifrån så fort de bara går, men hur ska de hitta tillbaka?

Postapokalyptisk spänning i lättläst format, kan det vara något? Jag tycker det blir aningens simpelt. Själva idén är bra men återigen upplever jag att formatet är hämmande för fantasin, det saknas helt enkelt detaljer. Kan dock funka för unga läsare som kämpar med läsningen.

Fångad klassas som Hegas-nivå 4, vilket innebär enstaka svåra ord och lite högre krav när det kommer till ordförråd och grammatik. En högre svårighetsgrad än Lucialinnet med andra ord.

fredag 12 december 2014

Guldgäst på bokmässan

Att Musikhjälpen pågår just nu kan få ha missat. Som tradition bör pågår just nu därför en hel del auktioner. Denna skulle kan kunna satsa en hel del slantar för att ta hem:

Guldgäst på bokmässan

- Fri entré till bokmässan för resten av ens liv eller så länge bokmässa pågår.
- Access till utställningen och samtliga seminarier varje år
- Tillträde till Speakers lounge som annars bara medverkande i seminarieprogrammen har tillgång till
- dessutom unik och personligt framtagen teckning av Nina Hemmingsson
- lockar räckmackor får man även en lunch med två King Size räkmackor om man besöker mässan 2015.

Jag förväntar mig höga bud på denna kanonauktion och det bästa av allt är ju att pengarna går till ett otroligt gott ändamål. Hm, man kanske skulle plundra alla sina konton och lägga ett bud, eller vad säger ni?

tisdag 9 december 2014

Topp tio för mig nya författare 2014

Hej på er! Hur står det till i julstöket? Har ni funnit julefriden än eller har ni precis som mig så pass fullt upp att ni inte riktigt hunnit inse att det är julafton om 15 dagar? Julplanerna börjar dock bli spikade i alla fall och julläsningen börjar hopa sig i högar bredvid sängen. Som vanligt har jag väldigt ambitiösa läsplaner över jul... 

Idag var det en riktigt rolig Topp tio hos The Broke and the Bookish så jag kunde inte motstå att delta igen efter ett par veckors frånfälle.

Topp tio för mig nya författare jag läst 2014

1. R. J. Palacio
Jag tänker fortfarande på Auggie och Undret ofta

2. E. Lockhart
Den som läser min överentusiastiska recension förstår varför...

3. Mhairi McFarlane
You had me at hello blev lite av en snackis men jag gillade den verkligen!

4. J.J. Abrams & Doug Dorst
S kan ha varit den märkligaste boken jag någonsin har läst men också den häftigaste!!!

5. Shannon Hale
Jag förstår varför The Goose girl hamnat på Listan, jag vill läsa mer av Shannon!

6. Maria Turtschaninoff
En nybliven favorit i och med Maresi.

7. Kristina McBride
Sommarens mest hjärtskärande läsning vad utan tvivel One moment.

8. Lisa Maxwell
Debuten Sweet unrest lämnade helt klart mersmak!

9. Huntley Fitzpatrick
En ny Sarah Dessen är ju aldrig fel.

10. Camilla Davidsson
Så här i efterhand kan jag ibland tänka på Emma och Camino de Santiago de Compostella.

måndag 8 december 2014

20 snabba

Enligt O bjöd på en enkät med 20 snabba frågor för några veckor sedan och idag kändes som en passande dag att svara på frågorna.

1. Augustpriset eller Nobelpriset? Ligger oftast betydligt närmre min boksmak. 

2. Malala Yousafzai eller Patrick Modiano? Malala är en stor förebild, blev så glad över att hon fick fredspriset - så välförtjänt! Att hon dessutom bad att få gå färdigt skolan för dagen innan intervjuer när hon fick priset är så otroligt respektingivande om man vet vad hon kämpar för!

3. Hungerspelen eller Hobbit? Har inte ens läst den senare men föredrar alla gånger Hungerspelen. 

4. Horace Engdahl eller Peter Englund? Har för dålig koll för att våga svara.

5. Snö eller regn? Jag ÄLSKAR snö, bland det vackraste jag vet! =)

6. Lussekatter eller pepparkakor? När både och tillhör mina absoluta favoriter kan jag bara inte välja. Men det ska vara hembakade pepparkakor enligt "mor Hannas" recept, något annat duger inte :)

7. Dystopi eller feelgood? Mardrömslika framtidsscenarier är märkligt lockande att dyka in i.

8. Lars Kepler eller Camilla Läckberg? Tror faktiskt inte jag läst någon bok av någon av dem... Det var det där med deckare...

9. Amaryllis eller hyacint? Båda är vackra men då hyacinters doft ger mig migrän och astmaanfall är valet enkelt!

10. Pappersbok eller e-bok? E-böcker må vara platsbesparande och jag börjar tycka om min Letto men inget, absolut inget, slår en äkta pappersbok!

11. Biografi eller memoar? Memoarer kan lätt bli väldigt flummiga, bakom biografier brukar det vanligtvis stå en kunnig författare i alla fall.

12. Mia Skäringer eller Lena Dunham? Iaf i första säsongens Girls. Sen har jag inte så stor koll...

13. Glögg eller julmust? Ett måste under julen!

14. Fredrik Backman eller Lena Andersson? Ehh, har liksom inte läst något av någon av dem...

15. Tegelstenar eller tunnisar? Jag vill gärna ha lite att bita i!

16. Film eller tv-serie? Jag är alldeles för nyfiken av mig. Jag står inte ut att behöva vänta en vecka eller mer åt gången för att få reda på vad som ska hända härnäst. Fler än en gång har jag googlat fram svaret på mina frågor för att nyfikenheten tar över helt. Med en film får jag förhoppningsvis alla svar på en gång såvida det inte blir som med många storfilmer numera att den filmatiserade boken delas upp i två som kommer med ett års mellanrum...

17. Netflix eller HBO? De har så himla många bra serier där ju!

18. En i taget eller slalomläsning? Jag är hopplös när det kommer till det här. Det är en bok i väskan, en vid sängen, en på jobbet, en i örat, en på bordet... Ibland fler, ibland färre men ytterst sällan läser jag enbart en i taget.

19. Skratt eller gråt? Om vi pratar böcker så gråter jag gärna, jag gillar att bli berörd!

20. Julafton eller nyårsafton? För mystiden med familjen, inte julklappsstressen.

söndag 7 december 2014

Hannah Kent - En mörderska bland oss


Det finns mycket att prata om i Hannah Kents debutroman. Den har ett stort djup och det ligger många moraliska frågeställningar på lur. Vad är rätt och vad är fel? När ska man känna skuld? Hur skulle en själv reagera i detta kalla, kala nordliga ödeland med långt mellan gårdarna och obefintliga vägar? En mörderska bland oss är den bok som hittills har väckt mest tankar i bibliotekets bokcirkel.

Norra Island, 1829. Familjen på gården Kornsà får ett oväntat besök. Det är häradshövdingen som kommer för att meddela att familjen måste inhysa pigan Agnes Magnúsdottir i väntan på att hennes dödsdom ska träda i kraft. Dödsdömd ja, för ett brutalt dubbelmord. Fängelse är för dyrt, då måste Agnes och hennes två medbrottslingar transporteras hela vägen till Reykjavik och häradshövdingen vill dessutom helst ha kvar dem i trakten, en avrättning är ett avskräckande exempel. Att leva under ett och samma tak i en liten fallfärdig stuga är inte lätt i vanliga fall, det blir värre när familjen vet om att Agnes är en mörderska. De försöker undvika all kontakt. Men det är svårt att inte lyssna på Agnes samtal med en unge prästen Tóti som blivit utsedd till hennes själasörjare. Vintern är lång och kall och långsamt förändras synen på Agnes. Vad kommer ske när svaret från Högsta domstolen i Köpenhamn kommer?

Valet att läsa En mörderska bland oss byggde på ett rent misstag, en kollega beställde fel antal exemplar av boken och plötsligt satt vi på en hel hög böcker utan returrätt. Som uppgjort för bokcirkel. Förväntningarna var inte de högsta från min sida men ibland måste man ge nya böcker och genrer en chans. Något jag i det här fallet är glad över.

Hannah Kent kommer från Australien men idén till boken fick hon när hon pluggade på Island och hörde talas om pigan Agnes Magnúsdottir för jo, berättelsen bygger på en verklig händelse. Det är imponerande att en icke-islänning har kunnat skriva en så naturnära och verklighetstrogen skildring om Island. Miljöbeskrivningarna är målande och jag kunde riktigt känna kylan och kargheten uppe i det nordliga kustlandskapet, kunde känna tomheten och ensamheten.

Tyvärr känner jag att jag saknar något i handlingen, jag skulle vilja komma lite närmare Agnes, få veta vad hon tänker och känner egentligen. Det finns ett hål att fylla där. Visserligen öppnar hon upp sig mer och mer men vem hon egentligen är får läsaren aldrig veta. Däremot var det väldigt intressant att följa utvecklingen hos familjen Agnes bor hos i väntan på döden. Hur de går från att vara totalt avståndstagande till att bygga upp någon slags relation.

En mörderska bland oss är inte en bok jag spontant skulle låna eller köpa men den gav ändå mersmak. Och mitt sug efter att nån gång få uppleva de ensliga slätterna på Island minskade inte direkt nämnvärt!

Titel: En mörderska bland oss
Författare: Hannah Kent
Förlag: Damm förlag
Utgiven: 2014-03
Sidor: 367
Adlibris | Bokus

Betyg:

lördag 6 december 2014

Saker en gör när man inte bloggar

Det har inte blivit någon tid alls för bloggen den här veckan, tiden har liksom inte funnits där. Men en massa skojsigheter har i alla fall hänt.

Förra helgen vart det pepparkaksbak för hela slanten.

I onsdags begav jag och en vän till Stockholm för att gå runt bland förlagen på Boksöders Julbasar. (bilden lånad från evenemangets Facebook-sida).

Det var mörkt och ruggigt men Söder är alltid lika mysigt. Här Sofiakyrkan.

Det blev inte mycket fyndat det här året men två böcker följde med hem från Kalla kulor, Köttbullsboken har jag vart sugen på sen förlagets mingel i våras och Kanske är det allt du behöver veta tyckte jag så mycket om att jag ville läsa boken även på svenska. Inte bestämt mig för om jag gillar amerikanska eller svenska omslaget bäst.

Läste förresten igår att Lavender lit ger ut ytterligare en bok av E. Lockhart till våren, Den ökände berättelsen om Frankie Landau-Banks. Kommer garanterat läsa den!

I fredags hade jag och barnbibliotekarie-kollegorna Harry Potter-filmkväll på ett stängt stadsbibliotek. Film på storskärm, pizza och umgänge kan väl aldrig bli fel? :)

Idag har det blivit julpyssel, klart det måste finnas en bokgran i varje boknörds hem! Obs: ingen bok som inte redan var sönder kom till skada. Fann denna i min hög med gallrade böcker på jobbet.

I morgon ska jag försöka recensera mig igenom den stora bokhögen som har hopat sig så nästa veckas intensiva schema inte går ut över bloggen. =)

onsdag 3 december 2014

Maria Turtschaninoff - Maresi: krönikor från Röda klostret


En av de böcker som jag varit mest nyfiken på i höstens utgivning var Maresi: krönikor från Röda klostret. Detta till trots tog det mig lång tid att plocka upp den från högen för att läsa. Varför är det så ibland, att böcker möter på så stort motstånd till att börja med? Kanske har det med det ovanliga, men för den delen inte tråkiga omslaget att göra? Jag vet inte, men jag är i alla fall glad över att boken fått förflytta sig från olästhögen till mitt hjärta.

Det här är berättelsen om Maresi som är en novis i det Röda klostret, som är beläget ute på en svåråtkomlig ö, Menos. En ö vars enda bosättare är nunnorna och noviserna på klostret, en ö där män inte är tillåtna att stiga i land. Här verkar de i frid, men allt förändras den dagen en båt kommer med flickan Jai som last. Hon är på flykt från sin grymme far som inte skyr några medel för att hitta henne. Plötsligt befinner sig samtliga på ön i fara och uråldriga krafter väcks till liv.

Maria Turtschaninoff visar sig vara en sann sagoberättare. Jag blir varm i hjärtat av beskrivningarna, meningsbyggnaderna och liknelserna. Det lilla kan ibland vara det som spelar roll. Vad tycker ni till exempel om nedanstående poetiska beskrivning av klostrets dörrar. Jag tycker att en bild sakta börjar målas upp om hur det ser ut runt om i klostret:

"Jag styrde henne mot sovsalens höga, smala dörr. Det finns så många dörrar här, och ingen är den andra lik. De stänger ute, låser inne, skyddar, skyller, döljer, gömmer. De ser på mig med sina blanka järnbeslag, stirrar med stora kvisthål, blänger med snidade mönster. Jag har räknat att jag en vanlig dag går genom minst tjugo dörrar."

Det finns så mycket med Maresi att tycka om. Bara det att hon kallar klostrets bibliotek för Skattkammaren och tillbringar all ledig tid där. Hennes stora fascination för böcker och deras innehåll. Viljan att vilja lära sig och förstå. Det fanns ett stycke kring att läsa de allra äldsta skrifterna, de skrivna på ett främmande språk, som jag tyckte var så talande i sin enkelhet:

"Jag brukade ofta se på de riktigt gamla böckerna och rullarna och undra vad som står i dem. Jag avskyr att inte kunna läsa allt jag ser. Det är som om någon skulle ha en underbar hemlighet precis framför mitt ansikte, eller kanske en bit härlig kryddig köttpastej, men var gång jag sträcker fram handen rycks godbiten undan.

Det här att vilja läsa allt man ser, att vilja förstå trots att man inte förstår ett dugg av vad man har framför sig, det känner jag så väl igen. När jag är ute och reser, eller handskas med barnböcker på främmande språk på jobbet, vill jag bara kunna läsa och förstå, slippa undra över vad för hemligheter texterna döljer.

Större delen av boken håller ett lugnt tempo, vi får ta del av klosterlivet, hur kvinnorna reder sig själva ute på ön som är så avlägsen att de flesta bara tror att det är en myt. Noviserna, Maresi är 13 år gammal, går i skolan för att lära sig om livet, klostret skötsel om om den gudinnekult som tron tycks kretsa kring. Det är lugnt, men blir därmed aldrig tråkigt. Det ligger hela tiden en spänning i luften, något kommer ske.

Det är svårt att sätta fingret på exakt när denna bok utspelar sig, de har sin egen tideräkning, men jag skulle själv vilja kalla Maresi en historisk roman med fantasyinslag. Lite oväntat att jag skulle tycka så mycket om den kombinationen men det gör jag. Enligt förlaget riktar sig boken till 12-15-åringar men den passar minst lika bra för den vuxne läsaren.

Titel: Maresi: krönikor från röda klostret
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Schildts & Söderströms/Berghs (tack för rec-ex)
Utgiven: 2014-09
Sidor: 205

Betyg:

tisdag 2 december 2014

The Ultimate Book Tag

Jag har blivit taggad av både Gia på Bokfrossa och Frida på Fridas bokhylla att göra The Ultimate Book Tag och jag är ju inte den om är den so here I go. Tack tjejer för taggarna!

1. Do you get sick while reading in the car?
En svår fråga att svara på eftersom det alltid är jag numera som sitter bakom ratten - och där kan jag ju absolut inte läsa... annat än ljudböcker och det får alldeles utmärkt=) På bussen kan jag läsa utan problem dock men enbart om jag sitter i främre halvan av bussen (framför dragspelet) för annars blir det katastrof...

2. Which author’s writing style is completely unique to you and why?
Åh vad svårt. Jag vet inte hur unikt det är men Rainbow Rowell skriver otroligt tilltalande i mina ögon.

3. Harry Potter series or the Twilight Saga? Give 3 points to defend your answer.
Jag går emot strömmen och svarar Twilight här, även om det tar emot nått så fruktansvärt. Varför?
1. The Twilight Saga är serien som fick mig att börja läsa YA.
2. utan den serien hade jag nog inte börjat blogga...
3. ... eller ens jobbat som barn- och ungdomsbibliotekarie och det är ju det bästa jag vet!

Men Harry Potter - jag avgudar ju den serien!

4. Do you carry a book bag? If so, what is in it (besides books…)?
Alltid, går typ ingenstans utan min rygga med minst en (oftast fler) böcker i. Att jobba på ett bibliotek är livsfarligt för mina axlar! Böcker, matlåda (när böckerna inte tar överhanden), en zippåse med tepåsar, frukt, tuggummi, medicin och massa småpryttlar upptar utrymmet.

5. Do you smell your books?
Yep. Älskar doften av nya böcker! =) Jag tycker det är charmigt med gamla böcker men tyvärr får jag nysattacker om jag sniffar för nära, haha.

6. Books with or without little illustrations?
Visst kan det vara mysigt med små illustrationer här och där men såvida det inte är en bilderbok så bukar jag inte se dem, jag är så inne i läsandet.

7. What book did you love while reading but discovered later it wasn’t quality writing?
Det finns så otroligt mycket att välja på! Twilight passar nog tyvärr in även här.

8. Do you have any funny stories involving books from your childhood? Please share!
Det står tyvärr helt still i mitt huvud, lovar att återkomma om något dyker upp.

9. What is the thinnest book on your shelf?
Nu har jag ju en hel sektion med bilderböcker men om jag bortser från dem är det nog The little prince av Antoine de Saint-Exupéry.

10. What is the thickest book on your shelf?Baserat på de böcker som står i min hylla idag så är det Nyckeln av Strandberg och Bergmark Elfgren. Den är väl på drygt 850 sidor.

11. Do you write as well as read? Do you see yourself in the future as being an author?Nej. Jag har alltid tyckt om att skriva, men har aldrig haft några drömmar om att bli författare. Jag tycker allt för mycket om att lägga min tid på att läsa om vad andra har hittat på. =)

12. When did you get into reading?
När har jag inte älskat att läsa. Jag har älskat att försvinna in i böckernas värld och har plöjt böcker sen jag var 5 så... då nån gång kanske?

13. What is your favorite classic book?
Vilhelm Mobergs Utvandrarna ligger mig mycket varmt om hjärtat.

14. In school was your best subject Language Arts/English?
Ja, både svenska och engelska var stora favoriter

15. If you were given a book as a present that you had read before and hated… what would you do?
En samvetsfråga. Jag vet faktiskt inte om jag varit utsatt för detta, tyvärr är det väldigt få personer som vågar ge mig böcker över huvud taget. Inte ens min sambo gör det... Jag skulle nog hålla tyst, men kanske lite försiktigt smyga bort boken?

16. What is a lesser known series that you know of that is similar to Harry Potter or the Hunger Games?
Herregud, frågorna blir ju bara svårare och svårare. Böckerna är ju rätt banbrytande bägge två. Jag skäms över att det just nu står still i huvudet, detta är ju frågor jag svarar på nästan dagligen på jobbet!

17. What is a bad habit you always do (besides rambling) while blogging?Jag är oftast lite för ofokuserad och har flera flikar uppe samtidigt vilket gör att allt tar mycket längre tid. Dessutom fastnar jag oftast i boken jag ska skriva om och läser om stycken i den. Något jag känner igen från när jag skulle städa som liten och alltid fastnade i böckerna jag skulle plocka undan i stället...

18. What is your favorite word? 
kärlek

19. Are you a nerd, dork, or dweeb? Or all of the above?En boknörd är jag alla gånger, och en stolt sådan dessutom!

20. Vampires or Fairies? Why?
Vampyrer. Fast gärna vampyrer med lite klass, inte blodsugande monster utan någon som helst karaktör, tack.

21. Shapeshifters or Angels? Why?
Shapeshifters. Har nog inte läst någon riktigt bra bok om änglar än.

22. Spirits or Werewolves? Why?Varulvar. De är mycket coolare!

23. Zombies or vampires?
Vampyrer känns lite enklare att förhandla om mitt liv med, så väljer nog det.

24. Love triangle or forbidden love?
Alltså, jag är lite less på både och men hellre förbjuden kärlek än personer som aldrig kan bestämma sig utan bara velar. En kärlekstriangel kan verkligen förstöra en hel serie!

25. Lastly: Full on romance books or action-packed with a few love scenes mixed in?
Alternativ två tror jag. Gärna action så länge lite kärlek får ta plats. Tänker typ Divergent här.

Puh, det tog tid att ta sig igenom alla frågor!

Jag taggar:
och

måndag 1 december 2014

Månadens läsning: November 2014

Böcker som lästes i november:
112. Hannah Kent - En mörderska bland oss 
113. Johanna Lindbäck - Kanske ihop 
114. Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg - 8 saker du aldrig skulle våga
115. Laini Taylor - Blod & stjärnstoft
116. E. Lockhart - We were liars
117. Shannon Hale - The Goose girl
118. Maria Turtschaninoff - Maresi: krönikor från Röda klostret

Antal böcker: 7
Barn och unga: 2
Unga vuxna: 4
Vuxen: 1
Fakta: 0

Antal sidor: 2073
Ljudböcker: 0
Böcker på svenska:  5
Böcker på engelska: 2
Recensionsexemplar: 2

Månadens bästa: We were liers berörde mig djupt och sitter kvar i minnet långt efter läsningen.
Månadens besvikelse: Ingen, november var en bra läsmånad.
Månadens överraskning: The Goose girl. Varför väntade jag så länge med att läsa den?

Kommentarer: November var kanske ingen kvantitativ månad men de böcker jag läste höll väldigt hög kvalitet. Ovanligt att jag recenserar alla böcker jag läser under en månad dessutom!

lördag 29 november 2014

Shannon Hale - The Goose Girl


Vissa böcker behöver god tid på sig för att mogna. The Goose girl är en av dem. Jag köpte bokboxen med böckerna i The Books of Bayern i samband med att jag startade bloggen eftersom de fanns med på den omtalade Listan - därefter har boxen blivit stående i hyllan. När jag så i fredags kväll var ensam hemma och på jakt efter nån skön mysläsning fastnade blicken på den här - och sedan var jag som uppslukad!

The Goose girl är en retelling på bröderna Grimms berättelse med samma namn. I kungariket Kildenree föds det en dag en prinsessa som får namnet Anidori-Kiladra Talianna Isilee, kort Ani. Hon föds med slutna ögon och ett ord på sin tunga. Ett ord på ett främmande språk som hon ännu inte bemästrar. Hon växer upp och hennes moster lär henne att prata med svanar och andra fåglar. När sedan ett föl föds med ett ord på sin tunga, Falada, lär sig Ani även hans språk. Men att sticka ut och kunna prata med djur är ingen attraktiv egenskap hos en blivande drottning, så Anis mor bestämmer sig för att gifta bort Ani till kronprinsen i grannlandet Bayern. 

Problemet är att Anis "waiting maid" Selia är trött på att vänta. Under den långa vägen till Bayern begår Anis medföljande vakter myteri och Ani tvingas fly för sitt liv. Selia är helt enkelt ute efter att stjäla hennes identitet. För att överleva tvingas nu Ani ta jobb som gåsaflicka ihop om att kunna komma in i kungahuset och övertyga kungen om sin rätta identitet.

The Goose girl är verkligen ett urexempel på en klassisk saga. Fagra prinsessor, vakter och spännande äventyr. Shannon Hale gör det riktigt, riktigt bra. Jag har inte läst bröderna Grimms THe goose girl, eller Gåsflickan som den uppenbarligen heter på svenska, men jag är riktigt sugen på att försöka leta rätt på den. Det är spännande helt igenom och även om man redan inledningsvis anar hur det ska sluta förtar det inte spänningen. 

Ani är en härlig huvudkaraktär som verkligen genomgår en förändring genom boken. Från en osäker och bortskämd prinsessa till en stark och modig kvinna. Hon tar verkligen tillvara på sin tid i flykt och utvecklas på ett fint sätt. Jag gillar det här med att hon kan prata med fåglar, det är ett kul inslag i boken. 

Även om jag köpte hem boxen efter att ha hittat den på Listan och jag därmed måste ha tyckt att det lät som bra böcker hade jag inte höga förhoppningar på boken. Jag älskar att ha fel! Det här är underbar läsning, tiden bara rusade iväg och jag glömde bort allt, inklusive att jag skulle upp tidigt dagen efter för att jobba... Att The Goose girl hamnat på Listan förvånar mig inte det minsta. Hög kvalitet och underhållande läsning - ge den ett försök, det är boken värd!

The Goose girl återfinns på plats 80 på Listan.
Titel: The Goose girl
Författare: Shannon Hale
Serie: The Books of Bayern #1
Förlag: Bloomsbury
Utgiven: 2005-05
Sidor: 383
Adlibris | Bokus

Betyg: 

onsdag 26 november 2014

E. Lockhart - We were liars


WOW! Den här boken fick mig att tappa hakan av chock. Vad var det som hände egentligen? Det här är läsning som får en att vilja börja om från början så fort sista sidan är läst för att kanske se tecknen på det som komma skulle. Tänk wow-känslan till Melina Marchetta's Jellicoe Road men tänk bort de första hundra långtråkiga sidorna. Ungefär där hittar man We were liars.

Hur katten ska jag kunna recensera We were liars utan att avslöja någon viktig detalj i handlingen? Det går ju inte! Det här är en sådan bok man mår bäst av att inte ha läst någonting om alls innan man börjar läsa. Att gå ovetandes in i Cadence Sinclair Eastmans värld. Att själv få bege sig på färden mot Sinclair-familjens privata ö Beechwood Island och möta Harris och Tipper Sinclair och deras tre döttrar Carrie, Bess och Penny. De två första Cadence mostrar, den sistnämnda hennes mor. Att själv stifta bekantskap med "the Liars" och "the littles". Att själv ta reda på vad som hände summer fifteen och summer seventeen.

Det här är så sjukt genialt skrivet. Texten är rapp, språket fantastiskt och poetiskt. Det väcker känslor, irriterar, chockar ständigt och förvånar. Jag tror jag förstår men så PANG så är allt förändrat igen.

We were liars är en bok man behöver prata om, bokcirkla, diskutera. Det går vrida och vända på berättelsen hur mycket som helst. Jag uppmanade mina kära bokcirkelvänner i RoLiT att genast läsa och hoppas på en sammankomst inom kort för jag måste få prata om den här boken!

Det har oh:ats och ah:ats om den här boken hela sommaren och hösten och jag kan bara gratulera nystartade Lavender Lit till ett helt fantastiskt första val av bok. Kanske är det allt du behöver veta heter boken på svenska. Läs originalet, läs översättningen, LÄS!

Titel: We were liars
Författare: E. Lockhart
Förlag: Hot Key Books
Utgiven: 2014-05
Sidor: 225
Adlibris | Bokus
På svenska: Adlibris | Bokus

Betyg: