Sidor

fredag 30 maj 2014

Bokbloggsjerka 30 maj-2 juni - hundrasidorsböcker


Vad underbart det är med långhelger så man har tid att andas ut ibland. Jag tillbringar helgen ute i skärgården i sambons föräldrahem och hoppas på många sköna lässtunder. Håller också tummarna för att allt det gråa gråa gråa ska försvinna och vi får lite sol och värme också. 

Annika vill den här veckan ha tips på korta böcker, såna som går läsa på någon timme, som ligger runt 100 sidor. En slags motvikt till alla tjockisar hon brukar läsa. 

Jag läser ju hur många tunnisar som helst, så ser verkligheten ut för en barn- och ungdomsbibliotekarie och I love it! Men jag tvivlar på att det är härliga Hcf- böcker Annikar ute efter (men läs En mördarkatts dagbok, en underbar bok som bjuder på många skratt!)

Det är svårt att komma på kortisar på så få sidor som under 100, så jag lägger på 50 till och nämner två fina böcker, bägge av Kim Thúy. Man och Ru är två måsten som måste upplevas. Så har ni inte upplevt dem så är det dagens heta tips!

Nu ska jag krypa under en filt och bläddra i nya numret av Fyrahundrafemtio som jag hittade i brevlådan i morse. Ska bli trevligt att bekanta mig med ännu en litteraturtidsskrift!

torsdag 29 maj 2014

Ray Bradbury - Fahrenheit 451

Titel: Fahrenheit 451
Författare: Ray Bradbury
Förlag: Norstedts
Utgiven: 1958 (mitt ex 1997)
Sidor: 210
Ska försöka beta av den stora högen med utlästa böcker som bara längtar efter att bli recenserade. Överst hittar jag Fahrenheit 451, denna storslagna klassiker av Ray Bradbury. Boken var månadens val i RoLiT i april så den har fått vila ett bra tag nu.

Fahrenheit 451 hade letat sig in på Listan så mina förväntningar var höga när jag först öppnade den. De föll ganska fort platt som en pannkaka. För ärligt talat, det här är inte särskilt bra. 

Vi möter här brandmannen Guy Montag vars jobb går ut på att rycka ut och tända på hus. Ja, ni läste rätt. I denna dystopi släcker inte brandmännen några bränder - husen har nämligen blivit brandsäkra. Istället rycker de ut med sina fotogenfyllda bilar och tänder på de hus där det ryktas finnas böcker. Böcker är nämligen, hemska tanke, förbjudna. Innehav betyder samma sak som att få huset nerbränt. Att själv forslas bort för att man gjort något olagligt. 
Guy njuter av att se lågorna flamma upp. Men så händer något, en serie av händelser, som får Guy att tänka om. Kan det vara mötet med den unga grannen Clarisse, den gamla kvinnan som vägrar lämna sitt hem och sina böcker och som brinner inne eller kanske böckernas säregna lockelser? Guy börjar i alla fall stjäla med sig böcker hem vilket förändrar hela hans världsbild.

Fahrenheit 451 innehåller alla de ingredienser som skulle kunnat resultera i ett mästerverk men tyvärr faller det ganska platt. Det är lite för omständigt, lite för plottrigt. Det är dessutom en bok som fungerar mycket bättre i uppläst format då man behöver höra vissa saker för att hänga med. Jag lyssnade på delar av boken som brittisk ljudbok och där hängde jag bättre med. Låter det märkligt? Det är en märklig bok!

Förklaringen till varför böcker blev förbjudna, återberättad av Guys chef Beatty, är central i boken men den försvinner lätt i allt annat. Böckerna blev förbjudna eftersom ingen skulle få vara missnöjd med eller ogilla något. Allt skulle dessutom gå fortare och fortare att tillägna sig så långa romaner blev till kortare och kortare sammanfattningar tills bara ett par meningar återstod. Visst låter det helt ofattbart hemskt? Men ligger det samtidigt inte lite sanning i det eftersom dagens ungdomar påstår sig inte orka ta till sig långa romaner utan "det går läsa om dem på nätet".

Det finns som sagt många intressanta element i Bradburys bok men den är sam
tidigt väldigt händelsefattig. När det äntligen börjar hända något är det bara tiotalet sidor kvar och jag lämnas med mer frågor än vad jag hade när jag började läsa. Fahrenheit 451 var med andra ord ingen bok i min smak men jag är ändå glad att jag lyckades beta mig igenom den. Det känns som en bok som man ska ha läst.

Betyg:

Fahrenheit 451 återfinns på Listan där den har plats 8.






tisdag 27 maj 2014

Top ten tuesday - födelsedagsböcker till mig själv

Det är tisdag igen och inte vilken tisdag som helst utan min födelsedag! 29 år ung fyller jag idag. Vad passar då inte bättre än att veckans Top Ten Tuesday är en freebie. Därför ger jag här min Topp tio böcker jag vill ge mig själv i födelsedagspresent! 


1. S av J.J. Abrams & Doug Dorst
Den verkar vara hur cool som helst. Vill ha den helt av nörderi-skäl

2. Since you've been gone av Morgan Matson
Älskade hennes 4 dagar 4 nätter och jag ser så mycket fram emot hennes nya!

3. The Maze Runner av James Dashner 
Nu vill jag läsa serien!!!


4. Hemliga trädgården - en skattjakt i målarboken av Johanna Basford.
Ser så mysig ut och att sitta och måla är aldrig fel!

5. City of heavenly fire av Cassandra Clare
En efterlängtad avslutning på en serie som gått än upp, än ner i kvalitet. Har väntat länge på den här!

6. Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de la Barre de Nanteuil
Ja, jag har läst den men jag vill ju äga mitt eget exemplar av detta guldkorn


7.  More than this av Patrick Ness
För att den verkar riktigt bra - och för att omslaget är så snyggt :)

8. Shift av Hugh Howey
Nej, jag har fortfarande inte läst Wool men eftersom jag har del 1 och del 3 hemma vill jag ha serien komplett.

9. Anya's ghost av Vera Brosgol
Blev tipsad om denna när jag skrev om Friends with boys och har varig sugen sedan dess.

10. Läsplatta - Kindle?
Hade bestämt mig för att jag inte behövde någon när jag i helgen fick testa min kompis Kindle och jag blev ju lite kär... Så lätt och smidig och vilken skillnad att läsa på den gentemot min iPad! Hm... dags att tänka en runda till tror jag.

måndag 26 maj 2014

Truman Capote - Frukost på Tiffany's

Titel: Frukost på Tiffany's
Författare: Truman Capote
Förlag:
Uppläsare: Mathias Henrikson
Utgiven: 2007
Tid: 4 CD, ca 4 h, 30 min.
Pocket: Adlibris | Bokus

I påskas blev jag med bil och det var perfekt timing för den senaste veckan har jag behövt avverka många mils körning. Vad passar väl då bättre än att lyssna på lite böcker. 

Frukost på Tiffany's av Truman Capote känns som en klassiker man borde ha läst och nu kan även jag pricka av den från "måste-läsningen". Här berättar författarjaget hur han lärde känna miss Holliday Golightly och hur deras bekantskap utspelade sig. 

Miss Holliday, Holly, mystifieras en hel del. Vem är hon? Hur hamnade hon i sin våning i New York? Var kommer hon ifrån? Vad är det hon egentligen tjänar pengar på? Författaren lägger tidigt märke till Holly när han flyttar in i sitt lilla skrymsle våningen över men hon använder sig bara av honom för att jag ska trycka på knappen i sin lägenhet och släppa in henne i huset när hon för tusende gången glömt nyckeln. Så en natt knackar Holly på fönstret, hon kommer upp via brandstegen och bokens båda huvudkaraktärerna börjar så sakteliga lära känna varandra. 

Frukost på Tiffany's är en spännande skildring av en svunnen värld. Den utspelar sig under ett enda år, mellan 1943 och 1944 och beskrivet verkligen en helt annan tid. Holly kommer från ingenstans men kommer att bli en del av New York-societeten. Hon älskar att överraska sin omgivning men sina uttalande och omsvärmad av många män. Hon är dock väldigt svårfångad.

Jag kan gissa att många lösare när den kom trodde att Holly försörjde sig som prostituerad, något som Capote själv tydligt förnekade i intervjuer - det var absolut inte så han tänkte. Boken speglar verkligen tidens ideal. Männen skulle jobba och tjäna pengar, kvinnor vara vackra. Om de mot förmodan skulle jobba var det som modeller eller något annat "icke-jobb". Eftersom kriget fortfarande pågick var många av Hollys manliga vänner högst uppsatta soldater iväg i krig. 

Att boken har några år på nacken märks också i språket. På många ställen pratat de om negrer, bland annat skrämdes de under en ridtur av "ett gäng vilda negerpojkar". Jag hajade till varenda gång jag hörde uppläsaren nämna det, för i vår tid har orden blivit så förbjudna att använda att till och med höra dem på en ljudbok känns förbjudet.

Jag blev inte överväldigad av vare sig Frukost på Tiffany's eller efterföljande tre kortnoveller men jag fick ändå trevligt sällskap i bilen några timmar och det känner jsg mig nöjd med.

Betyg: 

lördag 24 maj 2014

Bokbloggsjerka 23-26 maj - bokliga besvikelser


Helg ljuva helg och ljuva värme som anlänt! Fast... är faktiskt på väg till jobbet just nu. Det är sista dagen på förtidsröstningen och då det förväntas komma mycket folk behöver ordinarie personal lite extra hjälp. Men kl. 12 lämnat jag över rodret och far vidare mot en helg hos min barndomsbästis som jag tyvärr träffar allt för sällan. Kommer därför bli helg utan böcker men så värt det! 

Över till bokbloggsjerka. Annika undrar den här veckan följande:
Har du läst en bok som slutade på ett sådant sätt att du blev rejält besviken? 

Oh ja! När man snittar över 100 böcker om året är det självklart att man blir besviken ibland. Ibland mer, ibland mindre. En av de största besvikelserna förra året var Requim, avslutningen på Lauren Olivers Delirium-trilogi. Serien i övrigt är riktigt bra med avslutningen gjorde mig så ledsen, det kändes som Oliver valde den enkla vägen ut ich det kändes hafsigt. Sänkte helt klart helhetsintrycket av den serien rejält!

En annan bok vars slut gjorde mig jättebesviken var faktiskt Sagan om konungens återkomst. Kunde den inte slutat ett par kapitel tidigare?! Det blev för fånigt för mig, och ledde till att det tog flera år innan jag ens ville se sista filmen... 

Hur är det med er? Vad är era besvikelser?

torsdag 22 maj 2014

Sommarenkät

Igår hade vi sommaravslutningsaktivitet på jobbet - finfin lunch med tillhörande tårt- och kakbuffé. Ställets ägare ligger bakom bakböckerna Tillfällen att njuta en liten smula och Tårtor och bakelser: från En Liten Smula så ni kan ju gissa standarden.


Dagen fortsatte med säsongsinvigning av hängmattan på uteplatsen. Sommarkänslorna når hela vägen upp över öronen med andra ord. Så då passar det väl med den sommarenkät som jag hittade på Bokhora.

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinnas läsas i sommar? 
Hugh Howey - Wool (tanken var innan boken kom på svenska, nu får det bli innan hösten)
James Dashner - The Maze Runner-serien. (Kommer på bio i höst och vill verkligen läsa serien snarast!)
Per Anders Fogelström - Barn av sin stad
Sarah Dessen - Allt och lite till
Samanta Shannon - Drömgångare (Har sparat tills jag har ork att hänga med i handlingen)

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Torgny Lindgren - Minnen. Har inte minsta sug att läsa den men det blev valet hos våra cirkeldeltagare på jobbet så bara att bita ihop och läsa. Gärna snart eftersom nästa bokcirkel-träff är på måndag. Lärdom - välja bok som även cirkelledare vill läsa... 

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
I hängmattan på vår baksida. Förhoppningen är även utbyggnad av vår lilla minialtan så det finns mer plats där.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
I hängmattan (de få soltimmar som finns vill säga) och överallt där jag kan hitta ett mer eller mindre bekvämt ställe att slå mig ner på.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Har höga förhoppningar på Wool och Barn av sin stad. Men tror jag kommer överraskas som vanligt. Och hur mycket roligare är inte det?

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Håller med Johanna Ö att tvång inte är min grej men alla borde verkligen läsa eller läsa om Mina drömmars stad. Gärna med möjlighet att strosa runt på Söder någon gång under sommaren. Det var så häftig upplevelse!

7. Strand eller hängmatta?
Nu älskar ju jag stranden men min hängmatta är allt bra skön!


8. Deckare eller roman?
Romaner.

9. Favoritgenre?
YA-dystopier
En självklar plats att tillbringa hemmatiden på i sommar!

onsdag 21 maj 2014

Tahereh Mafi - Sätt mig i brand!

Titel: Sätt mig i brand!
Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2014-05
Sidor: 364

Spoilervarning! Detta är tredje och sista delen i en serie, avslöjanden från tidigare delar kan förekomma.

Visste ni att det är I Read YA-week just den här veckan? Tänk vad de hittar på. Vad passar då inte bättre än att skriva om den så efterlängtade Sätt mig i brand! som passar klockrent in i den genren.

Jag blev så glad när den äntligen kom till bibblan att den följde med hem på en gång och jag fullständigt kastade mig över den. Framåt ett på natten var boken utläst efter ett antal "ska bara läsa ett kapitel till". 

Tahereh Mafi avslutar serien med bravur. Precis som i de flesta andra dystopiska trilogier väntar en storslagen slutstrid. Men vägen dit är lång för Juliette. Efter att ha överlevt en pistolkula i bröstkorgen vaknar hon upp och vet varken om rebellerna vann eller besegrades eller om Adam lever. Warner har smugglat in henne till sitt rum och liknar inte alls den hårda hatiska man han en gång gav bilden av att vara. Juliette har svårt att hålla sina känslor i styr, framför allt eftersom Warner själv är öppen med sina varma känslor. Och han vill strida vid hennes sida i kriget mot hans far och Återetablissemanget! 

Som jag gillar Tahereh Mafis språk. Det poetiska. Blandningen av kortkorta meningar och fragment med "normala" meningar. Det uttrycksfulla. Det tilltalar mig, får Juliettes berättelse att lyfta från pappret. 

Jag tycker också mycket om hur Juliette har vuxit genom bokserien, hur hon sakta hittar ur sitt skal - lär sig stå på egna ben. Lita på andra människor. Jag faller för Warner som blivit så missförstådd. Irriterar mig på Adam som kanske inte alls är den man först trodde, han kanske inte är så god jag trodde. 

Sätt mig i brand! håller hela vägen och lämnar mig inte besviken. Det känns lite sorgligt att lämna Taherehs värld bakom mig men jag gläds åt att jag har de båda mellannovellerna Bryta sönder och Falla sönder kvar att läsa. Passade på att ladda ner dem när nu B. Wahlströms delar dem gratis på Facebook. Ser framemot att få lära känna Warner (Falla sönder) och Adam (Bryta sönder) lite närmre. 

Hoppas på mer böcker från Tahereh Mafi snart. Tills dess får jag väl nöja mig med att följa henne på Twitter. Hon skriver underfundigt och hon och maken (tillika YA-författaren Ransom Riggs) är så söta tillsammans där. Det får bli dagens tips!

En liten fundering - den översatta titeln. Först kom Rör mig inte och Rädda mig inte, nu Sätt mig i brand! Jag tycker inte det passar in, även om jag verkligen kan koppla titeln till bokens handling. Men det är såklart föga av vikt, bara en liten detalj. 

Betyg:
Handling: 5/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 5/5
Berättarteknik: 5/5

tisdag 20 maj 2014

Ruta Sepetys - Färgen på drömmar

Titel: Färgen på drömmar
Författare: Ruta Sepetys
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2014-05
Sidor: 349
Adlibris | Bokus

Ruta Sepetys svepte undan fötterna på mig när jag för några år sedan läste Strimmor av hopp som handlar om en ung litauisk tjej som tillsammans med sin familj blir bortförd till ett kallt, ogästvänligt fångläger i Sibirien. Hon ger där en unik och hjärtskärande inblick i en okänd del av världshistorien - om vad som drabbade tusentals Baltiska familjer på 40-talet under Stalins regim. Nu har en ny efterlängtad roman av Sepetys blivit översatt till svenska.

I Färgen på drömmar har vi förflyttat oss till 50-talets New Orleans där bordellmammorna tjänar storkovan i de franska kvarteren. Där lever sjuttonåriga Josie och drömmer sig bort. Hon bor i en liten lägenhet ovanpå en bokhandel där hon mot husrum arbetar som bokhandelsbiträde. Det har hon gjort sedan hon var tolv och inte längre klarade av att bo tillsammans med sin prostituerade, själviska mor. Modern träffar hon nu på det bordell dit Josie promenerar på morgnarna för att städa upp efter nattens aktiviteter. Bordellets ägare Willie har tagit Josie under sina vingar och gör sitt bästa för att skydda henne från franska kvarterens alla faror. Att det sen innebär en liten pistol fastspänd på ena benet under kjolen och lärdomen om hur man använder den och betydligt kraftigare saker må vara hänt.

Det kan inte ha varit enkelt att vara en horas dotter i 50-talets New Orleans. Josie har hela sin uppväxt fått möta jämngamla och vuxnas fördomar och hört deras viskningar bakom hennes rygg. Genom litteraturen drömmer hon sig bort och hoppas på att en dag ha råd att lämna staden för att studera på ett college långt därifrån. Drömmar som dock kan vara svåra att falla in när man har en mamma som gör allt för att dra en ner i smutsen, en mamma som har skumma affärer för sig med gangstrar och maffian, som dessutom blir inblandad i ett mystiskt dödsfall...

Precis som i Strimmor av hopp ger Ruta Sepetys här liv till en brokig och fascinerande skara människor; Den levnadsstarka Josie som besitter en inre kraft, längtan bort från staden ger henne en enorm drivkraft. Hennes otroligt själviska, egoistiska mamma som ger mig rysningar i hela kroppen, fast inte lika många som den gangster till karl hon håller ihop med. Bordellmamman Willie som är en färgstark karaktär som ger liv till boken. Chauffören Cokie som med sin värme och kärlek betyder så mycket för Josie. I bokhandeln finns ägarens son Patrick, han som Josie har skapat ett eget språk med för att kunna slå vad om vilken slags litteratur kunderna är på jakt efter. Jag får inte heller glömma att nämna blomsterförsäljaren Jesse som trots sin ständiga rad av beundrarinnor alltid har tid att kasta några ord med Josie. Eller alla de prostituerade kvinnorna på bordellet som har blivit som ett gäng mostrar för henne.

Ja, karaktärslistan kan göras lång, för de känns alla som en familj till mig,alla de små egenheter de blivit tillskrivna ger dem liv och låter dem hoppa ur min uppslagna bok. Det om något kännetecknar väl en bra bok?

Jag imponeras av Sepetys detaljrika skildringar från New Orleans. Det märks att hon är påläst och har gjort en grundlig research. Även om det är fiktion har jag fått insikt i hur det kan ha varit att leva i de franska kvarteren. Att inte mer har skrivit om att växa upp där? Det kan inte vara ovanligt att de prostituerade fick barn, med tanke på deras yrke. Vart tog alla barnen vägen? Blev de automatiskt indragna i samma bransch?

Jag berörs av Josies öde och blir imponerad av hennes vilja att göra något åt sin situation. Hon har inte valt den enkla vägen och gått i sin mors fotspår. Jag älskar också att hon jobbar i en bokhandel och pratar om och refererar till  böcker. Det slår an på en särskild plats i mitt hjärta. 

Färgarna på drömmar är en fin och hoppingivande bok om en mörk tid i New Orleans' historia. Nu håller jag tummarna för att det inte dröjer allt för länge innan det kommer en ny bok från Ruta Sepetys för fortsätter det såhär kommer hon bli en av de stora!

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 5/5
Språk: 4/5
Berättarteknik: 4/5

måndag 19 maj 2014

Anna Lönnqvist - Tills kärleken skiljer oss

Titel: Tills kärleken skiljer oss
Författare: Anna Lönnqvist
Förlag: Ordberoende förlag (tack för boken)
Utgiven: 2014-04
Sidor: 415

Det kom ett mail från Feelgoodbibliotekarien Anette. En förfrågan om jag ville vara med och bokcirkla om en bok som heter Tills kärleken skiljer oss. Eftersom jag läst hennes positiva inlägg om boken på Instagram och Twitter svarade jag såklart glatt ja och snart låg ett ex av boken i min brevlåda. Eftersom datorn kraschade med buller och bång igår kunde jag dock inte hänga med på Google hangout-träffen men tycka till kan jag göra ändå. 

I Tills kärleken skiljer oss möter vi karriärkvinnan Susanna som i bokens inledning precis är på väg tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig med sitt andra barn. Trots att hon älskar sina barn längtar hon tillbaka till sin arbetsplats och att få umgås med vuxna människor igen. Det känns också skönt att maken Philip ska vara pappaledig ett tag, så hon slipper dra hela lasset hemma själv. Fast, när hon kommer hem efter första långa arbetsdagen råder totalt kaos i hemmet och ingen mat står klar på bordet. Philip skyller bara på att han inte hunnit och det borde väl hon förstå?

På jobbet har Susanna fått en ny medarbetare, den nyutexaminerade David, en charmig, snygg kille - 16 år yngre än hon själv. David är dessutom, visar det sig, Philips okände brorson, något han råkat glömma nämna för Susanna. Han envisas nu med att bjuda hem David på middag, något som Susanna mycket tveksamt accepterar eftersom hon inte vill blanda ihop jobb med det privata. Dessutom känner hon en farlig attraktion till den yngre David...

Tills kärleken skiljer oss är verkligen en bok med många bottnar. Vi har Susanna som dels är en stark, arbetande kvinna med mycket ansvar, dels följer makens minska vink och som inte vågar stå upp för sig. Maken Philip som jag skulle vilja smocka till. Jag blir så förbannad på honom. Vilken jubelidiot och mansgris utan dess like! Han tycks leva i ett annat årtionde där kvinnan ska stå för allt hemarbete och mannen kan göra vad han vill. Samtidigt är Susanna väldigt feg som inte vågar protestera på allvar utan ger med sig. Redan inledningsvis förstår läsaren dessutom att Philip reser mycket i tjänsten och kan vara borta flera dagar i sträck utan att höra av sig. Då har de ändå två små barn tillsammans som kanske längtar efter sin frånvarande pappa.

Jag gillar den attraktion och även vänskap som uppstår mellan Susanna och David. Jag tycker dock det blir lite för många trådar. Inte nog med att Susanna är Davids närmsta chef, det ska även fokuseras på att hon är gift med hans farbror och på åldersskillnaden. Jag tycker nämligen det är lite förlegat med att åldersskillnad ska vara så förfärligt. Tänk om alla manliga karaktärer skulle fokusera på att de dejtar väldigt mycket yngre kvinnor. Det händer ytterst sällan. I slutändan är trots allt ålder bara en siffra.

Boken har trots min något kritiska röst ovan sina poänger. Anna Lönnqvist har ett härligt flytande språk och ett bra upplägg. Jag plöjde igenom boken på ett par kvällar och trots att det kanske är lite för förutsägbart så tycker jag om det. Tills kärleken skiljer oss är ingen högintellektuell bok med stort djup men ändå en trevlig relationsroman för sköna dagar i hängmattan.

Betyg:
Handling: 3/5
Karaktärer: 2/5
Språk: 3/5
Berättarteknik: 4/5
#tillskärlekenskiljeross

fredag 16 maj 2014

Bokbloggsjerka 16-19 maj - köpa redan lästa böcker

Godmorgon fredag! En trött morgon eftersom jag låg vaken alldeles för länge och läste efterlängtade Sätt mig i brand av Tahereh Mafi. Så spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig den. 

Idag är det Stockholm och en heldagsutbildning som gäller och vad passar inte bättre under bussresan än att svara på veckans jerka?

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa ett fysisk bok av en e-bok du har gillat?
För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?

Även om jag läser e-böcker väljer jag att svara på bägge frågorna för annars blir svaret väldigt kort. För nej, någon e-bok har aldrig blivit omvandlad till fysiskt exemplar i mitt hem. Har helt enkelt inte läst någon superfavorit i digitalt format. 

Lånade böcker däremot! Jag har inte råd att själv köpa alla de böcker jag vill läsa (vem har väl det?) så eftersom jag har första tjing på biblo-böcker lånar jag såklart även med mig högar av böcker hem. Ibland finns det riktiga guldkorn i de där högarna, böcker som bara måste få bo i mina hyllor permanent, som måste ägas!

Rainbow Rowells böcker är exempel på det: Fangirl och Eleonor & Park har hittat vägen hem på så sätt. Så även The fault in our stars, Låt vargarna komma och underbara bilderboken Björnens sång. Bland annat vill säga, listan kan göras mycket längre.

Varför köpa böcker jag redan läst? Jo, pärlor som kan läsas om och om igen, som måste bevaras för eftervärlden - de behöver garanteras ett tryggt liv helt enkelt! :)

onsdag 14 maj 2014

Senaste...

... boken du läste ut: Tusen och en natt av Annabel Pitcher

... boken du påbörjade: Ska precis börja läsa Två städer av Eva Susso

... bokbeställningen:var väldigt länge sedan nu. Måste ha varit Taco Mexican Style och Ingrid träffar djuren. Hoppas på att kunna göra en födelsedagsbeställning snart :)

... bibliotekslånet: måste ha varit The coldest girl in Coldtown av Holly Black som följde med hem igår. 

... serien du blev nyfiken på: Mats Wahls nya ungdomsserie Blodregn vars första del Ryttarna kommer nu i maj låter spännande. 

... filmen du såg: Förr eller senare exploderar jag. Åhhhh! Vill se igen!!!

... filmen du blev nyfiken på: en gammal film faktiskt - efter haft köravslutning idag och avslutat med Gabriellas sång vill jag se filmen på nytt (och ska sätta på den nu!)

... boken du dreglade efter: Boken om Mademoiselle Oiseau. Den är ju bara så underbar!

tisdag 13 maj 2014

Tio böcker jag nästan gav upp

Idag var det återigen nära att jag hoppade Top Ten Tuesday men så började några titlar poppa upp i huvudet för en stund sedan så jag beslöt mig för att skriva ihop ett litet inlägg. Skönt som nedvarvning efter en lång och intensiv arbetsdag. Jag håller på att förbereda sex olika bokprat jag ska hålla de närmsta veckorna för vitt skilda åldrar så det är en del att förbereda. Mitt skrivbord består bokstavligen av bokhögar så det är ju som i himlen, om än en stressig himmel :)

Men åter till veckans lista. Jag har ytterst svårt att läsa vidare i böcker som jag inte finner läsvärda. Det har jag säkert nämnt här förut. Men vissa böcker förtjänar ändå att man hänger kvar i dem. Här är några som jag bet fast i trots att det tog emot:

Top Ten Books I Almost Put Down But Didn't


Jellicoe Road av Melina Marchetta
Sällan har jag slitit så hårt med att komma igenom en bok som jag gjorde med Jellicoe road. Jag ville verkligen förstå dess storhet men det tog många sidor innan jag åtminstone fann lite njutning och slutet var riktigt bra. En bok jag borde läsa om nu, tror jag skulle uppskatta den mer vid omläsning!

Alienated av Melissa Landers
Jag hade verkligen sett jättemycket fram emot att läsa Alienated och blev rent besviken när jag fick hem och började läsa den. Den tog sig lite så jag tog mig igenom men någon höjdare blev boken aldrig tyvärr.

The Predicteds av Christine Seifert
Eftersom jag recenserade den här tidigare idag behöver den kanske inte någon längre förklaring. Boken var helt enkelt tråkig med platta karaktärer och jag kom inte in i den.

Magikerna av Lev Grossman
Med lysande förhandsomdömen och beskrivningen "en mix av Harry Potter och Narnia för vuxna" hade jag verkligen höga förhoppningar till Magikerna. Men herregud vilken dålig bok! Jag tog mig igenom den men inte mycket mer. Fortsättningen kan glömma att bli läst av mig!

Den väntade av Kathleen McGowan
Denna fina roman som handlar om Maria Magdalenas ättelinje var svår att komma in i men annars en trevlig läsning som jag ändå är glad för att jag läste ut.

Vägen till Jerusalem av Jan Guillou 
Jag var länge väldigt skeptiskt, gick och bläddrade, läst första kapitlet, läste något kapitel till men kom aldrig in i den så det var nära att den blev lagd till handlingarna direkt. Men så blev jag sjuk och blev liggande hemma hos Micke ett par dagar innan vi flyttade ihop och Vägen till Jerusalem med tillhörande efterföljare var de mest lockande böckerna jag kunde hitta i hans bokhylla (han är annars mest intresserad av historiska böcker vilket väl inte direkt är min genre) så då plöjde jag genom serien. Bra att bli sjuk ibland...

Bubblare (d.v.s. bok jag påbörjat men ännu inte tagit mig igenom, men som jag fortfarande har höga förhoppningar om)

Den hemliga historien av Donna Tartt
Det känns som en måstebok att ha läst då det refereras till den i åtskilliga andra litterära verk men än har jag inte lyckats komma in i den.

Christine Seifert - The Predicteds

Titel: The Predicteds
Författare: Christine Seifert
Förlag: Sourcebooks Fire
Utgiven: 2011-09
Sidor: 340
Adlibris | Bokus

Om ett psykologiskt test skulle visa att din bästa vän förutspås att bli en mördare, hur skulle du agera då? Eller att din tonårsdotter kommer få alkoholproblem och/eller bli gravid? Skulle du se på dem annorlunda? I The Predicteds är det här sanning.

Daphne kommer ny till Quiet High. Redan första veckan får hon vara med om en skolskjutning där den beväpnade killen slutligen begår självmord i den skrubb där hon och en kille som heter Jesse gömt sig. Överallt talas det om PROFILE, ett test som talar om dina framtidsutsikter. Alla oroar dessutom sig för vilka som är "Predicted", det vill säga förutspådda att råka illa ut, bli kriminella eller dylikt.

Jesse verkar såklart vara en jättemysig kille och Daphne håller på att falla för honom men det är något han inte berättar, han är också predicted. När så en tjej blir attackerad bestämmer sig skolan att nu får det vara nog, nu offentliggör vi alla dem som är förutspådda att begå brott! Det utlöser en rad händelser som får mig som läsare att tänka till, både en och flera gånger.

The Predicteds var stundom riktigt tråkig. Det var flera gånger nära att jag lade ifrån mig boken. Jag hade förväntat mig mer av storyn då baksidetexten är riktigt lockande. Teasern på framsidan väckte också mitt intresse: "Thief... addict... delinquent... murderer... Your future is not your own"  Tyvärr var innehållet tamt och inte alls lika lockande. Samtidigt hade den sina poänger vilket räddade upp den från totalt bottenbetyg. Den tar upp en del viktiga frågor som är värda att diskutera. Vad baserar vi vår vänskap på? Vår syn på andra människor? Det är värt att fundera på. Skulle du "göra slut" med din bästa vän om hen var förutbestämd att begå ett grovt brott? Själv tror jag på att allt det vi gör i nuet påverkar framtiden så bokens scenarier blir lite för extrema för mig. Det är nog också där det faller för mig, att nästan alla bara accepterar att vissa elever i skolan är onda och förtjänar att särbehandla.

Nej, den här boken var inte alls något för mig. Dags att lägga den till handlingarna och hoppas på bättre lycka nästa gång!

Betyg:


söndag 11 maj 2014

Filmrecension: Förr eller senare exploderar jag

Ursäkta helgens tystnad men jag har varit i en liten bubbla. I fredags fick jag nämligen det glädjande beskedet att jag vunnit en tävling hos Boktjuven och därmed två biljetter till lördagens förhandsvisning av The fault in our stars! Ni skulle sett mitt hopperuntskuttande när jag läste vinnarmailet. Den 22 juni är ju ofantligt långt bort i tiden!

Arrangörer bakom förhandsvisningen var 20th Century Fox. 
Utöver utdelning av näsdukar (jag hade såklart redan stoppat kassen full) delades det även ut snygga filmaffischer. Min åkte genast bakom glas och ram och kommer pryda kontoret på jobbet, hur snyggt är det inte?!

Om filmen säger jag bara WOW! Det var en rödgråten och tagen Kattuggla som lämnade biografen. Missa inte mitt gästinlägg hos Boktjuven! Eftersom jag lånar ut mig och min recension annorstädes bjuder jag här på något nytt! Finaste biosällskapet tillika bästa sambon gör bloggdebut här på Kattugglan. Håll till godo:

"Jag tillhör en av de utvalda. Åtminstone i den meningen att jag fick förmånen tillsammans med kattugglan att se filmatiseringen av Förr eller senare exploderar jag igår, drygt en och en halv månad innan den har premiär här i Sverige. Det var verkligen en förmån för filmen var riktigt bra. En snyftare av rang och om jag inte hade ansträngt mig till det yttersta så skulle jag ha gråtit i slutet av filmen tillsammans med min flickvän och alla tonårstjejerna. Jag ska villigt erkänna att jag inte visste vad som väntade eftersom jag inte läst boken och kanske inte heller förstått hur mycket min flickvän tyckte om den. Jag visste bara hur upprymd hon var över att boken skulle filmatiserats och så hade jag sett en kort trailer.

Jag gissar att alla ni som läser den här bloggen känner till Förr eller senare exploderar jag eller The fault in our stars som den heter på engelska, men om någon nu inte vet så handlar berättelsen om Hazel Grace som är en svårt cancersjuk 17-årig tjej som räknar dagarna innan hennes liv tar slut. Hennes föräldrar försöker få henne att må så bra som möjligt trots att hon inte har så lång tid kvar att leva. Därför tvingar de henne att gå i en stödgrupp med andra sjuka och till en början så avskyr hon det men så än dag träffar hon August som själv haft cancer. Han har dock varit fri från sin sjukdom i över ett år och försöker nu göra det bästa och mesta av sitt liv. Tillsammans inleder de en trevande relation som kretsar kring boken Ett storslaget lidande och deras gemensamma sjukdomserfarenheter.

För alla er som inte har läst boken så vill jag inte avslöja mer men jag kan säga så mycket att det är en klassisk kärleksberättelse på ont och gott. Eftersom de båda har varit/är svårt sjuka och är så pass unga så blir det extra gripande men samtidigt så tycker jag mig känna igen historien även om en i annan kostym. Det drar ner helhetsintrycket av filmen men annars så tycker jag det var en riktigt bra film med bra skådespelare. 

Därför får filmen en stark fyra på en femgradig skala.Så missa den inte när den kommer upp på bio i sommar!

/Micke"

Kattugglan här igen. Håller så klart med Micke, filmen är riktigt, riktigt bra. Men hallå - mitt helhetsintryck dras inte alls ner utan betyget här på bloggen blir en solklar femma!

Betyg: 


fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9-12 maj - ljudböcker

jerka11Äntligen är det fredag, jag har verkligen sett fram emot helg efter en intensiv vecka. Jag hoppas på mycket lästid men sedan lär det bli eurovision-final plus att vi äntligen ska ta oss iväg till Ikea för att köpa till inredning till klädkammaren så jag efter över ett år med garderobskaos kan få ordning även där.

Nu är det några veckor sedan jag var med och jerkade men eftersom jag börjar hitta tillbaka till mitt bloggande igen tänkte jag hoppa på helgens jerka hos Annika

Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken du har "läst"?

Ljudböcker - antingen älskar eller hatar man det. Så känns det som i alla fall. Jag har låntagare som aldrig läst en hel bok men som däremot plöjer ljudböcker på löpande band. En fantastisk uppfinning för dem som älskar böcker men som faktiskt inte kan läsa en pappersbok. Som kanske inte ser att läsa eller där orden hoppar för dem (hemska tanke!). Eller när man inte hinner, orkar eller har möjlighet att plocka upp en bok.

Jag är en periodare när det gäller ljudböcker. Ibland lyssnar (jag är en av dem som tycker det låter galet att säga att man läser ljudböcker) jag på flera i rad men oftast går det långt mellan gångerna. Det blir så opraktiskt eftersom jag fastnar i lyssningen och glömmer bort allt annat jag tänker göra under tiden. Däremot älskar jag att lyssna på ljudböcker när jag kör bil. Att koncentrerat lyssna på en bok gör att jag också håller fokus på körningen, hur dubbelt det nu än låter. Jag känner mig till exempel inte stressad när jag ska igenom Stockholmstrafiken eftersom ljudboken får mig hålla mig lugn och allert. En riktigt bra bieffekt!

Bästa ljudboken kan kanske ni som läste gårdagens recension lista ut. Undret är en av de bästa böcker jag läst/lyssnat på och ljudboken är fantastiskt bra inläst.  Tummen upp för den!

Jag har också ett ljudboksminne från barndomen som etsat sig fast, från tiden man lyssnade på kassettband. Hjältar och monster på himlavalvet. Fantastiskt spännande om grekisk mytologi och bakgrunden till våra stjärnformationer och den halvt dramatiserade uppläsningen (eller kan det ha varit radioteater från början, nu blir jag osäker) var otroligt fantasieggande och jag tror jag lyssnade sönder bibliotekets kassettband. Ett härligt barndomsminne som gjort sig påmint när nu Maj Samzelius älskade barnboksserie ges ut i nytryck för en ny generation att upptäcka och älska. 

onsdag 7 maj 2014

20 snabba

Mitt Bloglovin-flöde har exploderat av Enligt O's 20 snabba-enkät och jag kan ju inte vara sämre jag!

Snabbläsare eller långsamläsare?
Har alltid plöjt böcker i rasande fart.

Tegelstenar eller tunnisar?
Det får gärna vara lite att bita i.

Bibliotek eller bokhandel?
Hallå, jag är ju bibliotekarie, motivering överflödig=)

Ljudbok eller e-bok?
Tvinga mig inte att välja.

Inbunden eller pocket?
Känns lite mer rejält. Fast i väskan känns pocket mer smidig.

Vampyrer eller spöken?
Klart det ska vara lite "fangs"... =)

En i taget eller slalomläsning?
Har alltid minst ett par böcker på gång samtidigt.

Nytt eller gammalt?
Klassiker är inte riktigt min grej.

Bokmärke eller hundöra?
Hundöron är en hädelse!

Snacks eller godis?
Räknas choklad hit?

Biografier eller memoarer?
Har förvisso aldrig helt förstått skillnaden...

Skräck eller chicklit? ¨
Grejar inte allt för läskig läsning!

Soffan eller sängen?
Soffan brukar vara vikt åt tv-tittande så jag hänger i sovrummet tillika biblioteket.

Inne eller ute?
Filtläsning i naturen är det inte mycket som slår.

Boken eller filmen?
Ser gärna filmatiserade böcker men då ska jag ha läst boken först.

Twitter eller Facebook?
Har dock börjat hänga på twitter lite mer.

Goodreads eller Boktipset?
Men har varit dålig på att använda senaste månaderna

Kokbok eller Bakbok?
Har fått dille på tårtor och då måste jag ha recept!

Te eller kaffe?
Har de senaste åren blivit en stor tedrickare, faktum är att jag nog måste springa och göra mig en kopp nu.

Nobelpriset eller Augustpriset?
Det är lite mer folkligt och större chans att jag läser.

tisdag 6 maj 2014

Top Ten omslag som konstverk

Att böcker är snygga och den bästa inredningsdetaljen kan vi väl alla vara överens om? Vissa bokomslag är dessutom snyggare än andra och detta vill The Broke and the Bookish ta till vara på den här veckan när de vill se vilka tio bokomslag vi skulle välja att rama in som konstverk. Jag kom fram till åtta solklara omslag vilket jag låter räcka den här veckan. Jag ger er:

Top Eight Book Covers I'd Frame As Pieces of Art
 
1. Treasure Island från White's Pocket Classics
Har visat omslagen innan och kan göra det många gånger till. White's underbara omslag är otroligt lyckade, varenda en verkar vara en pärla men just Treasure Island är den enda jag hållit i handen. Att de är i relief är än mer fantastiskt!

2. Allegiant
Ifall ni inte visste det innan kan jag avslöja att orange är en av mina absoluta favoritfärger. Under min Malawi-vistelse kom jag till och med att bli kallad "Miss Orange". Därför är det kanske föga förvånande att Allegiant står högt i kurs när jag får välja. 
(Har förövrigt Divergent-boxen uppklippt och uppnålad på väggen över datorn på jobbkontoret så har ju på sätt och vis redan detta som konst, haha)

3. Boken om Mademoiselle Oiseau
Omslaget såväl som innehållet i denna underbara bok skulle kunna få pryda vilken vägg som helst i min lägenhet. Den är helt underbar, jag måste verkligen se till att skaffa mig ett eget exemplar!

4. Sagor om katter
Ryske Atotjka Volobujev har med Sagor om katter skapat ett sant mästerverk. Jag stötte på den här boken av en slump, när vi på mitt förra jobb beställde ett gäng ryska bilderböcker från Bokspindeln och bad dem göra urvalet. När jag sedan såg att boken kommit på svenska blev jag överlycklig för nu kunde jag även läsa texterna och inte bara titta på de fantastiska kattillustrationerna. Älskar du katter kommer du avguda Volobujevs bilder!


5. Valfri bok ur Tahereh Mafis engelska omslag
Hur vackra är inte Mafis boksomslag med sina dekorerade ögon? Jag älskar dem allihop. Synd att svenska förlaget valt andra omslag till de inbundna böckerna!

6. Vem ska trösta Knyttet?
Fantastiska, underbara Tove Jansson. Vem vill inte ha en av hennes motiv på väggen. Faktum är att vi redan har en inramad disktrasa med Skruttet inramat på väggen i vardagsrummet. Den här skulle göra sig fint bredvid med andra ord :)

7. Björnens sång
Favoritboken bland Benjamin Chauds fina utgivning. Hm, jag märker att bilderböcker uppenbarligen har övertaget när jag får välja konstverk till väggarna. Mina framtida barn kommer inte sakna bilderboksillustrationer i sina rum, den saken verkar vara solklar...

8. Låt vargarna komma
Höll helt på att glömma bort detta mästerliga omslag. MUMS säger jag bara!

Nu ska det bli spännande att se vilka omslag andra skulle vilja ha på sina väggar. Kanske hittar jag mer inspiration där.

måndag 5 maj 2014

Läs ett år: Flicka i april

Titel: Flicka i april
Författare: Kerstin Thorvall
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utgiven: 1961 (som e-bok 2013
Sidor: 108
Adlibris | Bokus

Att Kerstin Thorvall är en hyfsat känd författare har jag väl haft koll på. Att hon skrivit över 60 böcker hade jag dock aldrig kunnat ana. Jag är alltså en stor Thorvall-novis och blev därför glad när jag hittade Flicka i april som bidrag till mitt Läs ett år-tema. Då boken var så pass kort slank även de båda fortsättningarna Flicka i Paris (1963, 113 s.) och Flickan i verkligheten (1964, 83 s.) ned.

Flicka-trilogin är verkligen böcker av sin tid. Den unga Lena Berg lämnar i seriens inledning sin barndomsort Timreå för att fara till Stockholm och bli modetecknerska. Detta trots att hon inte har den rätta figuren eller kunskaper om mode, trots att modern tycker hon borde stanna hemma och gifta sig med lämplig karl. Det är nämligen fortfarande vanligare hemmafruar män som försörjer dem.

Lena blir inneboende hos en prostinna som är bekant till en släkting hemma i Timreå. Det hjälper inte direkt upp hennes ställning. På skolan får hon en låg ställning, hon sticker ut med sin stora skyddsrock och sina runda former. Först när hon får chansen att teckna fritt med tusch börjar hon sticka ut. På skolan finns också den snygga, populära Mikael. Mikael som blir en oväntad vän, som kanske kan bli något mer?

Det är intressant att följa Lenas resa, men också att uppleva en annan tidsepok. Det var verkligen en helt annat sätt att vara ung, när föräldrarna hade större inflytande över vad man gjorde och hur man agerade. Böckerna är snabblästa och jag är helt klart nyfiken på att läsa mer av Kerstin Thorvall, kanske från lite modernare tid.

Betyg: 

R.J. Palacio - Undret

Titel: Undret
Författare: R.J. Palacio
Uppläsare: Johan Svensson, Peter Öberg, Susanne Karlsson, Ester Claesson och Hanna Sjögren
Förlag: Storyside
Utgiven: 2013-03
Längd: 8 CD, ca. 10 h
CD: Bokus
Pocket: Adlibris | Bokus
Den enda anledningen till att jag inte är vanlig är att ingen annan tycker att jag är det.De senaste veckorna har jag levt i en ljudboksbubbla där en liten kille vid namn August Pullman har varit i fokus. Jag har skrattat, gråtit, ilsknat till och känt härlig värme sprida sig i bröstet. Undret kan vara den bästa bok jag läst i år, ja, jag törs säga att den kommer ligga i topp även när året går mot sitt slut. Det är sällan jag blir så berörd av en bok som jag blir av den här.

August, eller Auggie som han också kallas, föddes med ett gravt deformerat ansikte. Nu pratar vi inte gomspalt utan betydligt värre saker. Han har blivit kallad monster och orc och betydligt värre saker därtill. Eftersom han har fått genomgå många och långa operationer har han undervisats i hemmet av sin mamma. När han nu ska fylla tio tycker dock föräldrarna att det är dags för Auggie att börja en riktig skola. I Undret får vi följa hans första trevande veckor i skolan och därefter de berg och dalar som kallas femte klass.

Boken är indelad i kapitel där de viktigaste karaktärerna berättar de olika händelserna från sitt perspektiv. Vi möter, utöver August själv, bland annat storasystern Via, bästa kompisen Jack, och Vias pojkvän Justin. Även om jag gärna hade läst mer av Augusts egna tankar ger det delade berättarskapet ett djup till boken och gör den än mer gripande. 

R.J. Palacio väcker verkligen känslor till liv med sin berättelse. Redan första kapitlet får mig att haja till och väcker massa tankar. Det är därifrån det inledande citatet är hämtat som slog emot mig som ett knytnävsslag. Det är så sant det Auggie säger. Han är som vilken annan tioåring som helst men andra dömer enbart efter hans yttre och placerar honom i facket kallat "udda". Precis som i verkliga livet.

Undret är som sagt en bok som väcker många tankar och känslor. Vissa elevers beteenden får mig att koka av vrede medan andra stycken går mig att skratta högt eller snyfta. Och vad är det som gör en så blödig när djur är inblandade? Vid ett särskilt sorgligt ställe där August hund Daisy var involverad var jag tvungen att stanna bilen eftersom tårarna bara sprutade, det gick inte fortsätta köra.

Ett särskilt plus när det gäller ljudboken är att den är inläst av hela fem olika uppläsare som representerar de olika berättarrösterna. Det gav också ljudboken ett driv framåt som jag ibland saknar när en uppläsare ska stå för flera "röster". 

I biblioteksvärlden klassas Undret som en Hcg-bok, dvs riktad till barn mellan 9-12 år. Jag vet dock inte om jag skulle sticka den i handen på vilken tioåring som helst, Undret kräver sin läsare. Jag kan däremot rekommendera boken till alla er som vill läsa en underbar historia. 

Betyg:
Handling: 5/5
Karaktärer: 5/5
Språk: 5/5
Berättarteknik: 5/5

söndag 4 maj 2014

Månadens läsning: april 2014

Böcker som lästes i april:
39. Esther Earl - This star won't go out
40. Rainbow Rowell - Eleanor & Park 
41. Anna & Clara Lidström - Underbara Claras garderob
42. Jojo Moyes - Sista brevet från din älskade
43. Marika King - Projekt längtan
44. Kerstin Thorvall - Flicka i april
45. Kerstin Thorvall - Flicka i Paris
46. Kerstin Thorvall - Flickan i verkligheten
47. Ray Bradbury - Fahrenheit 451
48. Alexandra-Therese Keining - 14
49. Cecilia Samartin - Drömhjärta
50. Truman Capote - Frukost på Tiffany's   
51. Lisa Hyder - Syskonen Tilly: Bibliotekskuppen
52. Henrietta Wich - Samurajens förbannelse

Antal böcker: 14
Barn och unga: 3
Unga vuxna: 4
Vuxen: 5
Fakta: 2

Antal sidor: 3108
Ljudbok: 4h, 30 min
Böcker på svenska: 13
Böcker på engelska: 1
Recensionsexemplar: 2

Månadens bästa: Eleanor & Park toppar, trots att det är en omläsning
Månadens besvikelse: Fahrenheit 451, hade förväntat mig så mycket mer av den.
Månadens överraskning: Kerstin Thorvalls Flicka-trilogi var trevlig läsning.

Kommentarer: Återigen en månad där jag känns att läsningen gått trögt, men där det inte syns i statistiken. Blev förvånad när jag skrev ner vad jag läst, för ja, den här månaden har jag varit jättedålig på att anteckna böckerna direkt efter läsning. Bloggningen har varit katastrof i april, så det kan vara bli bättre i maj:)

fredag 2 maj 2014

Några dagens

Happy friday kära läsare!

Yes, jag lever och snart hoppas jag hinna sätta mig och skriva ikapp (ska bara kunna sitta ner först, mer om det längre ner...). Tills dess bjuder jag på några dagens:

Dagens film: Nyss hemkommen från stans biograf där jag äntligen har sett Divergent. Den skiljer sig en del från boken, men jag tyckte om. Riktigt bra soundtrack dessutom!

Dagens bok: Har precis påbörjat Tills kärleken skiljer oss och den känns lovande. Läser också Astrid Baros genialiska plan, en härlig robinsonad för yngre barn!

Dagens aj: Ligger nu med benen högt och försöker vila ryggen. Ryggskott är INTE att rekommendera! Att sitta ner är ingen höjdare helt enkelt.

Dagens drink: Alltså, har ni testat Amaretto Sour? Så otroligt god!

Dagens spel: Akta er för 2048. Ett farligt beroendeframkallande spel online som snor mycket lästid.

Morgondagens: Bjuder på Stockholmsutflykt med second hand-shopping. Kanske inte ryggoptimalt men har längtat så det struntar jag i!

Fortsatt trevlig fredagkväll!

Kramar